Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä lähti puolustamaan rauhaa, mutta toi sodan kotiin

Dokumenttielokuva näyttää, että sotilaiden lasten kokemukset ovat olleet yhtä väkeviä kuin vanhemmillaan.

Kulttuuri
 
SA-kuva
Tasapainoaisti on järkkynyt kranaatin räjähtäessä. Aseveli ohjaa horjuvaa kulkua joukkosidontapaikalle.
Tasapainoaisti on järkkynyt kranaatin räjähtäessä. Aseveli ohjaa horjuvaa kulkua joukkosidontapaikalle. Kuva: SA-kuva

Dokumentti Sodan murtamat Ohjaus Timo Korhonen. 82 min. K12. ★★★

Kun sotaveteraanien määrä laskee vääjäämättä, ja he ovat kertoneet tarinansa moneen kertaan, on luontevaa että seuraavaksi annetaan puheenvuoro heidän lapsilleen.

Sodan murtamat

dokumentti

(Sodan murtamat)

Ohjaaja: Timo Korhonen

Suomi

Vuosi: 2016

Kesto (min): 82

Ikäraja: 12

Kyse ei ole vain näennäisestä tasapuolisuudesta. Sotilaiden lasten kokemukset ovat olleet yhtä väkeviä kuin vanhemmillaan, sillä pienelle lapselle turvattomuus ja pelko omassa kodissa on jotain selittämättömän traumatisoivaa ja arvet voivat näkyä loppuelämän ajan.

Seuraukset ovat yhä nähtävillä. Esimerkiksi 1960- ja 70-luvun opiskelijaradikalismi sai paljon käyttövoimaansa kodissa käsitellyistä tai pikemmin käsittelemättömistä sotatraumoista.

Radikalismin jälkijäristyksiä voi puolestaan yhä nähdä yhteiskunnan rakenteissa.

Timo Korhosen dokumentti Sodan murtamat antaa puheenvuoron niille, joiden isät olivat rintamalla. Monille heistä kotiin palannut isä jäi etäiseksi ja tuntemattomaksi mieheksi, joka rauhanteon jälkeen toi rauhattomuuden kotiin.

”Isä lähti puolustamaan rauhaa, mutta toi kotiin sodan”, kuten haastateltu Satu Vaarula tiivistää.

Teoksen pontimena on ollut historioitsija Ville Kivimäen kirjoittama, vuonna 2013 Tieto-Finlandian saanut tietokirja Murtuneet mielet. Sama kirja inspiroi myös Ari Matikaisen dokumenttia Sota ja mielenrauha, joka sai ensi-iltansa viime maaliskuussa.

Siinä missä Sota ja mielenrauha -dokumentissa puhuivat tutkijat, Sodan murtamissa vuosina 1941–1966 syntyneiden veteraanien lapset kertovat omista lapsuuden kokemuksistaan.

Elokuvan aloittaa planssi, joka avaa teoksen ytimen:

”Jatkosodassa 191 miestä sai Mannerheim-ristin ritarin arvon. Samaan aikaan noin 15 700 rintamamiestä päätyi sotapsykiatriseen hoitoon.”

Psykiatriseen hoitoon joutuminen oli häpeä. Kertomuksista käy ilmi kuinka ajan henki oli armoton. Äiti oli vihainen rintamalla olleelle pojalleen, joka oli joutunut hoitoon.

Haastateltavien kertomukset ovat yhteneväiset: Sota jätti jokaisen aivopoimuihin jälkiä.

Sodasta kotiutunut isä saattoi olla ailahtelevainen, hermostunut, vainoharhainen, väkivaltainen, tiuskiva, poissaoleva tai sitten jatkuvasti karmeita rintamatarinoita kertova ketjupolttaja.

”Sota on niin rajua leikkiä, ettei sieltä kukaan takaisin terveenä tule”, summaa yksi haastateltava.

Sodan murtamien yksi syyttävä sormi osoittaa aikakautensa psykiatrista hoitoa, mistä Kivimäkikin kertoo tietokirjassaan karmeita tarinoita.

Dokumentissa kuullaan kuinka yksi hermonsa menettänyt luokiteltiin skitsofreenikoksi. Diagnoosin lääkäri oli tehnyt kuolleesta ruumiista.

Sodan murtamat selittää, kuinka helposti sotatraumojen muuntuminen joksikin toiseksi sielunsolmuksi tapahtuu.

Terapeuttisesta tehtävästään huolimatta dokumentti ei yllä niin syvälle kuin toivoisi. Sotilaiden lapset kuvailevat hyvin miten levotonta kotona oli, mutta olisi ollut kiinnostavaa kuulla enemmän siitä, millaista on ollut kantaa tätä taakkaa ja kuinka he ovat pystyneet traumojaan purkamaan.

Toiseksi Sodan murtamat ei ole ensimmäisenä asialla. Esimerkiksi TV1:llä vuonna 2011 esitetyn kuusiosaisen Isien sota -sarjan haastateltavien kertomukset olivat todistusvoimaltaan paljon rujompia kuin nyt kuultavat. Dokumentti täydentää aiempaa muistitietoa, mutta ei raivaa uusia polkuja.

Sodan murtamat esitetään aikanaan YLEn TV1 Dokumenttiprojektissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat