Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko ikivanhaa kiinalaista viisautta ymmärtää?

Tao te ching on nyt saatavilla kahtena suomennoksena

Kulttuuri
 
Laotse oli noin 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua elänyt kiinalainen filosofi ja keskeinen hahmo taolaisuudessa.
Laotse oli noin 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua elänyt kiinalainen filosofi ja keskeinen hahmo taolaisuudessa.
Arvio: kirjat
Laotse: Tao te ching - Kirja taon toteutumisesta (Tao te ching). Suom. Pertti ja Kai Nieminen. Basam Books. 238 s.
Laotse: Salaisuuksien tie (Tao te ching). Suom. Toivo Koskikallio. Sammakko. 103 s.

Kansalainen, kaipaatko elämääsi älyllistä haastetta?

Jos vastasit myöntävästi, voit ottaa käteesi Laotsen klassikkoteoksen Tao te ching, jolla lukijaa hemmotellaan oikein kaksin suomennoksin.

Kirja taon toteutumisesta sisältää Pertti Niemisen alun perin vuonna 1956 ilmestyneen käännöksen lisäksi Kai Niemisen suomennoksen Guodianin ja Mawangduin hautalöytöihin perustuvasta versiosta.

Tao te ching, Kirja taon toteutumisesta, Salaisuuksien tie

Laotse

Kustantaja: Basam Books, Sammakko

Ilmestymisvuosi: 2013

Laji: Tietokirjat, filosofia

Salaisuuksien tie nojaa puolestaan lähetyssaarnaaja Toivo Koskikallion (1889–1967) suomennokseen, johon Heikki Saure on tehnyt vain "välttämättömiä muutoksia helpottaakseen nykylukijan mahdollisuuksia ymmärtää ikiaikaista viisautta".

Siinä missä Koskikallion käännös edustaa vanhahtavaa kaunismuotoista yleiskieltä, Niemisten käännös on lyyrisen aforistinen. Suurimman selkeyden saavuttaa lukemalla niitä rinnakkain.

Pyrkimys ymmärtämiseen luonnehtiikin Tao te chingin lukuprosessia. Kuten sveitsiläinen psykiatri Carl Gustav Jung (1875–1961) kommentoi toista taolaisklassikkoa Kultakukan salaisuus:

"Mikäli olen perimmiltään länsimaisesti tunteva ihminen, en voi muuta kuin syvästi tajuta kiinalaisen tekstin oudonlaatuisuuden. Länsimainen tapahan on kätkeä oma sydämensä niin sanotun tieteellisen ymmärtämisen verhon taakse."

Millainen sitten oli mieli Tao te chingin "ikiaikaisen viisauden" takana?

Erään perinteen mukaan Laotse oli 500-luvulla eaa. elänyt Zhou-dynastian arkistonhoitaja, joka äimisteli valtakunnan moraalista rappiota ja ihannoi luonnollista elämäntapaa. Tarpeeksi saatuaan hän luopui virastaan ja lähti vaeltamaan kohti länttä.

Han-solan luona rajavartioston päällikkö tunnisti kunnianarvoisan vanhuksen ja pyysi tältä elämänohjeita kirjallisessa muodossa. Laotse antoi miehen kouraan pumaskan, johon oli tallettanut oppinsa keskeiset kohdat ja jatkoi matkaa länteen, eräiden tarinoiden mukaan vesipuhvelilla ratsastaen, kadoten lopulta jäljettömiin.

Tutkijayhteisö on sittemmin kyseenalaistanut Laotsen olemassaolon ja esittänyt, että Tao te chingin on kokoelma useasta lähteestä kummunneita taolaisia sanontoja, jotka merkittiin muistiin mahdollisesti 300-luvulla eaa.

Buddhalaisen filosofian professori D. T. Suzuki (1870–1966) piti Laotsea itäisen ihmisen arkkityyppinä:

"Laozi antaa itsestään idiootin kaltaisen kuvan. Hän on käytännössä hyödytön tässä hyötyä tavoittelevassa maailmassa. Silti hänessä on jotain, joka erottaa hänet oppimattomasta hölmöstä. Hän muistuttaa sellaista vain ulkoisesti."

Mitään kesäisen mökkilukemiston kevyttä päätyä Tao te ching ei edusta.

Valtiofilosofiaa, elämänohjeita ja metafysiikkaa sisältävä opus on mysteeri, jonka ääreen ihmislaji toistuvasti palaa, kuin Aristoteleen Metafysiikan neljänteen kirjaan konsanaan.

Taolaisen filosofian peruskäsite tao tarkoittaa asiayhteydestä riippuen "tietä", tai "menettelytapaa". Taolainen tao ei kuitenkaan ole ihmisen toimintatapa, eikä sitä voi verbaalisin keinoin kuvata, sillä "Tao, jonka voi sanoin ilmaista, ei ole muuttumaton Tao".

Tao on siis eräänlainen kosminen algoritmi, joka kuvastaa todellisuuden luonnetta. Sillä ei ole päämäärää, eikä se erottele asioita hyviin tahi huonoihin, koska se lepää kaikenlaisen dualismin tuolla puolen.

Te puolestaan edustaa sitä, kuinka Tao ilmenee maailmankaikkeudessa. Jokainen asia kehittyy luontonsa puolesta Taon suuntaan, jos sen Te saa toteutua rauhassa. Kyseessä on siis sisäänrakennettu teleologinen taipumus, kutsumus.

Kai Nieminen vertaakin osuvasti kirjan Tao-osaa humanistisessa tiedekunnassa opetettavaan teoreettiseen filosofiaan ja Te-osaa valtiotieteellisessä tiedekunnassa opetettavaan käytännölliseen filosofiaan.

Kaiken kaikkiaan vanha pieni kirjanen nostattaa lukemattomia kysymyksiä.

Kuinka hyvin nykysuomalainen voi todella ymmärtää yli kahden vuosituhannen takaista kiinalaista ajattelua, jonka kohde lepää sanallisen ilmaisun tuolla puolen?

"Kirja on vaikein tulkittava ja käännettävä kaikista vanhan Kiinan filosofisista teksteistä", muistuttaa Pertti Nieminenkin esipuheessa.

Teosta pöyhiessä lukijan tajunta taipuukin moniin eri tiloihin aina oivaltamisen ylisiltä uupumuksen alhoon.

Lohtua voi halutessaan hakea kommentaattoreilta, joiden mukaan yhtä ainoaa ortodoksista tulkintaa klassikosta ei ole, vaan se resonoi jokaisessa lukijassaan eri tavoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat