Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Doria etsimässä jatkaa Nemo-tarinaa – Päähahmo on luotu taitavasti mutta elokuva jää vaisuksi

Jatko-osa vuonna 2003 valmistuneelle menestyselokuvalle on varovainen ja itsestäänselvä

Kulttuuri
 
Pixar
Dori on hukassa. Tietokoneanimaatio on jatko-osa vuoden 2003 elokuvalle, jossa muistisairas Dori oli etsimässä kadonnutta Nemoa.
Dori on hukassa. Tietokoneanimaatio on jatko-osa vuoden 2003 elokuvalle, jossa muistisairas Dori oli etsimässä kadonnutta Nemoa. Kuva: Pixar

Animaatio Doria etsimässä (Finding Dory), ohjaus Andrew Stanton ja Angus LcLane, suomenkielinen ohjaus Petri Hanttu, ääninä Ona Kamu, Tom Pöysti, Pertti Sveholm, Anna-Maija Tuokko, Sampo Kovalainen, K7, kesto 97 min. ★★★

Kesän suurin menestyselokuva Hollywoodista saapuu nyt.

Doria etsimässä

Animaatio

(Finding Dory)

Ohjaaja: Andrew Stanton, Angus McLane

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 97

Ikäraja: K7

Rooleissa: Ona Kamu, Tom Pöysti, Pertti Sveholm, Anna-Maija Tuokko

Doria etsimässä on jatko-osa Nemoa etsimässä -animaatioon, jossa isäkala etsi kadonnutta poikaansa. Vuonna 2003 valmistunut Nemoa etsimässä oli aikoinaan Pixar-studion suuria menestyksiä ja tietokoneanimaation edelläkävijäteoksia, vaikka suureksi klassikoksi siitä ei ollut.

Vedenalainen maailma oli näyttävä ja tarina sentimentaalinen, mutta elokuvasta puuttui sydäntä ja kekseliäisyyttä.

Mihin jatko-osaa tarvitaan?

Vastausta voi etsiä ensin lipunmyynnin tilastosta. Vajaa pari sataa miljoonaa euroa maksanut perhe-elokuva on tahkonnut kesän aikana lipputuloja jo yli 800 miljoonaa euroa. Yhdysvalloissa elokuva on ollut vuoden tuottoisin.

Jatko-osa onkin rakennettu ilmeisimmän varaan: pääosassa on ensimmäisen elokuvan sivuhahmo eli lähimuistin menetyksestä kärsivä palettivälskäri Dori. Idea on hyvä: koominen kala oli mieleenpainuvin elokuvan hahmoista, ja sen oma tarina oli jäänyt kertomatta.

Mikä Dorin tarina sitten on?

Ei mitään turhan yllättävää: alussa se joutuu hukkaan vanhemmiltaan Nemon tapaan ja lopussa odotellaan perheen yhdistämistä. Välissä etsitään. Kuvio on siis sama kuin avausosassa, ja sama varovainen itsestäänselvyyden tunnelma leimaa koko elokuvaa.

Ohjaaja on animaatiokonkari Andrew Stanton, joka oli puikoissa myös Nemoa etsimässä -elokuvassa, ja jonka hienoimpana elokuvana pysyy yhä Wall-E. Toisena ohjaajana on Angus McLane.

Vuosikymmenessä Hollywoodin lastenelokuvat ovat pehmenneet niin, että Doria etsimässä on paljon avausosaa kiltimpi.

Äidin kuolema, verenhimoiset haikalat ja jopa armeijan merimiinat loivat Nemoa etsimässä -elokuvaan suurta uhkaa. Jatko-osan keskeinen miljöö on turvallisempi merieläinpuisto, josta luonnon ankaruus on poissa, ja jossa konkreettista eloonjäämiskamppailua on tasohyppely altaasta toiseen. Voi arvailla, miksi näin on. Ainakin yleisöpotentiaali kasvaa samalla esimerkiksi nuorimpiin.

Dorissa myös vihreät arvot ovat hieman aiempaa enemmän esillä. Roskaaminen ja ihmiset ovat ongelmia, vaikka kaksijalkaiset yrittävät hyvääkin. Anarkistisimmassa kohtauksessa kaloja suojaan kuljettava kuorma-auto saa uuden kuskin meren elävistä.

Keskeinen onnistuja elokuvan suomenkielisessä versiossa on Ona Kamu, jonka taituruus Dorina pitää tarinan elossa. Amerikan-versiossa hahmoa esittää Ellen DeGeneres. Dorin hahmo on luotu taitavasti ja muistisairaus on enemmän hellyttävää ja höpsöä kuin huolestuttavaa. Sen sijaan Nemon isää esittävä Tom Pöysti ei ole yhtä iskussa kuin 2003 avausosaa tehdessään. Alkuperäisversiossa rooli kuuluu Albert Brooksille.

Suomennosta on sovitettu muun muassa siten, että merieläinpuistossa huudellaan alituiseen Paula Vesalan nimeä. Melko halpaa on, että Dorin vanhemmat ovat saaneet suomenkielisessä versiossa nimikseen Jenni ja Sauli (alun perin Jenny ja Charlie).

Sivuhahmot piristävät perustarinaa. Merkittävin niistä on tursas Hank, jota meillä esittää Pertti Sveholm. Myös Jussi Lammen ja Jani Karvisen esittämissä merileijonissa on ideansa, samoin Dorin täydellisissä vanhemmissa joita esittävät Milka Ahlroth ja Risto Kaskilahti.

Ylipäänsä elokuvan toimivimpia ja hallitsevimpia osia ovat käsikirjoittajaryhmän laatima ja näyttelijöiden esittämä dialogi Thomas Newmanin musiikin ohella.

Loppuun vielä kehotus kärsivällisyyteen: elokuvateatterissa kannattaa istua loppuun, katsoa myös lopputekstit. Niiden perään on piilotettu jälkinäytös, jossa kerrotaan kaloista, jotka auttoivat Nemoa karkaamaan hammaslääkärin akvaariosta avausosassa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat