Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fuocoammare-dokumentti kertoo pysäyttävästi pakolaisista, mutta sen pääosassa on sivuhenkilö

Dokumentti Lampedusan saarelle pyrkivistä venepakolaisista on hämmentävä, koska elokuva ei kerro heistä.

Kulttuuri
 
Cinemanse
Koululaispoika Samuele on Euroopan pakolaiskriisiä käsittelevän Fuocoammare-dokumentin keskushenkilö.
Koululaispoika Samuele on Euroopan pakolaiskriisiä käsittelevän Fuocoammare-dokumentin keskushenkilö. Kuva: Cinemanse

Dokumentti Fuocoammare – tuli merellä (Fuocoammare), ohjaus Gianfranco Rosi. 114 min. K12. ★★★★

Fuocoammare on palkintoja ja suitsutusta kerännyt tuore dokumenttielokuva, jonka teemana ovat Eurooppaan pyrkivät pakolaiset ja heidän hätänsä. Elokuvan tekee poikkeukselliseksi se, miten kouriintuntuvasti se kuvaa Lampedusan saarelle pyrkivien epätoivoa ja hengenvaaraa.

Fuocoammare - tuli merellä

dokumentti

(Fuocoammare)

Ohjaaja: Gianfranco Rosi

Italia

Vuosi: 2016

Kesto (min): 114

Ikäraja: 12

Italialle kuuluvaa Lampedusaa voi pitää eräänlaisena kuolemansaarena Välimeressä, sillä sadattuhannet pyrkivät sinne Afrikasta, usein hengenvaarallisilla aluksilla. Moni jää matkalle.

Elokuvantekijä Gianfranco Rosi matkasi kymmeniä päiviä italialaisilla pelastusalustuksilla ja seurasi venepakolaisten virtaa Eurooppaan. Kuvat lastiruumaan kuolleista ja henkihieverissä tärisevistä eivät jätä rauhaan. Kuvien pysäyttävä todistusvoima on verrattavissa kuuluisimpiin uutiskuviin.

Vieläkin hämmentävämmäksi katsomiskokemuksen tekee kuitenkin se, että dokumentin keskushenkilö ei kuitenkaan ole pakolainen ollenkaan. Hän ei taida edes tietää kuolemanlaivojen olemassaolosta.

Elokuvan keskushenkilö on jotain aivan muuta: Lampedusan saarella asuva pikkupoika, 12-vuotias koululainen Samuele, joka rakentaa ritsoja, syö perheensä kanssa pastaa, harjoittelee soutamista ja käy lääkärissä terveystarkastuksessa. Tällaisena Rosin parituntinen elokuvan pojan elämän näyttää.

On selvää, että pojan läsnäolo keventää elokuvan raskasta tunnelmaa. Mutta samalla pojan iso rooli on myös elokuvan iso ongelma. Miksi elokuvantekijä ei kuvaa pakolaisia vaan tätä sivuaihetta, lasta, jolla ei ole maailmasta juuri mitään käsitystä?

Onko tämä Italia ensin -ajattelua? Osittain on. Nenäkäs poika ja hänen lähipiirinsä nousevat isoon rooliin, koska elokuva kertoo kahtia jakautuneesta maailmasta. On he ja me.

Pojasta kerrotaan paljon, kymmenet pakolaiset taas jäävät nimettömiksi. Elokuva on saanut nimensä italialaislaulusta Fuocoammare. Suomessa nimeen on lisätty selite, tuli merellä.

Samalla poika on kuitenkin katsojan edustaja elokuvassa, hänen kauttaan Rosi vie katsojan aiheeseen ja asettaa näkökulmat.

Samuelella on näössä vikaa, ja kertomalla siitä, elokuvantekijä ohjaa katsojan ajattelemaan, mitä me näemme ja emme näe. Samuele leikkii elokuvassa paljon sotaleikkejä, ja tämän mukana seuraa ajatus meistä ja vihollisesta. Kun Samuele opiskelee englantia, tarinaan astuvat kulttuurierot, ja kun Samuele kuulee sukulaisilta perhetarinoita, tarinaan astuu Lampedusan ja koko Euroopan historiaa.

Kun Samuele katsoo perheen valokuvia, jää miettimään mitä kuviin tallentuu ja mitä jää aina ulkopuolelle. Mitä me muistamme, mitä emme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat