Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Isabelle Huppert loistaa elokuvassa, jossa nainen oppii eroon läheisriippuvaisuudesta

Elokuvan filosofian opettajasta on tehnyt ohjaaja Mia Hansen-Løve, jonka vanhemmat olivat filosofian opettajia.

Kulttuuri
 
Atlantic Film
Édith Scob (oik.) ja Isabelle Huppert äitinä ja tyttärenä elokuvassa Tämän jälkeen.
Édith Scob (oik.) ja Isabelle Huppert äitinä ja tyttärenä elokuvassa Tämän jälkeen. Kuva: Atlantic Film

Draama Tämän jälkeen (L’Avenir). Ohjaus Mia Hansen-Løve. Pääosissa Isabelle Huppert, Roman Kolinka, André Marcon. 100 min. K12. ★★★

Näyttelijä Isabelle Huppert on yksi alansa parhaista, mutta hänenkään karismansa ei yksin riitä nostamaan elokuvia erinomaisiksi. 63-vuotiaan Huppertin laajasta tuotannosta Suomeen saadaan nyt Tämän jälkeen, ranskalaisen Mia Hansen-Løven ohjaama avioerodraama.

Tämän jälkeen

draama

(L’Avenir)

Ohjaaja: Mia Hansen-Løve

Ranska

Kesto (min): 100

Ikäraja: 12

Rooleissa: Isabelle Huppert, Roman Kolinka, André Marcon

Huppert näyttelee elokuvan pääroolissa pariisilaista filosofian opettajaa, jonka elämä muuttuu perin pohjin. Elokuva on hyvä, ja monin paikoin oikeinkin kiehtova, mutta ei sen enempää. Huppert on toki vangitsevaa katsottavaa valkokankaalla – kuten aina.

Teemana on naisen itsenäisyys ja vapaus. Huppertin esittämältä kuusikymppiseltä Nathalielta viedään oikeastaan kaikki se, mitä hän on pitänyt tärkeänä. Hänen on opittava elämään itsenäisesti, ja ymmärrettävä, että hän ei määrity pelkästään perheen, lähipiirin, kodin tai työn kautta.

Tämän jälkeen todistaa, että ohjaaja Hansen-Løve on kyllä taitava työssään. Erityisen hyvä hän on käyttämään tilaa tarinan osana ja näyttämään ympäristön ja olosuhteet osana henkilöitä ja heidän mielenliikkeitään. Kertaalleen elokuvassa viitataan tanskalaismaalari Vilhelm Hammershøihin, interiöörikuvauksen kuninkaaseen. Esikuva tulee selväksi.

Käytännössä nerokas tilankäyttö tarkoittaa sitä että Huppertin esittämä Nathalie kävelee, juoksee ja kiiruhtaa elokuvassa lähes kaikkialle. Ja elokuvaaja Denis Lenoirin kamera seuraa. Askellus paljastaa ihmisen. Harvoin perhedraamassa kukaan liikkuu näin paljon, kuin action-sankarit konsanaan. Mutta Nathalie kiiruhtaa: äiti on sairaana, lapset tulossa päivälliselle, kirja pitäisi julkaista, oppipoika tavata ja oppitunnillekin pitäisi ehtiä.

Elokuvassa on myös mainioita arkihuomioita kuten se, miten Ikean sinisistä kasseista on tullut olennainen osa huushollien varustusta, ja miten pitkälle kaupunkilainen voi mennä löytääkseen kännykkäänsä kenttää syrjäseudulla.

Nathalie ei ole etsimässä uutta rakkautta, nuorta rakastajaa, vaikka sekin vaihtoehto elokuvassa esitellään. Sitä tapahtuu vain elokuvissa, kuten Nathalie elokuvassa toteaa.

On siis hyviä perusteita uskoa, että 35-vuotiaalla Hansen-Løvella on loistava tulevaisuus edessään elokuvien tekijänä.

Missään tuskin tehdään niin korkeakulttuurista elokuvaa kuin Ranskassa, mutta tässä Hansen-Løven omaan käsikirjoitukseen perustuvassa elokuvassa kaunokirjallisia viittauksia on häiriöksi asti. Päähenkilö jää Adornon, Horkheimerin, Rousseaun ja muiden alle. Tätä selittänee se, että ohjaajan vanhemmat ovat olleet filosofian professoreja.

Elokuvasta loppuvat ideat silloin, kun Nathalien läheinen kuolee. Tarkka miljöökuvaus jää sivuun ja kohtaukset luiskahtavat ylipitkiksi, vaikka juuri silloin on aika lunastaa alussa luodut odotukset. Ratkaisuvaiheissa Hansen-Løve antaa myös Huppertin itkeskellä – olisi ehkä parempi saada katsoja kyyneliin.

Ja onhan se ovelaa, että elokuvassa on kissa nimeltä Pandora, vaan olisiko symboliikka auennut vähemmälläkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat