Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemmikkien salainen elämä on vauhdikas Toy Story -muunnelma

Vauhtikohellus saa kiinni isoveljeksi tulemisen elämänkriisistä

Kulttuuri
 
Nyt selviää, mitä karvaturrien elämässä oikeasti tapahtuu.
Nyt selviää, mitä karvaturrien elämässä oikeasti tapahtuu.

Animaatio Lemmikkien salainen elämä. The Secret Life of Pets. Ohjaus Chris Renaud, Yarrow Cheney. Pääosissa Paavo Kerosuo, Stan Saanila ja Roope Salminen. 91 min. K7. ★★★

Itse ilkimyksen tekijöiden uusin on laskelmoitu tapaus, värikäs, pörröinen ja vauhdikas animaatio. Se ei erityisemmin kosketa, toisin kuin Inside Out, tai innoita, toisin kuin Zootropolis. Tosin jos tästä lähtökohdasta ei edes vähän innostuisi, paljastaisi olevansa tunteeton hirviö: Mitä lemmikkisi tekevät kun olet poissa kotoa? Mitä jos autuaan tietämättömiltä vaikuttavat kissat, koirat ja kanarialinnut muodostavatkin eläinten mafian?

Lisätään suoraan Toy Storysta (1995) kopioitu juoni ja ei ihme, että Lemmikkien salainen elämä hyppäsi avausviikonloppuna USA:n katsojatilastojen ykköseksi.

Toki olisi hivenen yliampuvaa antaa Pixarille kunnia yhden lapsuuden peruskonfliktin ”keksimisestä”. Pikkusisaren syntymä, jota Toy Storykin lopulta kuvasi, on yleismaailmallinen elämänkriisi, jonka herättämiä hämmennyksen ja mustasukkaisuuden tunteita tämäkin elokuva auttaa käsittelemään. Päähenkilö Max on nauttinut emäntänsä jakamatonta huomiota. Kun kotiin saapuu sekarotuinen Duke-koira, Max kapinoi ja pian kummatkin joutuvat New Yorkin katujen ja viemäreiden armoille.

Enemmänkin olisi saanut irti ihmisten ja eläinten välisestä kommunikaatiokuilusta, mutta rima on matalammalla. Värikkäät, taitavasti animoidut karvapallot koheltavat klassisten Looney Tunes -lyhytanimaatioiden tyyliin, väliin leikataan 3D-vauhtiepisodeja, kuten liukumäkiä ja lentämistä. Pressinäytöksessä kohdeyleisö vaikutti viihtyvän.

Muutama kulttuurinen viittaus voi vetäistä isommilta popcornit väärään kurkkuun. Esimerkiksi Maxin ja Duken mässäilyretki makkaratehtaalle tuottaa sen tason hallusinaatiojakson, joka pistää epäilemään säilykkeen tuoteselostetta. Pitkin matkaa vahvistuu tunne katsojien ja päähenkilöiden yhtäläisyyksistä: koira jätetään kotiin, lapsi viedään hoitoon. Molemmat ovat heitä hoitavien aikuisten armoilla.

Käännös jättää toivomisen varaa: piilopaikkaan päästäkseen on perinteisesti vaadittu tunnussana (password), ei salasanaa, vaikka jälkimmäinen käännös on arkikielessä tutumpi. Myös nykydubbauksen helmasynti, toisteisten mä-sä-lauseiden viljely (”Alatsä mulle hei!”), riipii hermoja.

Alkukuvana nähdään Itse ilkimyksen keltaisten suosikkikoheltajien talkoohommista kertova Kätevät kätyrit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat