Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva matematiikkanerosta taluttaa katsojaa kädestä pitäen

Jeremy Irons on intialaisesta matematiikkanerosta kertovan elokuvan todellinen tähti.

Kulttuuri
 
Richard Blanshard
Matemaatikko Godfrey Hardy (Jeremy Irons) on nuoren intialaisen Srinivasa Ramanujanin (Dev Patel) omalaatuinen mentori.
Matemaatikko Godfrey Hardy (Jeremy Irons) on nuoren intialaisen Srinivasa Ramanujanin (Dev Patel) omalaatuinen mentori. Kuva: Richard Blanshard

Draama The Man Who Knew Infinity Ohjaus: Matt Brown. Näyttelijät: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Stephen Fry, Toby Jones, Devika Bhise. 109 min. K7. ★★★

On mielenkiintoista ja toisaalta myös hienoa, että matematiikasta on tehty useampia suuren mittaluokan draamoja.

The Man Who Knew Infinity

Kirjoittaja: Matt Brown, Robert Kanigel

Draama

Ohjaaja: Matt Brown

Vuosi: 2016

Kesto (min): 109

Ikäraja: K7

Esittäjä: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Stephen Fry, Toby Jones, Devika Bhise

Tahraton mieli ja The Imitation Game ovat näistä tunnetuimmat. Kummassakin käsitellään matematiikkaa neromyytin kautta: kuinka poikkeuksellisilla kyvyillä siunattu yksilö hahmottaa matemaattisia mysteereitä ja ratkaisee ne.

The Man Who Knew Infinity on jatkumoa näille elokuville ja kuvaa myös sitä, kuinka abstraktista pioneerityöstä on maksettu henkilökohtaisessa elämässä kova hinta.

Elokuva perustuu intialaisen matemaatikon Srinivasa Ramanujanin elämään.

”Rakastat enemmän numeroita kuin minua”, toteaa Ramanujanin ( Dev Patel ) Janaki-vaimo ( Devika Bhise ) elokuvan alussa.

Ramanujan on kirjanpitäjä ja itseoppinut matemaatikko 1900-luvun alun köyhässä Intiassa. Hän lähestyy eurooppalaisia matemaatikkoja ja koettaa saada heitä kiinnostumaan kehittämistään kaavoista.

Cambridgen tutkija Godfrey Hardy ( Jeremy Irons ) epäilee Ramanujanin kirjettä pilaksi, mutta kutsuu hänet lopulta Englantiin ja aloittaa hänen kanssaan yhteistyön.

Ongelma nimittäin on, että Ramanujan tuottaa kaavoja liukuhihnalla, mutta ei ole kiinnostunut niiden todistamisesta. Hardy puolestaan tietää, että akateemisessa maailmassa on toimittava sen sääntöjen mukaisesti.

Tästä syntyy elokuvan jännite: hengellisvetoisen intuition ja rationaalisen järkeilyn vastakkaisuudesta. Kuten arvata saattaa, miesten näkemykset lähentyvät toisiaan mitä pidemmälle elokuva etenee.

Arvattavuus onkin elokuvan perusongelma. Vaikka tarina ei olisi etukäteen tuttu, se on kerrottu keinoilla, jotka taluttavat katsojaa kuin vähä-älyistä.

Kun nuoripari kävelee rannalla, kamera kuvaa aaltoja ja ääniraidalla tapaillaan haikeita mollisointuja. Kohtauksen päättyessä merkitykselliseen katseeseen, katsoja osaa odottaa traagista rakkaustarinaa.

Kun kaukaa saapunut nuori mies saapuu yliopistoon, hän törmää rasismiin ja ennakkoluuloihin. Selvää on, että lopussa hän on yhteisössä juhlittu sankari.

Kun Ramanujan yskäisee ja pitää kättä kyljellään, katsoja keksii samalla hetkellä kuinka päähenkilö kuolee.

Viipyilevän epookin tähti on Irons, joka ainoana näyttelijöistä täyttää koko valkokankaan. The Man Who Knew Infinity on kiintoisa myös siksi, että päähenkilön vaimo ei jää kerran nähdyksi statistiksi, vaan tarina jatkuu myös Intiassa vaimon ja anopin suhteen kuvauksella.

Kiinnostavimmat tiedot elokuva tarjoaa lopputeksteissä. Vuonna 1976 löydetyn Ramanujanin kadonneen muistivihkon kaavojen avulla on tutkittu mustien aukkojen salaisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat