Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nerve ymmärtää someajan teknologiaa, mutta aliarvioi katsojaansa

Nerve on paljosta velkaa Nälkäpeli-sarjalle.

Kulttuuri
 
Niko Tavernise
Ian (Dave Franco) ja Vee (Emma Roberts) pelaavat yllytystehtäviin perustuvaa Nerve-somepeliä.
Ian (Dave Franco) ja Vee (Emma Roberts) pelaavat yllytystehtäviin perustuvaa Nerve-somepeliä. Kuva: Niko Tavernise

Trilleri Nerve. Ohjaus Henry Joost, Ariel Schulman, pääosissa Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade. 96 min, K12. ★★

Mietityttääkö, mihin kaikki Facebookiin ja Instagramiin lataamasi tiedot päätyvät? Entä älypuhelimellesi antama sormenjälki tai Pokémon GO:n keräämät paikkatiedot? Skypepuhelusi tai Periscope-lähetyksesi?

Nerve iskee taktisesti kiinni pelkoihisi. Jeanne Ryanin young adult -romaaniin (2012) perustuva trilleri kertoo hämärästä somepelistä, joka hyödyntää juuri kaikkea tätä netistä löytyvää dataa. Nerven pelaajien täytyy toteuttaa muilta tulevia haasteita ja striimata ne nettiin.

Suosiokäyrä noudattaa tosielämän julmaa logiikkaa: mitä hullumpi temppu, sitä enemmän huomiota, sitä pidemmälle pelissä etenet. Olet aina joko katsoja tai pelaaja, muita rooleja ei ole jaossa.

Kuulostaako tutulta? Aivan: Nerve on olemassaolonsa velkaa Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogialle ja sen vain hennosti peitetylle tositv-kritiikille. Tuoretta Ryanin käsittelyssä on realistinen palkinto (demokratian sijasta instafeimiys) sekä vastustajan hajauttaminen.

Kun uljas Catniss Everdeen vielä taisteli itsensä läpi Nälkäpelien tappaakseen Panemin kansaa alistavan diktaattori-Snow’n, Nervessä ei ole ketään teilattavaa. Anonyymien katsojiensa pyörittämä Nerve on someajan Hydra: kun kaadat yhden serverin, kolme uutta ilmaantuu tilalle.

Päähenkilö Vee ( Emma Roberts ) on klassinen ya-sankari, räväkän bestiksensä sättimä ujo kaunotar, joka paljastuu kylmäpäiseksi haasteiden edessä. Yllytyksestä hän aloittaa pelin ja tapaa ensitehtävässään söpön Ianin ( Dave ”Jamesin veli” Franco ). Pian kaksikko jo pakenee tavaratalosta alusvaatteissa ja ajaa prätkällä sokkona.

Haasteet nostattavat hien otsalle katsomossakin eikä nykyteknologian kuvaus ole kovin noloa, kuten yleensä. Ongelmana ovat kauniit mutta kolkkouttaan kumisevat pääosanesittäjät sekä loppuneljänneksellä täydellisesti romahtava uskottavuus. Käsikirjoitus heittää hetkessä roskakoriin kaiken, mitä olimme juuri Veestä oppineet.

Luotan myös katsojin älyyn ja väitän, että opetus olisi mennyt perille ilman finaalin alentuvaa saarnaustakin: nimimerkin taakse piiloutuminen ei vapauta vastuusta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat