Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanna on upeasti kuvattu romanttinen melodraama

Romeo ja Julia -muunnelma on ensimmäinen kokonaan Vanuatulla kuvattu elokuva

Kulttuuri
 
PHILIPPE PENEL
Rakastavaiset Wawa (Marie Wawa) ja Dain (Mungau Dain).
Rakastavaiset Wawa (Marie Wawa) ja Dain (Mungau Dain). Kuva: PHILIPPE PENEL

Draama Tanna Ohjaus Martin Butler, Bentley Dean. Pääosissa Marie Wawa, Mungau Dain. 104 min. K12. ★★★

Shakespeare kirjasi sen ylös jo 1500-luvulla, ja sama tarina kolahtaa edelleen, vaikka maapallolla on yhä vähemmän kulttuureja, joissa enää puututaan nuorten rakkauselämään.

Tanna-elokuvan Romeo ja Julia -muunnelma on kuvattu Vanuatun saarivaltiossa Tyynellä valtamerellä, pienellä Tannan tulivuorisaarella. Siinä tarinan päähenkilöt, nuoret rakastavaiset Wawa ja Dain, joutuvat paikallisten heimojen valtataistelun uhreiksi.

Tanna on elokuvaksi kuriositeetti. Se on kaikkien aikojen ensimmäinen Vanuatulla kuvattu fiktioelokuva, mutta silti sitä ei voi kutsua saarivaltion omaksi elokuvaksi. Ohjaajapari Martin Butler ja Bentley Dean on australialainen. He ovat aiemmin tehneet yhdessä dokumentteja, ja Dean on asunut Vanuatulla pitkiä aikoja.

Elokuva on kuitenkin tehty tiiviissä yhteistyössä paikallisten kanssa, ja tarinakin perustuu tositapahtumiin 1980-luvulta. Tragediasta muodostui aikoinaan käännekohta, jonka jälkeen saaren ilmapiiri on muuttunut modernimpaan suuntaan.

Tanna on länsimainen laatutuotanto, ja se näkyy muun muassa upeassa kuvauksessa, josta vastaa ohjaaja Dean itse. Saaren luonto on, kuten arvata saattaa, ainutlaatuista, ja kamera kuljettaa katsojaa sen kätköihin. Huippuhetket, sekä visuaaliset että draamalliset, nähdään tulivuoren reunamilla.

Tannasta välittyy hienosti myös alkuasukkaiden arki ja elämäntapa, joten dokumentaarinen taso saa elokuvassa oman merkityksensä. Paikalliset näyttelevät täysin luontevasti.

Ensimmäinen kokonaan Vanuatulla kuvattu elokuva ei jää pelkäksi eksoottiseksi erikoistapaukseksi, vaan se on täysipainoinen melodraama. Toisaalta sellaisena se ei erityisemmin erotu muista kaltaisistaan, joten saaren luonto ja ihmiset nousevat lopulta pääosaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat