Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Traumatrillerissä musiikki potkii kaikista parhaiten

Disorder on tavallista tiukemmin paketoitu vainoharhatrilleri

Kulttuuri
 
Entinen palkkasotilas Vincent (Matthias Schoenaerts) ei tiedä mihin uskoa. Schoenaerts on yksi Ranskan parhaita miesnäyttelijöitä.
Entinen palkkasotilas Vincent (Matthias Schoenaerts) ei tiedä mihin uskoa. Schoenaerts on yksi Ranskan parhaita miesnäyttelijöitä.

Jännitys Disorder. Ohjaus Alice Winocour. Näyttelijät Matthias Schoenaerts, Diane Kruger, Paul Hamy. 98 min. K16. ★★★

Paranoia on päivän sana Alice Winocourin Disorder-trillerissä.

Afganistanissa palkkasotilaana ollut ranskalainen Vincent ( Matthias Schoenaerts ) kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä. Paluuta Afganistaniin ei siis ainakaan hetkeen ole, joten Vincent aloittaa työt rikkaan perheen turvamiehenä.

Asetelma on ohjaaja ja käsikirjoittaja Winocourilta neronleimaus. Disorderissa luksuselämää katsotaan lääkityn Vincentin vainoharhaisesta näkokulmasta, jossa jokainen samppanjabileiden kutsuvieras on potentiaalinen uhka. Turvamies on samalla valta-asemassa ja pahnan pohjimmainen, eli auttamatta mielenkiintoinen keskushahmo.

Kaikki on pedattu hyvälle vainoharhatrillerille – suuressa kartanossa kamerat eivät näe kaikkiin kulmiin ja illan isännän taustasta ei ole tietoa.

Erityisen tunnustuksen ansaitsee musiikin säveltänyt Mike Lévy, eli teknoartisti Gesaffelstein, joka tunnetaan muun muassa Kanye Westin tuottajana. Vincentin päänsisäisen maailman tunnusmusiikki on helvetillinen tinnitus ja pulputtava tekno, joka yksin luo painajaismaisen tunnelman.

Harmillisesti käsikirjoitus on välillä tylsän tympeä ja jää tunnelmasta kauas. Tämä latistaa tahtia. Dialogissa puhutaan ajoittain julistavasti ”hämäristä puuhista” ja ”leveästi elämisestä”, mikä on ristiriidassa muuten tyylikkään ja vähäeleisen toteutuksen kanssa. Paljon jää erinomaisten näyttelijöiden ja Mike Lévyn vastuulle.

Korjattu 15.50: Kuvatekstissä Matthias Schoenaertsin kansallisuus mainittiin virheellisesti ranskalaiseksi. Schoenaerts on belgialainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat