Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-arvostelu: Suomalaisyhtiön jättibudjetin uutuuspeli Quantum Break on kunnianhimoista tarinankerrontaa

Remedyn peli on Suomen kalleimpia viihdetuotantoja ja taiteellinen voitto

Kulttuuri
 
Peli sisältää myös tv-sarjan ja runsaasti tekstejä.
Peli sisältää myös tv-sarjan ja runsaasti tekstejä.

Pelit Quantum Break, Remedy Entertainment, Xbox One ja Windows 10, K 16. ★★★★

Suomalainen peliyhtiö Remedy teki sen taas. Täysin omannäköisensä pelin.

Remedy on poikkeuksellinen yhtiö alalla, jossa julkaisijoiden talutusnuorassa elävät pelistudiot tekevät loputtomia jatko-osia menneisyyden hittipeleille.

Remedy on tehnyt oikeastaan vain kolme peliä 20-vuotisen uransa aikana – Max Payne, Alan Wake ja nyt Quantum Break.

Remedyn pelien tunnusmerkkinä on aina ollut korkeat tuotantoarvot ja poikkeuksellisen keskeisessä osassa oleva tarina, joka on poikkeuksellisen hyvin kirjoitettu. Niin nytkin.

Quantum Break ei ole ongelmaton peli, mutta se on aivan yhtä hieno teos kuin kaksi edeltäjäänsä. Alan Wake sukelsi kirjailijan, tämän teosten ja sisäisten demonien synkkiin syvyyksiin. Quantum Break kertoo tiivistempoisen toimintatarinan, jossa silti riittää syvyyttä. Itse asiassa Quantum Breakin tarina on vielä edeltäjäänsä kunnianhimoisempi. Remedy tekee jotain täysin uutta yhdistäessään pelin ja tv-sarjan. Se on monella tapaa tekijöiltään uhkapeli.

Uhkapeli kannatti, sillä Quantum Break on ainakin taiteellinen voitto.

Quantum Breakin tarina käynnistyy, kun epäonnistunut aikamatkakoe rikkoo ajan. Siis kaiken ajan kaikkialla.

Sankari Jack Joyce ( Shawn Ashmore ) liittolaisineen yrittää korjata sen ja estää maailmanlopun. Vastassa hänellä on Paul Serene ( Aidan Gillen ) ja tämän yhtiö Monarch Solutions, jotka yrittävät hyötyä tapahtumista.

Tarina on taitavasti kirjoitettua aikamatkustus-scifiä. Lajityypin tapaan edestakaisin pomppiva juoni käy hyvinkin mutkikkaaksi, mutta se pysyy ihailtavasti koossa. Ajan särkyminen on antanut Jackille ja Serenelle voimia, joilla he voivat manipuloida aikaa. Supersankaritarina siis, toisaalta.

Aivan uutta alalla ovat pelissä nähtävät, näytellyt ja kuvatut tv-sarjamaiset jaksot. Näyttelijöinä on maailman huipputähtiä, jotka ovat tuttuja muun muassa The Wiresta ja Game of Thronesista. Moni heistä nähdään myös peliosioissa. Parhaimman suorituksen tekee The Wire -näyttelijä Lance Reddick Monarch Solutions -yhtiön toimitusjohtajana Martin Hatchina.

Kuten aiemmissa Remedy-peleissä, myös Quantum Breakissa pelaajan varsinainen tekeminen on lähinnä vihollisten listimistä ampumalla. Nyt mukana on aikaa muuttavia supervoimia. Tämän Remedy osaa ja toiminta on erittäin viihdyttävää.

Dialogi kertoo tarinan ilkeän korporaation ja supersankarin miehekkäästä toimintakamppailusta.

Dialogin ja tv-sarjan jaksojen lisäksi Quantum Breakin tarinaa kerrotaan valtavalla määrällä tekstiä, jota pelimaailmasta löytyy. Sähköpostikeskusteluja, muistikirjoja, julisteita ja viestejä riittää.

Niitä ei ole pakko lukea. Mutta silloin tarinasta katoaa olennainen ulottuvuus. Uppoutuessani yhden päähenkilön muistikirjoihin pelin neljännessä näytöksessä koko pelin sävy muuttui täysin. Kyse ei ollutkaan enää abstraktista maailmanpelastamisesta, vaan yhden todellisen, kärsivän, ihmisen pelastamisesta.

Teksteistä rakentui pala kerrallaan traaginen menneisyys, joka oli varsinaista peliä suurempi. Kokemus uppoutumisesta oli huimaava ja toi mieleen yhden kaikkien aikojen parhaista videopeleistä, 1990-luvun jättimenestyksen Myst.

Samalla ymmärsin, että vaikka itse peli Quantum Break on lopulta vain pieni osa koko tarinasta, se on juuri se osa, johon minä voin vaikuttaa.

Tämä kokemus siitä, kuinka tarinan maailma laajenee ja syvenee paljon suuremmaksi kuin ne tapahtumat, jotka ovat peliohjaimella hallittavissa, vastaa täydellisesti tarinan päähenkilöiden kokemusta.

Heidän elämänsä ovat särkyneet epäonnistuneen aikamatkan takia. He kulkevat ajassa kahteen suuntaan yrittäen epätoivoisesti pelastaa maailman, mutta joutuvat kohtaamaan ylittämättömän rajan. Vain tulevaisuutta voi muuttaa, menneisyys on lukittu. Tapahtumat tapahtuvat niin kuin ne aina ovat tapahtuneet. Menetettyä ei voi saada takaisin. Aikamatkustuksen salattu historia on surun historiaa.

Tällaisen tarinan kertominen, tavalla jossa pelin sisältö ja muoto välittävät saman dramaattisen ja tunteellisen ymmärryksen, on hyvin poikkeuksellista peleissä.

Sama muodon ja sisällön ykseys näkyy myös Jack Joycen aikavoimissa. Ne eivät ole pelimaailman tapahtumien päälleliimattuja hidastuksia, vaan tällaiset pelimekaniikan keinot tapahtuvat myös ”oikeasti” pelin maailmassa.

Tällä pelin teknisellä on puolella on myös pieniä ongelmia. Ampuminen on ajoittain sekavaa ja pelihahmot liikkuvat välillä minne sattuu. Repliikit jäävät joskus kesken, kun seuraava ääniefekti alkaa väärässä kohdassa. Ajoittain on vaikea hahmottaa, missä kohdissa peli tallentaa. Myös tv-jaksot eivät aina jaksa kantaa koko kestoaan. Välissä on löysiä hetkiä ja kaavamaisen oloista toimintaa.

Suurin kysymys, jonka Quantum Break herättää, on kuitenkin tämä. Missä määrin Quantum Break enää on peli ja missä määrin se on monessa eri mediassa kerrottu tarina, jossa peli on enää vain yksi niistä?

Tv-sarjan jaksot kestävät noin kaksi tuntia. Kaiken pelissä vastaan tulevan tekstin lukemiseen menee ainakin saman verran aikaa. Koska Quantum Break on aika lyhyt peli – sen pelaa reilusti alle kahdessakymmenessä tunnissa – tv-sarjan katsomiseen ja tekstien lukemiseen kuluu iso osa peliajasta.

Tietysti, tällainen monimediallisuus on ollut Remedyn tavoite. Toinen asia on, kuinka moni pelaaja sellaista haluaa. Quantum Break on lähes täysin piittaamaton pelialan trendeille. Ampumapeli, jossa ei ole lainkaan moninpelimahdollisuutta, on hyvin harvinainen vuonna 2016. Moninpelin suosion syy on selvä. Se on helppo tapa tuoda pelille lähes loputonta uudelleenpelaamisarvoa.

Remedy on valinnut toisen tien. Quantum Break kertoo ison ja syvän tarinan, jonka uudelleenpelaamisarvo tulee siitä, että joitain valintoja voi tehdä toisin. Luonnollisesti, Remedy tulee myös julkaisemaan pelille ladattavia lisäosia.

Nähtäväksi jää, onko Quantum Break Remedylle taiteellisen voiton lisäksi myös kaupallinen voitto.

Iso tarina yhdistettynä kunnianhimoiseen visioon sisällön ja muodon ykseydestä ei välttämättä vie Quantum Breakia vuoden myydyimpien pelien listalle. Mutta ne takaavat sen, että se muistetaan vielä vuosien päästä, vähintäänkin kulttiklassikkona.

Minä ainakin muistan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat