Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti tarjoaa silmäniloa argentiinalaisen tangon ystäville

María Nieves ja Juan Carlos Copes tanssivat jumalaisesti, mutta muu ei sitten sujunutkaan

Kulttuuri
 
Gabriela Malerba
Juan Malizia ja Ayelén Álvarez Miño tanssivat tangoa.
Juan Malizia ja Ayelén Álvarez Miño tanssivat tangoa. Kuva: Gabriela Malerba

Dokumentti Viimeinen tango. Un tango más. Ohjaus German Kral. 85 min. S. ★★★

Argentiinalainen tango sopii elokuvaan. Kamera tallentaa sekä tanssin taituruutta että lähikuvissa tanssijoiden intensiivisiä katseita ja jalkojen tarkkoja liikkeitä.

Saksalais-argentiinalaisen German Kralin dokumentti kertoo kahden tangon suuren tähden, María Nievesin ja Juan Carlos Copesin tarinan yhdistelemällä haastatteluita, arkistofilmejä ja tangoesityksiä. Nievesin ja Copesin pitkä yhteinen ura katkesi 1990-luvulla, ja nyt kahdeksankymppiset tanssijat kertovat sen eri vaiheista. Nieves avoimemmin, Copes varautuneemmin. Yhdessä he eivät suostu puhumaan.

Kysymyksiä esittävät tangon nuoren polven nykytähdet, jotka samalla esittävät lavasteissa Nievesin ja Copesin tarinaa. Heitä kiinnostaa varsinkin Nievesin rooli, sillä hän sieti ex-mieheltään paljon pelkästään tangotaiteen nimissä, ja silti Copes lopulta hylkäsi hänet.

Nieves on aito drama queen, Copes puolestaan kuvailee pariaan enimmäkseen ammattilaisena. Tavatessaan he olivat molemmat nuoria, ja kunnianhimoinen Copes tajusi pian, että Maríasta tulisi hänen ”Stradivariuksensa”.

Arkistofilmeiltä näkee, että loppuaikoina heidän välillään iski kipinöitä, mutta sehän vain lisää tangon dramatiikkaa. Nuoret tanssijat tutkivat heistä otettuja valokuvia ja näkevät, missä vaiheessa he lakkasivat katsomasta toisiaan silmiin.

Kralin elokuva on aiheensa näköinen, tyylikäs ja tunteikas, mutta fiilistelyn lomasta on aika vaikea poimia informaatiota argentiinalaistangon eri vaiheista. Copes ja Nieves edustivat tangon uusia suuntauksia, ja Copes oli yksi avaintekijöistä tangon maailmanvalloituksessa. Nieves oli aina valmis seuraamaan mukana.

Kral tekee yhteistyötä saksalaisohjaaja Wim Wendersin kanssa, ja Wenders on tuottanut Viimeisen tangon. Dokumentti tuo mieleen Carlos Sauran legendaariset flamencoelokuvat, joissa niissäkin sekoitettiin dokumentointia ja fiktiota, mutta Saura teki sen paljon taitavammin. Sittemmin Copas olikin mukana Sauran Tango-elokuvassa (1998) ja suunnitteli sen koreografiat.

Tangon rakastajille Kralin dokumentti tarjoaa kuitenkin runsaasti silmäniloa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat