Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selma ”Oscar-ehdokas” Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva on valmis ja erittäin hyvä, arvioi HS-kriitikko

Pääosaa eli 12-vuotiasta Varpua esittävä Linnea Skog on koko elokuvan sydän.

Kulttuuri
 
Tuomo Hutri
Linnea Skog on elokuvan sydän nimiroolissa 12-vuotiaana Varpuna.
Linnea Skog on elokuvan sydän nimiroolissa 12-vuotiaana Varpuna. Kuva: Tuomo Hutri

Draama Tyttö nimeltä Varpu, ohjaus Selma Vilhunen, pääosissa Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala, Antti Luusuaniemi, Outi Mäenpää, kesto 100min, ikäraja K12. ★★★★

Selma Vilhunen ponnahti lähes yhdessä yössä suomalaisten taiteilijoiden eturiviin, kun hänen ohjaamansa lyhytelokuva nousi Oscar-ehdokkaaksi vuonna 2014. Lyhytelokuva oli ollut Suomessa esillä jo kaksi vuotta aiemmin, mutta vasta kansainvälinen huomio herätti.

Tyttö nimeltä Varpu

Draama

Ohjaaja: Selma Vilhunen

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 100

Ikäraja: K12

Rooleissa: Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala, Antti Luusuaniemi, Outi Mäenpää

Nyt Vilhunen, joka on elokuvantekijäksi nuori eli nelikymppinen, on saanut valmiiksi ensimmäisen pitkän elokuvansa. Eikä juuri tämän paremmin voisi uraansa pitkän näytelmäelokuvan parissa aloittaa.

Tyttö nimeltä Varpu on nimittäin tavattoman hieno ja hienovireinen elokuva. Se on iso harppaus eteenpäin Oscar-lyhäristä, joka elokuvana oli kokonaisuutena melko vaatimaton.

Se Vilhusen Oscar-lyhytelokuva, joka oli Kirsikka Saaren käsikirjoittama, oli hupailu sähläävästä äidistä, ja sellainen hermostunut äiti löytyy myös tästä elokuvasta, tyylilaji on vain toinen. Käsikirjoitus on tällä kertaa Vilhusen oma.

Sähläävän äidin rinnalla on nyt äidistä ja tämän hajonneesta elämästä huolehtiva lapsi, joten komediaa ei nähdä, vaan vakavaa draamaa, klassinen kasvukertomus. Lapsen työnä on tulla lapseksi taas.

Elokuva kertoo hevostyttö Varpusta, elokuvan alussa hän täyttää 12 vuotta. Tyttö asuu äitinsä kanssa. Elämä on niukkaa, ja äidinrakkaudestakin on pulaa, mutta eniten tyttö kaipaa ratkaisua elämänsä suurimpaan mysteeriin. Tyttö ei tiedä isästään juuri mitään.

Vilhunen on kertonut, että tarinassa on omakohtaisuutta. Hän on itse kasvanut isättömänä.

Henkilöhahmot on nimetty symbolisesti. Tyttö on Varpu, äidin nimenä on Siru, ja kateissa oleva isä on nimeltään Hukkanen. Äiti saa myös uuden miesystävän, ja kun tämä Bo ilmestyy kuvaan, Varpukin alkaa kasvaa ja vahvistua.

Nimissä on siis raskaitakin vertauskuvia, mutta elokuvan yleissävy on aivan muuta, ilmava ja raikas.

Kasvutarina kerrotaan korostetun vähin tehoin, pieni kasvaa suureksi. Siitäkin huolimatta, että tarinassa on paikka paikoin uskottavuusongelmia. Aiheet ovat arjesta: kuka kuljettaa harrastuksista kotiin, onko varaa ostaa uusi puhelin, miten suhtautua läheiseen vakavaan sairauteen?

Esimerkiksi kohtaus, jossa Varpu lähtee omin nokkineen isää etsimään, on hätkähdyttävä ja myös vaarallisen oloinen. Tyttöä kuljettava auto kiitää öisen Suomen maantiellä Paula Vesalan äänen hyräillessä taustalla. Hetkessä on suuren roadmovien tuntua, mutta tyylilleen uskollisesti Vilhunen ja leikkaaja Samu Heikkilä malttavat lopettaa eivätkä lypsä ajelusta viihdettä. Yks kaks Saabista vain loppuu bensa.

Elokuvasta ei polttoaine kuitenkaan lopu koskaan.

Isän etsimiseen tuhrautuu aikaa, siltä aluksi tuntuu, mutta lopulta tarina palkitsee. Vilhunen ohjaa nyt omaa käsikirjoitustaan, hallitsee tarinansa ja pystyy löytämään siitä uusia kierroksia.

Teeman kannalta keskeinen kohtaus on tunnin kohdalla kun isäkandidaatti ensimmäisen kerran astuu kuviin. Sitä ennen ponityttö on sanonut yhden avainrepliikeistä: ”Ruunat on parhaita.”

Tyttö nimeltä Varpu on kertomus vahvasta tytöstä, joka on aikuistunut liian varhain ja jonka pitää löytää uudelleen paikkansa lapsena. Äitikin kasvaa ja menee eteenpäin, ainakin läpäisee inssikokeen, jota on yrittänyt jo monta kertaa.

Suomalaisten elokuvien lapsinäyttelijöitä kehutaan, usein viran puolesta.

Tyttö nimeltä Varpun pääosaa esittävä Linnea Skog on kuitenkin todellinen sydän tälle elokuvalle. Lapsinäyttelijän onnistumisesta kiitos kuuluu hänen oman ilmaisuvoimansa lisäksi yleensä myös lasta opastaneelle ohjaajalle sekä vastanäyttelijälle.

Äitiä esittää elokuvalle myös merkittävästi sävyjä antava Paula Vesala, poissaolevan ja vähän pingottuneen oloisesti, mutta se kuuluu hahmoon. Vesala vastaa myös elokuvan musiikista.

Poikaystävä Bota esittää Santtu Karvonen ja isäkandidaatteja Antti Luusuaniemi ja Lauri Maijala. Etenkin Maijalan rooli pohjoissuomalaisena taiteilijana on onnistunut ja käänteentekevä, joka yllättää tytön ja myös elokuvan katsojan. Vastaavaa hahmoa ei suomalaisessa elokuvassa ole juuri nähty, vaikka pitäisi.

Maijalan esittämä mies höpöttää paljon, ja yksi hänen mietelmistään kuuluu: ”Jos on sokea mieli, niin ei tunnista näkemäänsä, vaikka seisoisi sen edessä.”

Ajatuksesta on elokuvan työryhmä ottanut vaarin. Katsonut, nähnyt, tunnistanut.

Tuomo Hutri
Paula Vesala (oik.) näyttelee Varpun äitiä, joka ei halua kasvaa isoksi.
Paula Vesala (oik.) näyttelee Varpun äitiä, joka ei halua kasvaa isoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat