Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jörn Donnerin muistelmateos on hahmoton leikekirja

Kulttuuri
 
Kirjat
Jörn Donner: Mammutti. Jälkeenjääneet tekoset (Mammuten). Suom. Kari Koski. Otava. 1088 s. + kuvaliite 48 s.

Osaanko minä mitään? Se on hätkähdyttävä ja apea epäilys ihmiseltä, jonka kirjoittamien kirjojen ja ohjaamien elokuvien luettelo täyttää kolme sivua hänen järkälemäisen muistelmateoksensa lopussa.

Kuka sitten osaa, jos ei hän?

Mutta juuri se sävy, epäily ja tappion tunne, leimaa tänään 80 vuotta täyttävän Jörn Donnerin viimeisimpiä vuosia.

Mammutti

Jörn Donner

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Kotimaiset romaanit

Kyse ei todellakaan ole luontaisesta vaatimattomuudesta, vaan vaativuudesta: kun elämän suurin intohimo on ollut kirjoittaminen ja työ, vääjäämättömän lopun lähestyessä tekijä ei näköjään voi olla pohtimatta, mitä sai aikaan.

Niin "vastahakoisesti" – kuten muistelija itse luonnehtii – kuin hän suhtautuukin julkiseen arvostukseen, "on hämmästyttävää että hän harmittelee niin kovasti näitä sivuun menneitä karamelleja".

Yhdestä Finlandia-palkinnosta ei siis Mammutin perusteella millään riitä loppuelämäksi. Ja tiedoksi, että etenkin Helsingin Sanomien penseät kritiikit satuttavat myös "Pohjoisrannan Balzacia", kuten edesmennyt kollegani tapasi häntä ihaillen luonnehtia.

Mammutissa Donner on "hän" tai "J". Etäännytyksen apuvälineenä toimii kuvitteellinen henkilö nimeltä Fredrik Kock, joka keskustelee muistelijan kanssa, lyö kasaan hänen tekstejään ja kommentoi niitä.

Menettely saattaa kuulostaa litteräärin koukeroiselta, mutta toimii hyvin. Sen avulla kirjoittaja pääsee katsomaan itseään sivusta – minkä hän tekeekin kunnioitettavan kursailemattomasti. Niin ihmisestä, hänen aiemmasta tuotannostaan kuin tästä uusimmastakaan on vaikea keksiä mitään poikkipuolista, mitä mies ei sanoisi jo itse.

Kakka on avainsana Mammutissa. Ainakin heikompina hetkinä muistelijasta kaikki mennyt tuntuu siltä, puhumattakaan raihnaasta nykyisyydestä.

"Kun ei saanut nukutuksi, mieleni valtasi taas ajatus siitä, että se mitä minä kirjoitan on kakkaa."

Artikkeliin liittyvät

Silti olennaisempi sana romaanin suuntaan kurottavassa tekstikasautumassa on ehkä. Se periytyy Descartesin maksiimista, jonka mukaan kaikkea on epäiltävä, myös omia ajatuksia ja sanoja. Niinpä Donner ei lankea tässäkään besserwisseriksi eikä toisten paljastelijaksi, vaikka julkinen sana kernaasti leipoo hänen heitoistaan skandaaleja.

Itsensä näyttäjä hän kyllä on, nyt yli kaikkien äyräiden.

Mammutin sivulla 1 024 hänelle "alkaa valjeta" kirjan idea. "se ettei kukaan jaksa lukea sitä, ehkä en edes minä itse".

Osan hän on kirjoittanut jo kauan sitten: mukaan on liimailtu niin katkelmia kirjeistä, päiväkirjamerkinnöistä kuin aiemmista teoksistakin. Mammutti on toisteinen ja paljolti hahmoton leikekirja, pikemmin teko kuin teos.

Ei tällaisia enää julkaista, jos on julkaistu koskaan. Vain suuruudenhullu vie edes tarjolle.

Tunnustan, että en jaksanut lukea ihan jokaista sivua täydellä tarkkaavaisuudella. Onko kirjoittajan ihan pakko selittää vuolaasti esimerkiksi Albanian ja Lähi-idän poliittinen todellisuus? Samaa kysyy myös kirjan Fredrik Kock. Lauseita suoltuu solkenaan, järin ainutlaatuisia näkemyksiä ei.

On pakko selittää, kirjailija vastaa. Hän ei ole pelkkä kirjallinen henkilö, vaan jo koulupoikana herännyt palava halu ymmärtää maailmaa on keskeinen osa häntä. Ottakaa tai jättäkää.

Donner kirjoittaa itselleen, ja siihen hänellä on tietysti täysi oikeus.

Samalla lukijalla on myös oikeus olla vaikuttumatta, sanoisinko että vähintään puolesta kirjan aineistoa.

Mikä siis tarkoittaa sitä, että aika paljon kiintoisaa, huvittavaa ja avartavaakin kertyy. Onhan tämä "porvarillisuuden vastainen porvari" ollut tekemisissä käsittämättömän monen kuuluisuuden kanssa ja ties missä maailman kolkassa, vaikka ei omasta miestään olekaan tässä suhteessa mitään verrattuna ruotsalaiseen ikätoveriinsa Per Wästbergiin.

Sen sijaan kustantajan toimintaa voi halutessaan päivitellä. Se muistuttaa pyhäinjäänteen palvontaa.

"Itsetuhoisen monipuolinen" Donner on aina tehnyt asioita, hölmöjäkin, kuin uhmalla. Ja tekee yhä.

Hän muuten näyttää kuvaliitteen lopussa sukuelimensä. No, katsokaa nyt sitten, jos niin hirveästi kiinnostaa. Itse hän ei tee nussimisistaan niin suurta numeroa.

Hänelle kirjoittaminen on vakavaa, elämä ei, vähän niin kuin myös August Strindbergille.
Siksi lähipiirissä ei välttämättä ole ihan helppoa.

Nyt lähipiiri tosin saa osakseen kovin kaunistakin tekstiä, etenkin nykyinen vaimo ja kaksi yhteistä lasta. Ajat sitten kuollutta äitiään hän huomaa, viimein, jopa kaipaavansa.

Donner noudattaa parhaansa mukaan vanhaa herrasmiestapaa, että elävistä ei sanota rumasti.

Sen sijaan kuolleita voi jo tökkiä, epäreilustikin, eivät he enää loukkaannu. Ensimmäinen vaimo Inga-Britt Wiik saakin melkein kuin suorasuuntaustykistä.

Usein Donner ei mainitse nimiä. Siitä huolimatta jokin harva veteraanipoliitikon kuittaaminen "mitättömyydeksi" kääntyy sanojaa itseään vastaan. Totta kai. Kuka sanoo toisesta niin, on itse sellainen. Tietäähän sen jo lapsikin.

Firman piikkiin matkustamisen ja ilmaisten lounaiden epävirallisen suomenennätysmiehen, julkisuuden ja kaunottarien hellimän poikkeusyksilön lopputulema on karu:

"Minulla ei ole ystäviä. Pelkkiä tarveystäviä. Kyvyttömyys ystävystyä. Poikkeuksellisen yksinäinen ihminen."

Lohtuakin on. Merkintä päättyy:

"Mutta meri."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat