Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fantasiaohjaaja Tim Burtonin taika ei enää pure

Elokuvafantasian ykkösmies tuntuu ammentaneen voimansa tyhjiin.

Kulttuuri
 
Twentieth Century Fox
Eriskummallisilla lapsilla on outoja kykyjä.
Eriskummallisilla lapsilla on outoja kykyjä. Kuva: Twentieth Century Fox

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children), ohjaus Tim Burton, pääosissa Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson. Kesto 128 min. K12 ★★

Amerikkalaisohjaaja Tim Burton oli vuosikymmeniä tummanpuhuvan, hieman humoristisen elokuvafantasian ykkösmies muun muassa sellaisilla teoksilla kuin Saksikäsi Edward, Batman – paluu ja Tim Burton’s Corpse Bride.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Kirjoittaja: Ransom Riggs, Jane Goldman

fantasia

(Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

Ohjaaja: Tim Burton

Yhdysvallat

Vuosi: 2016

Kesto (min): 127

Ikäraja: 12

Rooleissa: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson

Viime aikoina hänen otteensa on kuitenkin alkanut hiipua. Tosipohjainen taiteilijatarina Big Eyes (2014) oli askel parempaan suuntaan, mutta Burtonin paluu fantasiaan Miss Peregrinen koti eriskummallisille lapsille -elokuvassa jää laimeaksi.

Elokuva pohjautuu Ransom Riggsin romaanisarjan ensimmäiseen osaan. Riggsillä oli oiva lähtökohta: hän lainasi erilaisilta valokuvien keräilijöitä vanhoja, hiukan outoja valokuvia ja rakensi fantasiatarinansa niiden varaan.

Tarinassa 2000-luvun amerikkalaisteini Jake Porter ( Asa Butterfield ) löytää isoisänsä tarinoiden pohjalta tiensä Walesissa sijaitsevaan outoon lastenkotiin, jota pitää salaperäinen neiti Peregrine ( Eva Green ). Aikasilmukassa 1940-luvulla elävillä lapsilla on erikoisia kykyjä, ja heitä vaanivat pahat oliot.

Ennen pitkää tilanne kärjistyy, ja Jaken on valittava jääkö lasten luo vai palaako vanhempiensa luo nykymaailmaan.

Burton tuntuu vain juoksevan romaanin tapahtumia läpi hukaten kaiken tarinan tunnelman ja paikallisvärin, kunnes päästään loppuun, jonka käsikirjoittaja Jane Goldman on vääntänyt olennaisesti erilaiseksi kuin kirjassa. Vanhoilla valokuvilla ei ole elokuvassa oikein mitään osuutta.

Jäljelle jää kalpea aavistus hauskasta, karmivasta ja hienosta tarinasta. Burtonmainen musta huumorikin jää ontoksi yritykseksi.

Yleensä aina niin vaikuttava Eva Green ei saa tässä mahdollisuutta loistaa läheskään samoin kuin vaikkapa äskettäisessä tv:n fantasiasarjassa Penny Dreadful.

Tim Burton tuntuu ammentaneen fantasia-arkkunsa taiat tyhjiin. Ehkä hänen kannattaisi jo alkaa seurata Big Eyesin viitoittamaa realistisempaa polkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat