Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

50 vuotta beatlemanian synnystä: Uusi elämäkerta alkaa vuodesta 1845

Kulttuuri
 
Gerd Mingram
The Beatles Top Ten -klubilla Hampurissa keväällä 1961. Bassossa Stu Sutcliffe. Oikealla alakulmassa yleisön joukossa gangsteri Wilfrid Schulz, jota kutsuttiin St. Paulin kummisedäksi.
The Beatles Top Ten -klubilla Hampurissa keväällä 1961. Bassossa Stu Sutcliffe. Oikealla alakulmassa yleisön joukossa gangsteri Wilfrid Schulz, jota kutsuttiin St. Paulin kummisedäksi. Kuva: Gerd Mingram
Mark Lewisohn: The Beatles: All These Years – Volume One: Tune In. Little, Brown. 946 s.

Mark Lewisohnin Beatles-elämäkerrasta tulee Erik Tawaststjernan kiitettyä Sibelius-elämäkertaakin yksityiskohtaisempi. 946 sivua vie meidät esi-isistä vasta joulukuuhun 1962.

Peter kaye
Läpimurron kynnyksellä: Paul McCartney, George Harrison, John Lennon ja Ringo Starr Liverpoolissa 28. syyskuuta 1962, viikko Love Me Do -singlen julkaisun jälkeen.
Läpimurron kynnyksellä: Paul McCartney, George Harrison, John Lennon ja Ringo Starr Liverpoolissa 28. syyskuuta 1962, viikko Love Me Do -singlen julkaisun jälkeen.

Vedetäänpä hetki perusrockia Eddie Cochranin Twenty Flight Rockin riffein: Well, kerran oli bändi, josta tykkään niin / musa meni päähän ja nivusiin / opettelin sanat sointuihin / sitten piti lukea kirjatkin / Philip Norman vain alkeistietoa on / kun kauppaan saapuu Lewisohn.

Tässä kuussa kauppoihin on saatu Mark Lewisohnin kolmiosaisen Beatles-elämäkerran ensimmäinen osa. Philip Normanin ja monen muun Beatles-kirjat ovat sujuvampaa luettavaa, mutta nyt päästään yksityiskohtaisuuteen, joka ylittää jopa Erik Tawaststjernan viisiosaisen Jean Sibelius -elämäkerran.

Tawaststjerna kirjoitti yhteensä parituhatta sivua. Tällä menolla Lewisohn kirjoittaa Beatlesista paljon enemmän.

Ensimmäisessä osassa The Beatles: All These Years – Volume One: Tune In on 946 sivua ja Lewisohn käsittelee vuodet 1845–1962. Luit aivan oikein. Hyvän johdannon jälkeen hän perkaa jäsenten esi-isien ja Liverpoolin vaiheita 1800-luvulta lähtien.

Sivulla 32 päästään John Lennonin, Paul McCartneyn, George Harrisonin ja Ringo Starrin varhaislapsuuteen. Sitten pitää lukea 900 sivua, ja olemme tilanteessa, jossa Beatles on julkaissut ensisinglen Love Me Do. Siitä ei tule hittiä.

Ensimmäiset listaykköset ja beatlemanian synty jäävät seuraavaan osaan.

Dick Matthews
Ringo Starr ja George Harrison Tower Ballroomissa 24. marraskuuta 1961. Starr ei ollut vielä Beatlesin jäsen.
Ringo Starr ja George Harrison Tower Ballroomissa 24. marraskuuta 1961. Starr ei ollut vielä Beatlesin jäsen.

Beatlesin tarinaa ei koskaan kerrota kahdesti samalla tavalla edes yhtyeen jäsenten toimesta. Jo kuuden aikaisemman Beatles-kirjan tekijänä Lewisohn puntaroi nyt entistäkin tarkemmin eri versioiden faktapohjaa. Osin se on pitkästyttävää.

Täytyykö sivuja todella käyttää siihen miten todennäköistä on, että laiskat muusikot virtsasivat nunnien päälle hampurilaiselta parvekkeelta, kun vessaan oli monen kerroksen matka? Osuivatko pisarat kaapuihin? Lorisiko virtsa ohi?

Yhtä tarkasti Lewisohn punnitsee onneksi myös musiikin kehitystä.

Alkupiste on selvä. Skiffleä ja rockia yhdistävän Quarry Men -yhtyeen 16-vuotias pomo John Lennon herättää 15-vuotiaan Paul McCartneyn huomion laulamalla klo 16.15. alkaneella ulkoilmakeikalla heinäkuun 6. päivä 1957 itse keksimiään sanoja vanhaan Come Go With Me -lauluun.

Keikan jälkeen yhteinen ystävä esittelee pojat toisilleen. Paul tekee vaikutuksen heittämällä vasenkätisesti, "väärinpäin", oikeakätiselle tehdyllä kitaralla Twenty Flight Rockin, Gene Vincentin Be-Bop-A-Lulan ja pianon ääressä kiljuen Little Richardin Long Tall Sallyn.

McCartney pääsee bändiin ja opettaa Lennonin soittamaan muutakin kuin neljän kielen banjosointuja. Mutta ensimmäisellä keikallaan 18. lokakuuta 1957 Paul ei pysty soittamaan Guitar Boogien solistisia kulkuja hermostukseltaan. Soolokitaristiksi valitaan tammikuussa 1958 Paulin pieni ystävä George Harrison, joka juonii bändistä pois Lennonin vanhat koulukaverit.

Jäljelle jää kolmen kitaristin ryhmä JAPAGE3. Kitaristi Ken Brownin liityttyä mukaan se palaa nimeen Quarry Men.

Aarkive Features
George Harrison, Paul McCartney ja John Lennon Top Ten -klubin katolla Hampurissa keväällä 1961.
George Harrison, Paul McCartney ja John Lennon Top Ten -klubin katolla Hampurissa keväällä 1961.

Koska kaikki kerrotaan aikajärjestyksessä, bändeissä omina teinivuosinaan soittaneet lukijat voivat kokea takautumia. Myös Beatlesin varhaisvaiheissa soittotaidon eriaikainen kehittyminen repi kaveripiirejä hajalle. Teinitouhu oli lapsellista. Kukaan neljästä kitaristista ei halunnut vaihtaa bassoon, koska se oli "lihavan pojan soitin". Dave Mayta kysyttiin, mutta hän oli paremmassa bändissä ja kieltäytyi. Basisti saatiin vasta, kun soittotaidoton taideopiskelija Stuart Sutcliffe maaniteltiin ostamaan basso taulunsa myynnistä saamillaan rahoilla, mikä taisi aiheuttaa Ken Brownin eron. Brown jatkoi toisessa bändissä, jonka kaikki jäsenet osasivat soittaa.

Rumpaliksi tuli Pete Best vain siksi, että Beatles sai sattumalta – valmiimpien bändien kieltäydyttyä – keikkaputken räkälästä Hampurissa elokuusta 1960 alkaen. Sopimukseen kuului "viisimiehinen bändi", joten bändi täydentyi vihdoin rumpalilla.

Beatlesin lavatyyli syntyi, kun pojat polkivat lavalla jalkaa pitääkseen Bestin rytmissä. Hampurista palattuaan he tekivät läpimurron Liverpoolissa.

Kronologia auttaa hahmottamaan myös musiikillista kehitystä. Vuoden 1958 alussa John ja Paul saivat rocklaulut menemään aika tunnistettavasti C-, F- ja G- tai G7-soinnuilla. A-molli napattiin Paul Ankan Dianasta ja Elviksen Blue Moonista.

Paul McCartneyn isä usutti poikaansa turhaan soittotunneille. Kieltäytymisestä oli harmia. Kouluttamattomille pojille esimerkiksi H7 oli niin vaikea sointu, että McCartney ja Harrison matkustivat Liverpoolin toiselle laidalle kuultuaan tyypistä, joka tietää, miten se soitetaan.

Kun Lennon ja McCartney opettelivat uuden soinnun, sitä käytettiin aina seuraavassa omassa laulussa, jotka McCartney otsikoi muistivihkoon sanoin Another Lennon and McCartney Original.

Jo vuosina 1957–1959 he sävelsivät hyviä lauluja, kutenHello Little Girl, I Call Your Name, Love Me Do (ilman keskiosaa ja huuliharppuriffiä) I'll Follow the Sun, What Goes On ja A World Without Love. Paul oli lisäksi säveltänyt 14-vuotiaana pianoinstrumentaalin, joka saisi sanoituksen myötä nimekseen When I'm Sixty-Four.

Horst Fascher Collection
Rumpali Pete Best, John Lennon, Paul McCartney ja George Harrison poseerasivat Preludin-pillereiden kanssa Hampurissa toukokuussa 1962.
Rumpali Pete Best, John Lennon, Paul McCartney ja George Harrison poseerasivat Preludin-pillereiden kanssa Hampurissa toukokuussa 1962.

Kun Johnin parhaaksi ystäväksi bändissä tuli Stuart Sutcliffe, laulunteko tyrehtyi vuosiksi elpyäkseen vasta, kun hän lähti bändistä ja Paul painostettiin basistiksi. Beatles oli syksyyn 1961 lähinnä cover-bändi, joka esitti amerikkalaista rockia, balladeja sekä ikivihreitä. Buddy Hollyn laulut pakottivat teinit opettelemaan uusia sointukulkuja. Everly Brothersin singlet saivat Johnin ja Paulin harjoittelemaan stemmalaulua tersseissä. Phil Spectorin säveltämä To Know Him Is To Love Him sai Harrisonin opettelemaan kolmannen stemman. Bändin laulusoundi täydentyi, ja rytmikin tiivistyi, kun bändi lopulta vaihtoi George Harrisonin aloitteesta Pete Bestin Ringo Starriin.

Manageri Brian Epsteinin neuvottelutaidoista saadaan yksityiskohtaista tietoa. Levy-yhtiö Decca ei suoranaisesti hylännyt Beatlesia, vaan teki Epsteinille kehnon ja mutkikkaan vastatarjouksen, josta Epstein kieltäytyi. EMI-yhtiön Parlophone suostui levyttämään Beatlesia lähinnä siksi, että Epstein oli saanut erään musiikkikustantajan innostumaan Johnin ja Paulin potentiaalista lauluntekijöinä. Levy-yhtiö halusi tehdä kustantajalle mieliksi.

Kaikki meni lopulta loistavasti. Yhtye sai tuottajakseen George Martinin, joka auttoi yhtyeen läpimurtoon.

Ensimmäiset nauhoitukset Lewisohn käy läpi lähes sekunti sekunnilta ja analysoi musiikkia hyvin. Lähdeviitteet vievät yli sata sivua. Eikä tässä kaikki.

Varhaisvuosista saadaan myöhemmin ilmeisesti tätäkin yksityiskohtaisempi "writer's cut".

Se voi olla jo lukukelvoton tarinankerronnan kannalta. Mutta käytännöllinen hakuteoksena.

Lue tästä Helsingin Sanomien ensimmäinen Beatles-uutinen 50 vuotta sitten!

Geoff Rhind
John Lennon, 16, katsoo kameraan Quarry Menin keikalla 6. heinäkuuta 1957. Heti keikan jälkeen John tapaa 15-vuotiaan Paul McCartneyn.
John Lennon, 16, katsoo kameraan Quarry Menin keikalla 6. heinäkuuta 1957. Heti keikan jälkeen John tapaa 15-vuotiaan Paul McCartneyn.
Mike McCartney
15-vuotias George Harrison, 17-vuotias John Lennon ja 15-vuotias Paul McCartney esiintyivät 8. maaliskuuta 1958 Paulin Ian-serkun hääjuhlissa.
15-vuotias George Harrison, 17-vuotias John Lennon ja 15-vuotias Paul McCartney esiintyivät 8. maaliskuuta 1958 Paulin Ian-serkun hääjuhlissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat