Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Törkeän syöjättären tarina kuuluu Austen-filmatisointien kermaan

Rakkaudesta ja ystävyydestä jäävät jäljelle lähinnä savuavat rauniot Love & Friendship -elokuvassa.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Bernard Walsh
Chloë Sevigny ja Kate Beckinsale Love & Friendhip -elokuvassa.
Chloë Sevigny ja Kate Beckinsale Love & Friendhip -elokuvassa. Kuva: Bernard Walsh

Komedia Love & Friendship. Ohjaus Whit Stillman, pääosissa Kate Beckinsale, Chloë Sevingy, Xavier Samuel, Morfydd Clark, Tom Bennett, Emma Greenwell, Stephen Fry. 92 min. S. ★★★★

Love & Friendship -elokuva perustuu Jane Austenin Tahto ja tunteet -nimellä suomennettuun pienoisromaaniin Lady Susan. Teos on ehkä Austenin tuntemattomin – ja siksi myös elokuvantekijöille neitseellistä maata, toisin kuin useasti filmatut Ylpeys ja ennakkoluulo tai Järki ja tunteet.

Love & Friendship

Kirjoittaja: Jane Austen, Whit Stillman

komedia

Ohjaaja: Whit Stillman

Irlanti/Hollanti/Ranska

Vuosi: 2016

Kesto (min): 92

Rooleissa: Kate Beckinsale, Chloë Sevingy, Xavier Samuel, Morfydd Clark, Tom Bennett, Emma Greenwell, Stephen Fry.

Siinä missä aiemmat filmaukset ovat keskittyneet porvarilliseen romanttiseen komediaan, Love & Friendship poraa esille Austenin kärkevän yhteiskuntakritiikin – naurun ja ihmissuhdekiemuroiden kautta, toki.

On ehkä yllättävääkin, ettei teosta ole aiemmin filmattu, sillä Lady Susan on yksi maailmankirjallisuuden törkeimmistä naishahmoista. Hän on keski-ikäistyvä ja varaton, mutta hehkeä leski, joka pyrkii naittamaan teinityttärensä vastenmieliselle, mutta rikkaalle miehelle.

Miten sitä muutenkaan yläluokkainen äiti itsensä elättäisi menneiden vuosisatojen Englannissa? Avioliitto kun oli ensi sijassa taloudellinen sopimus – ja lady Susan heittäisi mieluummin tyttärensä kuin itsensä naimakaupalla molempien elantoa ansaitsemaan.

Jollain pitää kuitenkin elää, kunnes suunnitelma on täytetty. Lady Susan huijaa sukulaisiaan, käyttää ystäviään hyväkseen ja elää toisten rahoilla. Huvitteluksi kelpaa kaikkien lähiympäristön rikkaiden miesten viettely. Niinpä elämä on jatkuvia, pitkiä vierailuja maaseutukartanolta toiselle, kunnes joku miesparka jää nalkkiin pysyvästi.

Ilmeikäs Kate Beckinsale tuo katsojan nähtäväksi Lady Susanin molemmat puolet – hurmaavan sulavuuden ja pinnanalisen iljettävyyden – vaikka välillä ilmeikkyys lorahtaa ilveilyksi. Beckinsale hippastelee epäaitouden ja aitouden välillä ja alleviivaa näin sanojen ja tekojen sekä ajatusten ristiriitaa.

Sivurooleista erityisesti Colin Firthin ja Hugh Grantin rakkauslapselta vaikuttava Tom Bennett varastaa shown Lady Susanin tyttärelleen junailemana sulhasena Sir James Martinina. Muissa sivurooleissa nähdään brittiläisen epookkikomedian vakiokasvoja, Gemma Redgrave (Mansfield Park – Kasvattitytön tarina), James Fleet (Järki ja tunteet) ja Stephen Fry (Jeeves). Fry näyttelee loistavasti samaa hahmoa kuin aina.

Elokuva viittaa alkuperäisteokseen huomattavan kirjaimellisesti ja käsikirjoitus mukailee romaania. Henkilöt esitellään nimeltä kuvatekstein ja luonnehdinnoin kuin vanhoissa kirjoissa tai näytelmissä. Kirjeitä luetaan elokuvassa usein, onhan Lady Susan kirjeromaani.

Tämä on toisaalta elokuvassa ongelmallista. Näiden keinojen avulla teokseen on ympätty runsaasti henkilöitä ja tapahtumapaikkoja, ehkä liikaakin.

Runsaudenpula vaikeuttaa tarinan seuraamista, mutta pitää elokuvan rytmin enimmäkseen mukavan napakkana. Koska fiilistelylle ei anneta aikaa, ohjaaja Whit Stillman tekee epookkikomediastaan epookkia käyttämällä elokuvassaan runsaasti myös epookkidraaman kliseitä. Esimerkiksi toisiinsa rakastuvat henkilöt tunnistaa siitä, että he käyvät kävelyllä puutarhassa.

Visuaalisesti Love & Friendship näyttää hieman oudolta aiempien Austen-elokuvien katsojille. Värikkäät rokokoopuvut ja suuret hatut sekä tukkalaitteet sijoittavat tarinan 1790-luvun puolelle, kun aiemmat elokuvat ovat suosineet 1800-luvun alun klassista empire-tyyliä. Varsinkin naisnäyttelijät joutuvat taistelemaan ilmaisunsa pönkkähameiden ja kiharapilviperuukkien läpi.

Beckinsalen loistava suoritus törkeänä syöjättärenä sekä huumorin kautta kärjistetty yhteiskuntakritiikki nostavat tämän elokuvan Austen-filmatisointien parhaimmistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat