Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Tervo kohtaa kriitikon HSTV:n suorassa lähetyksessä kello 15.30

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Jari Tervo on taitava kirjoittaja, mutta jää lauseensa vangiksi.
Jari Tervo on taitava kirjoittaja, mutta jää lauseensa vangiksi. Kuva: Rio Gandara HS
Arvio: kirjat
Jari Tervo: Revontulten tie. WSOY.
312 s.

HSTV:ssä alkaa torstaina uudenlainen kulttuuriohjelma Nokikkain, jossa kohtaavat juuri arvion teoksestaan lukenut taiteilija ja arvion tehnyt Helsingin Sanomien kriitikko.

Ensimmäisessä suorassa lähetyksessä silmästä silmään toisiaan katselevat kirjailija Jari Tervo ja hänen uunituoreen Revontultentie-romaaninsa arvostellut kirjallisuuskriitikko Juhani Karila.

Ohjelma lähetetään suorana HS.fissä tänään torstaina klo 15.30. Myöhemmin se on katsottavissa HSTV:stä tallenteena.

Karilan arvion mukaan tällä kertaa Tervo tekee sen minkä osaa, eikä yhtään enempää.

Juhani Karilan arvio: 

Pikku-Jari opiskelee nyt miehuutta ja agitaatiota

Viime vuonna piti vielä jännittää. Silloin Tervo julkaisi omaelämäkerrallisen sarjansa ensimmäisen osan Esikoinen.

Kirja julkaistiin näyttävästi. Bussilastillinen toimittajia nauroi kirjailijan jutuille Rovaniemellä maestron toimiessa matkaoppaana.

Itse romaani osoittautui liikuttavaksi ja hauskaksi pikku-Jarin kasvutarinaksi, jota on notkeutettu roimalla määrällä mielikuvitusta.

Tänään ilmestyvä Revontultentie jatkaa tätä linjaa. Laatusanoja ei tarvitse päivittää yhtään. Tuntuu, että samaa romaania tässä luetaan, tarina vain on lohkottu kahdeksi kovilla kansilla.

Tervo on yhä taitava, jopa yllätyksettömyyteen asti.

Päähenkilö Jari on Revontultentiessä 14-vuotias miehenalku, joka rakastaa salaa Ireneä ja ihailee myyttistä kirjailijaa Timo K. Mukkaa. Monenkirjava sukulaisten joukko jatkaa legendan heittämistä tulevalle tarinaniskijälle.

Esikoisessa Jari taltioi kasetille isomummunsa Esmen romanssin tsaarin vallityöläisen, pitkäpalmikkoisen hunghuusipojan kanssa. Tällä kertaa nauhalle puhelee Erkki-setä, joka muistelee sodan aikana suomalaisten poteroon iskenyttä tanssitautia.

Folkloren imemisen ohessa Jari tekee retken perheensä kanssa Neuvostoliittoon ja myöhemmin nuorisofestivaalille Itä-Berliiniin tulipunaisen opettajansa, lisensiaatti Orankivaaran valvonnassa.

Sinne Jari lähtee kumouksellisen peruskoululaisen mallikappaleena. Kyse on sattumasta: hän älähtää Che Guevaran nimen tunnilla, ja hänet tempaistaan heti agitaatiokiertueelle.

Tervo kirjoittaa mehevää ajankuvaa. 1970-luvun Rovaniemellä tehdään tarkasti ero porvareihin ja työväenluokkaan, ja jälkimmäinen erottelee vielä joukostaan trotskilaiset.

Eurooppaan lähdetään edistämään kansojen välistä ystävyyttä, mutta kun banderollit lasketaan illalla, kyse on lopulta siitä, että vaihteeksi on päästy naisiin naapuripitäjää kauemmas.

Pikku-Jari pakkaa huolellisesti mukaansa VL-Markkinoinnilta tilaamansa näytekondomin. Erkki-setä oli ohjeistanut ulkomaille lähtijää: "Muista käyttää kumia ranskalaisten tyttöjen kanssa."

Tervo kirjoittaa osuvasti poikana olon epävarmuuksista, mutta kyseenalaistaa myös aikuisen ymmärryksen.

Teiniä pokkana neuvovat täysikasvuiset osoittautuvat kirjassa reppanoiksi yksi toisensa jälkeen. Iän myötä ihmisessä näyttää kehittyvän korkeintaan itseluottamus.

Nuorisofestivaalilla ranttaliksi pistävä lisensiaatti Orankivaara on yhtä holtiton kuin "Ruki veriä" (suom. "Kädet ylös") Moskovassa hokeva Jarin pikkuveli Unto Abraham.

Jari tuumii: "Kohta kasvan aikuiseksi. Kohta minäkin saan leikkiä."

Suvustaan Tervo kertoo kauniisti. Perheen yhtenäisyyttä symboloi äidin mahassa työnimellä "Lenin" kasvava kuopus, joka vetää Unto Abrahaminkin hartaaksi.

Tervo on Suomen paras sanomaan isoja asioita ilman huutomerkkejä. Oli kyse sitten sydäntä halkaisevista tunteista tai nyrkkitappeluista, hän ei hötkyile, vaan malttaa asetella peräkkäin tasamittaista, tiivistä lausettaan, jonka yksityiskohdat kertovat tarinan.

Sanaväleissä jytisevän merkityksen tajuaminen edellyttää ainakin minulla keskimääräisen lukunopeuden hidastamista.

Toisaalta Tervo on lauseensa vanki. Hän on niin rutinoitunut ja Revontultentie sitä vasten niin tasaisenvarma suoritus, että epäilyttää, onko tekijä päästänyt itsensä helpolla.

Revontulten tie

Jari Tervo

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Tunnetta leipiintymisestä ei vähennä hänen tapansa rakentaa tekstikappaleet. Ne tuntuvat aina päättyvän pieneen loppuhauskuuteen tai nokkelaan täsmennykseen, jonka tehtävä on hymyilyttää lukijaa ennen seuraavan kappaleen nostatusta.

Sivu toisensa perään toistuessaan tekniikka alkaa maistua ensin laskelmoidulta ja sitten ärsyttävältä. Kerronnan rytmi on isossa mittakaavassa muuttumaton.

Tervo on toki urallaan osoittanut uusiutumiskykynsä. Paketoituaan Suomen lähihistorian hän muun muassa laski leikkiä poliitikoista (Koljatti, 2009) ja samaistui kurdinaiseen (Layla, 2011).

Revontultentiessä Tervo vain täyttää jo keksimäänsä maailmaa yhä uusilla seikkailuilla.

Toisaalta: voiko enempää vaatia, jos hän tekee sen hyvin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat