Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrioottinörtti kääntyy tietovuotajaksi Oliver Stonen elokuvassa Snowden

Stone on dramatisoinut tositapahtumista polveilevan tarinan, jossa isänmaanystävä tekee loppuelämänsä kannalta uskaliaan päätöksen.

Kulttuuri
 
Jürgen Olczyk
Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) loukkaa jalkansa Yhdysvaltojen armeijan erikoisjoukkojen harjoituksissa ja päätyy puolustamaan maataan tietotyöläisenä.
Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) loukkaa jalkansa Yhdysvaltojen armeijan erikoisjoukkojen harjoituksissa ja päätyy puolustamaan maataan tietotyöläisenä. Kuva: Jürgen Olczyk

Jännitys Snowden Ohjaus Oliver Stone. Pääosissa Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo. 135 min. K12. ★★★★

Yhden terroristi on toisen vapaustaistelija, kuuluu vanha, harmaalla alueella liikkuva kärjistys. Oliver Stonen elokuvan Snowden kohdalla kannattaa pikemmin lainata John Le Carrén romaanin nimeä Sankari vai vakooja?

Snowden

jännitys

(Snowden)

Ohjaaja: Oliver Stone

Vuosi: 2016

Kesto (min): 135

Ikäraja: 12

Rooleissa: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo

Molemmissa jaotteluissa on silti jotain samaa, kun on kyse tietokonenero Edward Snowdenista, entisestä Yhdysvaltaisen keskustiedustelupalvelun CIA:n, puolustustiedustelupalvelun DIA:n ja kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n työntekijästä.

Hän vuoti kesäkuussa 2013 useille tiedotusvälineille tuhansia huippusalaisia asiakirjoja. Tietovuotoa on pidetty Yhdysvaltojen historian suurimpana.

Työnantajien kannalta vallalla, vastuulla ja mammonalla siunatun palkollisen oharit ovat luonnollisesti raivon aihe, varsinkin kun työnantajana ovat olleet valtion turvallisuudesta vastaavat elimet ja sitä kautta veronmaksajat.

Toisaalta Snowdenin vuotamista asiakirjoista kävi ilmi, kuinka laajalle NSA:n ja sen kansainvälisten yhteistyökumppaneiden ulkomaalaisiin ja maan omiin kansalaisiin kohdistunut valvonta oli levinnyt. Tihkuneet tiedot ovat luoneet pelottavan kuvan maailmanpoliisina pidetyn USA:n stasimaisesta puolesta.

Paljastuksissa kävi ilmi muun muassa, että Yhdysvallat pystyi tunkeutumaan lähes kenen tahansa viestintälaitteisiin, kuten Saksan liittokanslerin Angela Merkelin matkapuhelimeen. Urkintakoneistolla päästiin niin poliitikkojen, terroristien kuin tavisten sähköposti- ja Facebook-tileille.

Salaliittoteorioita on aina hellitty populaariviihteessä, mutta Edward Snowdenin paljastukset olivat vastaansanomattomia. Yhtäkkiä vaino ei ollutkaan enää harhaa.

Oliver Stone on urallaan tökkinyt useita kotimaansa kipupisteitä muun muassa elokuvissa Salvador, Syntynyt 4. heinäkuuta, Platoon ja Wall Street.

Hänen kohutuin elokuvansa on kuitenkin JFK – avoin tapaus, jossa valkokankaalle ladottiin hengästyttävään tahtiin mitä villeimpiä salaliittoteorioita siitä, kuka tai ketkä olivat vastuussa John F. Kennedyn salamurhasta.

Sen sijaan Snowdenin kohdalla Stone ei ole voinut revitellä yhtä vapaasti. Koska tietovuodon taustat tunnetaan Oscar-palkinnon saaneesta Laura Poitrasin ohjaamasta Citizenfour-dokumentista, Stone on keskittynyt Snowdenin dramatisoituun tarinaan siitä, kuinka intohimoinen patriootti tekee lopulta loppuelämänsä kannalta uskaliaan päätöksen.

Elokuvassa keskeisin esine on tietokoneruudun rinnalla Snowdenin (tyylikkään vähäeleinen Joseph Gordon-Levitt ) jatkuvasti räpläämä rubikinkuutio. Sen avulla sovitaan tapaamisia ja salakuljetetaan tietoja, mutta se toimii myös symbolina arvoituksista, joiden eteen Snowden joutuu tieten tai tahtomattaan.

Yhdysvaltojen tiedustelun paisumisen taustalla on vuoden 2001 WTC-iskujen aiheuttama trauma. Sen jälkeen resurssit kasvoivat ja urapolut avautuivat nörteille, jotka alkavat käydä nykyaikaista maailmansotaa tietoverkoissa. Moderni taistelukenttä on kaikkialla, kuten elokuvassa todetaan.

Nuoren isänmaanystävän pää alkaa kääntyä, kun hän näkee monitoreilla työnsä jälkeä suorina lähetyksinä helikoptereiden nokkakameroista ja miehittämättömistä lennokeista.

Nämä johtavat kollegoiden kanssa keskusteluun Nürnbergin oikeudenkäynneistä toisen maailmansodan jälkeen. Hekään, jotka ”tottelevat vain määräyksiä”, eivät ole vapaita vastuustaan. Pöytään laskeutuu hiljaisuus.

Elokuvan käännekohta on Snowdenin käymä keskustelu entisen CIA-mentorinsa kanssa. Puolihuolimaton repliikki käynnistää tapahtumasarjan, jonka päätepistettä ei ole vieläkään nähty.

Snowdenin juoni polveilee, mutta se johtuu siitä, että se toisintaa todellisuutta. Tämä lisää elokuvan painoarvoa. Kaikki tämä on tapahtunut, vieläpä vain vähän aikaa sitten. Ja entä mitä tapahtuu nyt?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat