Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anja Kaurasen ja Harri Sirolan traaginen rakkaustarina herää eloon Alli Haapasalon esikoiselokuvassa

Syysprinssi tuo yhden aikakerrostuman lisää Anja Kaurasen ja Harri Sirolan rakkaustarinaan

Kulttuuri
 
Laura Birn näyttelee elokuvan Inkaa, Lauri Tilkanen on Juhana.
Laura Birn näyttelee elokuvan Inkaa, Lauri Tilkanen on Juhana.

DRAAMA Syysprinssi. Ohjaus Alli Haapasalo. Pääsosissa Laura Birn, Lauri Tilkanen, Tiina Weckström, Kaija Pakarinen. 94 min. K12 ★★★

Kiinnostava kotimainen elokuvasyksy jatkuu jälleen esikoisohjauksella. Alli Haapasalo on saanut aiheensa kirjallisuudesta ja tehnyt itse käsikirjoituksen Anja Kaurasen (nyk. Snellman) Syysprinssi-romaanin pohjalta.

Valinta on ehkä vähän yllättävä, sillä Syysprinssi on Kaurasen tuotannossa tunteenpurkauksen kaltainen pienoisromaani.

Haapasalo on nähnyt siinä koskettavan rakkaustarinan ja ajankuvaa, jota ei vielä ole juuri käsitelty. Olemme siirtymässä lähihistoriassa 1980-luvulle.

Lauri Tilkanen ja Laura Birn näyttelevät Syysprinssin pääosia.
Lauri Tilkanen ja Laura Birn näyttelevät Syysprinssin pääosia.

Syysprinssin ajallisia kerrostumia on syytä kerrata. Kirjallisuudenopiskelija Anja Kauranen kohtasi Harri Sirolan, jonka esikoisromaani Abiturientti oli juuri nostanut hänet pinnalle. He olivat yhdessä perustamassa Kiima-nimistä lehteä ja ryhmittymää, joka irtautui äänekkäästi edellisen sukupolven tosikkomaisesta poliittisuudesta, haki tehokeinonsa punkista ja uhosi seksuaalisella röyhkeydellä.

Sirolasta ja Kaurasesta tuli kulttuurijulkkiksia Helsingin piireissä, ja sitten Kauraseltakin ilmestyi ensimmäinen romaani, Sonja O. kävi täällä. Kaurasen kirjallinen ura on jatkunut sittemmin aika tasaisena, mutta Sirolalle kävi huonosti.

Syysprinssi ilmestyi vuonna 1996, laman aikaan. Siinä Kauranen kertoo käynneistään mielisairaalassa. Sirolan depressiota on hoidettu niin rankoin keinoin, ettei hän muista enää mitään. Kauranen itse kutsui kirjaansa ”surullisen sukupolven rakkaustarinaksi”.

Viisi vuotta myöhemmin Sirola teki itsemurhan, mutta se ei kuulu Haapasalon elokuvaan.

Elokuvassa kertoja, päähenkilö on nimeltään Inka, ja rakastettu on Juhana. Kuten kirjassakin heidät nähdään ensin Lapinlahden rannalla. Rakkaustarina kerrotaan takaumin.

Elokuva ja Kaurasen kirja tukevat toisiaan, mutta elokuvassa jää vajaaksi se sukupolvikuvaus, jota Kauranen kirjassaan alleviivaa. Hänelle Sirolan depressiossa ruumiillistui yhden aikakauden elinkaari.

Haapasalokin hahmottaa kahden vuosikymmenen väliin jääneen sukupolven, mutta sitä kuvaavat kohtaukset ovat harmillisen varovaisia. Missä on se vuosikymmenet ylittävä hulluus, jonka vuoksi tarina kerrotaan? Seksissähän ei ole mitään hullua. Sen sijaan kirjallisuus, kirjoittaminen ovat elokuvassa vakuuttavasti läsnä.

Lauri Tilkanen tulkitsee osuvasti Juhanan narsismia ja heiveröisyyttä. Laura Birn on näyttelijänä kuin posliininukke, jonka ainutlaatuista kuorta kokeneetkaan ohjaajat eivät rohkene särkeä, saati esikoisohjaaja. Kerran olen nähnyt teatterissa, millaista energiaa ja ääntä Birnistä lähtee, mutta elokuvissa hän usein ilmaisee vetäytyvää herkkyyttä. Niin myös Syysprinssissä.

Ajankuva toimii aika hyvin, mutta pari sanaa Karoliina Koiso-Kanttilan suunnittelemasta puvustuksesta. Elokuvan Inka on puettu kasarivaatteisiin, joita juuri nyt ostetaan kirppareilta. Tuolloin ne hameet ja pitkät takit olisivat olleet auttamatta tätimäisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat