Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turha hutkiminen sikseen, kun virta vie

Antti Leikas tekee insinööreistä luuhaajia pikkukaupunkiin

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Antti Leikas: Huopaaminen. Siltala. WSOY. 179 s. 30 e.

Antti Leikas siirtyy toisessa romanissaan toimistosta Eurooppaan, mutta meno tuntuu yhä kotoiselta. Kun kahden vuoden takainen esikoinen Melominen teki satiiria työyhteisöstä, Huopaaminen heittää kaksi patentti-insinööriä tekemään kauppoja slaavilaiseen valtioon.

Meininki on pitkälti tuttua, koska insinöörit muistuttavat vaikkapa Mikko Rimmisen ja vanhempienkin kotimaisten veijariromaanien luuhaajia.

Pitkään romaani ei siis ole satiiria, vaan jotakin muuta. Leikas yksinkertaisesti siirtää insinöörinsä pois reaalimaailmasta. Esikoisessakin esiintyneet Tikkari ja Hyvönen tulevat työmatkallaan ottaneeksi muutaman liikaa, eivätkä enää tahdo muistaa, minne ovat joutuneet ja minkä firman kanssa piti neuvotella.

Huopaaminen

Antti Leikas

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Mutta kummallakaan ei tunnu olevan mitään jäämistä vastaan. Eivät miehet mitään oman tilanteensa analysoijia ole, ja lukija saa päätellä, mikä keskieurooppalaisen syrjäseudun leppoisassa menossa miellyttää enemmän kuin tehokkaassa espoolaisfirmassa tai kotioloissa muutenkin.

Insinöörit astuvat kertaheitolla pois suurten suunnitelmien maailmasta. Yhteistä kieltä ei kaupungin väen kanssa ole, mutta se ei estä tutustumista kioskityttöön, Jeesukseen, korppiin ja muihin paikallisiin asukkeihin.

Kapakanpitäjä saa tosin vähän liiankin keskeisen aseman.

Jotta tarina toimisi, Leikaksen pitää katkaista parivaljakolta yhteydet ulkomaailmaan. Kännykät ja kannettavat siis katoavat, eikä insinööreiltä oikein irtoa selitystä, jonka voisi toimittaa kotiin lankapuhelimen välityksellä.

Jotenkin Tikkari ja Hyvönen eivät vain saa lähdetyksi, vaan jäävät niille sijoilleen. Jokin vain estää, jokin nimeämätön, aivan kuin Luis Buñuelin elokuvan porvareita poistumasta rakennuksesta. Huopaamisessa siirrytään siten tämän hetken ja paikan ulkopuolelle, iättömään maisemaan.

Välillä puheenvuoron saa vanha mies, joka elää yhä uudestaan vanhoja aikoja. Liikutaan Jaroslav Hašekin Kunnon sotamies Šveikin maisemissa, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Satiiria irtoaa kunnolla vasta sitten, kun Tikkarin ja Hyvösen tekemisistä tehdään tiliä työpaikalla. Pomo saa luettavakseen saman kuin romaanin lukija, ja sen pohjalta pidetään tietysti palautekeskustelu ja kootaan loppuraporttia. Työelämä karnevalisoidaan esikoisromaanin hulvattomassa hengessä, mutta uusin vivahtein.

Leikas kirjoittaa kekseliäästi ja vetävästi. Hän luo jopa hienon kuvauksen kaupungin halki virtaavasta joesta. Hän liikkuu paikoin enemmän klassikkojen kuin iskevän nykykerronnan jäljillä.

Onneksi rytmityksen tajuakin on. Insinöörien jämähtäminen pieneen kylään panee tarinan hetkeksi kiertämään kehää. Mutta Leikas osaa siirtyä uusia maisemiin ja vaihtaa vaihdetta.

Romaanin huumori on tällä kertaa ennen kaikkea sovittaa, ei purevan kitkerää. Sanomana voisi olla, että turha hutkiminen sikseen. Huopaaminen riittää, kun virta vie.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat