Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suicide Squad -elokuva esittää rankkaa, onkin nolo: ”Kuin teinipoika, joka vohkii kaljaa ja huutelee Nietzsche-sitaatteja”

Toimintaelokuvan konnat kyllä toistelevat olevansa rankkoja tyyppejä, mutta se ei riitä

Kulttuuri
 
Clay Enos
Kuva: Clay Enos

Toiminta. Suicide Squad. Ohjaus ja käsikirjoitus David Ayer, pääosissa Will Smith, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jared Leto. 123 min, K12

★★

Mikä tekee pahasta pahan? Jos tuoretta supersankarimuunnelmaa Suicide Squad on uskominen, määritelmään liittyvät olennaisesti kajaali, tatuoidut lihakset sekä teatraalinen ylinäytteleminen.

Suicide Squad perustuu DC Comicsin samannimiseen sarjakuvaan, jossa superroistoista pakotetaan oma iskujoukko sankareille mahdottomiin tehtäviin. David Ayerin sovitus seuraa samaa polkua Likaisen tusinan (1967) sekä Paon New Yorkista (1981) jalanjäljissä. Lisäinspiraationa etenkin musiikinkäytössä on selvästi kilpailevan Marvelin yllätyshitti Guardians of the Galaxy (2014). Elokuva myös linkittää Zack Snyderin Batman v Supermanin (2016) ja ensi vuoden Justice Leaguen, pääasiassa Batmanin ( Ben Affleck ) kautta.

Referenssejä riittää ja viitesuon ongelmaksi muodostuu, ettei Ayerilla ole aiemmista elokuvistaan (mm. Fury, Sabotage) tutun machomies- ja asefetissin ohella mitään omaa tai erityisen kiinnostavaa lisättävää.

Hahmoina kaaoksessa säntäilevät mm. supertarkka-ampuja Deadshot ( Will Smith willsmithmäisimmillään), sosiopaattinen Harley Quinn (yhtä kahjonuottia hyvin toistava Margot Robbie ), tulta käsistään syöksevä El Diablo ( Jay Hernandez ) ja krokotiilimies Killer Croc ( Adewale Akinnuoye-Agbaje ).

Taustalla irtonaisissa mutta kiinnostavissa kohtauksissa häiriköi Batmanin arkkivihollinen Jokeri, jota Jared Leto tulkitsee eräänlaisena Marilyn Mansonin ja meksikolaisen huumelordin ristisiitoksena. Joukkoa pitää aisoissa yksioikoisen kova solttu Rick Flag ( Joel Kinnaman ). Hänen luonteensa on kärsiä hiljaa kuin mies.

Courtesy of Warner Bros. Pictures
Jokeri (Jared Leto) Suicide Squadissa.
Jokeri (Jared Leto) Suicide Squadissa.

Hahmot esitellään osuvan veikeästi ja heidän keskinäisessä dynamiikassaan olisikin jutun viehätys. Juonen käynnistyessä itsemurhamission luonne pidetään kuitenkin pitkän aikaa salassa, aivan turhaan. Sekoboltsitappajien ympärille kaipaisi selkärankaa, jonka varassa riehua. Nyt keskeinen jännite puuttuu.

Mitä sellaista konnista sitten saa irti, mitä sankareilta uupuu? Odottaisi moraalin sävyjä, särmää ja äkkivääriä yllätyksiä, mutta ikävä kyllä Ayerin konsepti tai tarinankuljetus eivät niitä tarjoile. Sen sijaan vyöryy iso läjä trailerimalliin rytmitettyjä hajanaisia episodeja. Hahmokatras myös pursuaa yli – elokuvan jälkeenkin on mahdoton sanoa, miksi esimerkiksi kaljaa kittaava australialainen bumeranginheittelijä olisi olennainen osa huippusalaista itsemurhatehtävää.

Liskoaivoisesta naiskuvasta saisi myös oman esseensä.

Lopulta Suicide Squadin isoin vastustaja on sen oma itsevarmuus siitä, miten siisti ja rankka leffa se on. Kaikki ovat sikapahoja jätkiä joiden sikapahat teot ovat pääasiassa sitä, että he toistuvasti kertovat olevansa sikapahoja. Sitten tirautetaan herkkä kyynel perhettä muistellen.

Lopputulos tuo eniten mieleen rankasti poseeraavan teinipojan, joka vohkittuaan kaljaa ja tupakkaa luukuttaa Linkin Parkia bodatessaan, huudellen samalla tunnetuimpia Nietzsche -sitaatteja.

Clay Enos
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat