Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Einojuhani Rautavaaran tie säveltäjänä on ollut pitkä ja mutkainen

HS-toimittaja Samuli Tiikkaja kirjoitti Einojuhani Rautavaarasta suvereenin, laajan ja kiihkottoman elämäkerran

Kulttuuri
 
Harri Kuusisaari  
Sirpa Räihä HS
Einojuhani Rautavaara pääsee kirjassa ääneen haastattelujen lisäksi elämäkertansa ja päiväkirjansa sitaateissa. Rautavaaraa koskevasta kirjallisuudesta ei ole pulaa.
Einojuhani Rautavaara pääsee kirjassa ääneen haastattelujen lisäksi elämäkertansa ja päiväkirjansa sitaateissa. Rautavaaraa koskevasta kirjallisuudesta ei ole pulaa.

Arvio: kirjat
Samuli Tiikkaja: Tulisaarna– Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset. 683 s. Teos.

Tulisaarna - Einojuhani Rautavaaran elämä

Einojuhani Rautavaara, Samuli Tiikkaja

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Musiikki

Kuka

Einojuhani Rautavaara

 Syntynyt Helsingissä 9. lokakuuta 1928. Isä, oopperalaulaja Eino Rautavaara, kuoli vuonna 1938.

 Opiskellut musiikkia mm. New Yorkissa ja Kölnissä.

 Säveltänyt oopperoita, sinfonioita sekä orkesteri- ja vokaaliteoksia.

 Kohosi 1990-luvulla kansainväliseen kuuluisuuteen 7. sinfoniansa myötä.

 Toiminut musiikkikriitikkona ja Käpylän musiikkiopiston rehtorina.

Kirja-arvio on julkaistu Helsingin Sanomissa alun perin heinäkuussa 2014.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara (s. 1928) paistattelee nyt kansakunnan kaapin päällä, mutta tie sinne ei ole ollut helppo. Aikalaisilleen hän on ollut milloin liian outo, milloin taas konservatiivinen. Enkeliaiheiset teokset osuivat 1990-luvun lopun henkeen ja toivat maailmanmaineen.

Säveltäjä on etsinyt itseään monien äänten kautta. Hän on yhdistänyt modernismia ja romantiikkaa, 12-säveljärjestelmää ja melodisuutta, kansanmusiikkia ja elektroniikkaa. Tästä tulee kaikupohjaa omalle äänelle, joka kypsällä iällä sai uhkean myöhäisromanttisen asun.

Rautavaara on ollut myös kiitollinen tutkimuksen kohde, eikä häntä koskevasta kirjallisuudesta ole pulaa.

Hän on itsekin lennokas mutta häpeilemättömän subjektiivinen kirjoittaja, joka on tehnyt omaelämäkerran (Omakuva, 1989) lisäksi keskustelu- ja esseekirjoja.

Kaiken aiemman tiedon yhteen kokoava nide vielä tarvittiin, ja tämän tehtävän Helsingin Sanomien musiikkitoimittajan Samuli Tiikkajan (s. 1974) Tulisaarna täyttää suvereenisti. Se myös päivittää paljon tietoja etenkin 1960- ja 70-lukujen sävellysten syntyperästä tuoreiden käsikirjoituslöytöjen valossa.

Rautavaara itse pääsee ääneen haastattelujen lisäksi elämäkertansa ja päiväkirjansa sitaateissa, mutta Tiikkaja myös oikoo niiden virheellisiä tietoja ja muutenkin tuo tarvittavan ulkopuolisen näkökannan säveltäjän itsekeskeiseen maailmaan.

Teos on sujuvasti ja selkokielisesti kirjoitettu, ja paksuudestaan huolimatta sen lukee nopeasti. Musiikkiterminologia ei ole itsetarkoituksellisen vaikeaa, mutta tiettyä alan perustietoutta teosanalyysien seuraaminen silti vaatii.

Tutkimusjargon onneksi puuttuu, vaikka kirja onkin syntynyt Rautavaaraa käsittelevän tohtorityön sytyttämänä. Laaja lähdeluettelo on sen sijaan tieteellisen tarkka. Analyysejä ei ole erotettu omiksi osikseen, vaan elämä ja taide nivoutuvat tekstissä saumatta yhteen.

Käsittely on tunnollisen kronologista. Lapsuuden ja sota-ajan kokemukset linkitetään yleishistoriaan, ja jokainen nuoruuden lyhytaikainenkin tyttöystävä muistetaan mainita.

Rautavaaran elämän synkeintä aikaa olivat ensimmäisen avioliiton väkivaltaiset yhteenotot ja kotoa pakenemiset. Jakso valottuu kirjassa ensimmäistä kertaa näin kattavasti.

Tiikkaja tuo toisilleen sopimattoman avioparin kuviot esiin faktapohjaisesti, ilman syyllistämistä. Tekstille värikkäät tapahtumat antavat tietenkin imua. Kun säveltäjä 1970-luvulla sulkeutui taiteeseensa, myös kirja jähmettyy paikoin teoskuvauksiksi.

Onnellisin vaihe alkoi, kun säveltäjä vihdoin löysi uuden nuoren Sini -vaimonsa ja pääsi eroon entisestä elämästään. Oopperoita ja muhevasti soivia orkesteriteoksia alkoi syntyä tiheään.

Rautavaaraa on vaikea saada aikansa kommentaattoriksi. Hän ei ollut kiinnostunut politiikasta kuohuvalla 60-luvullakaan, eikä hänellä ollut suhdetta populaarimusiikkiin. Kirjasta vahvistuu mielikuva omassa maailmassaan elävästä säveltäjästä, vaikka Tiikkaja paikoin yrittääkin saada mukaan yleiskulttuurista viitekehystä.

Rautavaaran ja Korvat auki -modernistipolven välinen jännite oli hyvä tuoda esiin, mutta kovin suoria sanoja nuoret kollegat eivät kapinan kohteestaan löydä. "Siltä, joka nuorena ei ole modernisti, puuttuu sydän. Siltä, joka vanhana on sitä, puuttuvat aivot", säveltäjä kuittaa.

Rautavaaran musiikin metafyysiset aiheet voisivat houkutella filosofiseen spekulaatioon ja new age -hörhöilyyn, mutta ne Tiikkaja ohittaa asiallisella tyylillään. Oopperoiden taustat valaistaan kiinnostavasti. Musiikin esittäjien näkökulmaa jää paikoin kaipaamaan.

Enkelipainajaiset ja muut jungilaiset piilotajunnan syöverit ovat Rautavaaran musiikin sytykkeitä. Hän näkee, että sävelteoksella on oma tahto ja genetiikka, jonka hän vain sysää käyntiin ja jota hoivaa puutarhurin tapaan. Näiden asioiden kuvaus on tuttua aiemmista kirjoista.

Musiikin modernismiin oleellisesti liittyvä kysymys on järjen ja intuition suhde. Se on askarruttanut myös Rautavaaraa. Balanssi löytyi, kun hän valjasti 12-sävelrivit, symmetriat ja muut sävellystekniset keinot näkyjensä palvelukseen.

Osansa kirjassa saavat myös Rautavaaran musiikin 1990-luvulla alkaneet vientiponnistelut. Levy-yhtiö Ondinen lisäksi mukana oli myös Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus.

Ne olivat alkua nykyisin virallistetulle kulttuuripolitiikalle mutta herättävät samalla kritiikkiä kaupallisuudesta. Myytti tinkimättömästä köyhälistötaiteilijasta istuu sitkeässä.

Monet Rautavaaran myöhäistyylin teokset tuntuvat syntyneen samasta muotista, ja kaikkia tämä kolmisointuharmonioiden kannattelema melodinen unissakävely ei miellytä. Kirjan kritiikkisitaatit ovat tässä melko tasapuolisia, mutta analyysit löytävät vanhankin kuuloisesta uutta.

Pekka Haraste Lehtikuva
Säveltäjä Einojuhani Rautavaara vuonna 1968.
Säveltäjä Einojuhani Rautavaara vuonna 1968.

Kirjaa vaivaa paikoittainen toisto, ja teosten esitysten tunnollinen luettelointi tuntuu joskus turhalta. Inhimillisten detaljien metsästys tuottaa myös tyhjänpäiväisyyksiä: ketä kiinnostaa saunan kiukaan toimimattomuus Punkaharjun lomakeskuksessa?

Joistakin painotuksista voi olla eri mieltä.

Miksi laittaa näin paljon ruutia Savonlinnan oopperajuhlien sävellyskilpailun tuomaripelin haukkumiseen, kun kaikki kolme oopperaa saatiin joka tapauksessa lavalle? Miksi yhtäkkiä pitää lytätä Savonlinnan Aika ja uni -trilogia, vaikka kirjassa ei muuten juurikaan kommentoida muiden säveltäjien teoksia?

Tulisaarnan loppuosa taittuu pakostakin jonkinlaiseen resignaatioon. Säveltäjä sai vuonna 2004 vakavan aortan repeämän, mutta hän selvisi. Karmiva tieto on, että yksityissairaalassa häntä halusi hoitaa sama hoitaja joka sittemmin tuli tuomituksi potilaidensa murhista.

Senkin jälkeen Rautavaaran sävelsuoni on sykkinyt ja katse pysynyt horisontissa.

Kirja päättyy Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin vuonna 2012 kantaesittämän Canto V:n kuvaukseen.

Toivottavasti lisäpainoksille tulee vielä paljon uutta käsiteltävää.

Kirjoittaja on musiikkilehti Rondon päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat