Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialaiskirjailija puristaa koko kaupungin kollaasimaalaukseen

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Luiz Ruffato: Rutosti hevosia (Eles eram muitos cavalos). Suom. Jyrki Lappi-Seppälä. Into. 159 s.

Erinomainen löytö ja tarjoiltu osaavan Jyrki Lappi-Seppälän takuutyönä. Joten: kiitos vaan. Markkinoiden paineessa kaventuva käännöskirjallisuus uhkaa keskittyä angloamerikkalaisuuteen, vaikka muuallekin olisi syytä sihtailla.

Luiz Ruffato panee siekailematta uusiksi niin yhdenpäivänromaanin kuin muunkin proosakerronnan tapoja. Keskimäärin vain noin sivun mittaisista sirpaleista rakentuu häkellyttävän monipuolinen ja yksityiskohdissaan tarkka sukellus miljoonakaupungin sieluun. Mikäli sillä sellainen on.

Onnenkantamoisia seitsemäänkymmeneen tekstikatkelmaan ei juuri mahdu, vaikka toisinaan pääosassa nähdään niin sanottuja hyväosaisiakin. Aina he seisovat jonkun toisen harteilla ja käyttävät heikompiaan miten milloinkin tahtovat.

Rutosti hevosia

Luiz Ruffato

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Heikko tarkoittaa köyhää. Yksi etu arkisen köyhällä on: toinen köyhä ei paina asetta otsaan ja vie rahoja. Lapsensa voimaton sen sijaan saattaa menettää, ja poliisia on turha huudella hätiin.

Ulkoisia mittojaan suurempi Rutosti hevosia etenee kuin tiheiden leikkausten ja liki kakofonisten äänten episodielokuva. Ruffato näyttää, että São Paulon luonnollinen olotila on muurahaiskekoa muistuttava kaaosvilske. Siellä toimivat lait, joita ulkopuolinen voi vain aavistella.

Raakuuksien lisäksi silmien editse vaeltavat kaikki lihan riemut ihonvärien ja seksuaalisten suuntausten cocktail-kattauksena, joista tarinanpätkää tehokkaammin kertoo toisinaan pelkkä luettelo. Tässä muuan Astrid, kokonaisuudessaan:

"Gauchojen sukua, veistoksellinen kultakutri, osaa kaikki temput, rietas, täysi nainen. Tervetuloa miehet, naiset, parit."

Rutosti hevosia vie kirjallisuutta kohti tarinallisuuden jälkeistä aikaa, väläyksenomaisen pelon, inhon ja äkillisen syvän riemun mielikuvamosaiikkiin, ja osoittaa, että taitavan tekijä-näkijän käsissä kirjallisuus elää vaikka kerronnallisuus kuolisi. Eiväthän kertomukset paperilla synny vaan lukijan päässä.

Armoitetun Ruffaton teoksessa elämäntarinan sytykkeeksi riittävät esimerkiksi pelkät vimmaiset viestit erään Lucianan puhelinvastaajassa, tai luettelo jossain mahdollisesti tarvittavista työntekijöistä: "aamukassa, aarporaaja, ajanvaraaja. . ."

Tiukkarajaisuutensa tähden yhdenpäivänromaani on perinteisesti ollut hysteerisen proosan paraati-alusta – myös kotimaisessa kirjallisuudessa vaikkapa Volter Kilven Alastalon salista Mikko Rimmisen Pussikaljaromaaniin. Mutta Ruffatoa tehokkaammin sivuja täyteen pakkaavaa ajan ja paikan poikittaisleikkaajaa en muista tavanneeni.

Ehkä hänen teostaan pitäisi elokuvan sijasta verrata kollaasimaalaukseen. Raamien sisältä saattaa pilkistää mitä sattuu, mutta silti syntyy kokonaisuus, joka todistaa väkevästi, jos ei muusta niin tekijänsä tajunnantilasta. Se on jo pikkuisen poliittista, sillä ihan tyhjiössä ei elä kukaan. Luiz Ruffaton kaupunkikankaalla kehenkään ei taatusti ehdi tutustua, kun eteen nousevat jo uudet kasvot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat