Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäljelle jää haikeus

Joni Skiftesvikin muistelmateoksessa elämänlanka väpättää: se on yhtä aikaa hauras ja sitkeä

Kulttuuri
 
Ville Honkonen
Joni Skiftesvik käsittelee omakohtaisessa kirjassaan myös perhettään kohdannutta tragediaa.
Joni Skiftesvik käsittelee omakohtaisessa kirjassaan myös perhettään kohdannutta tragediaa. Kuva: Ville Honkonen
Arvio: kirjat
Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni. WSOY. 246 s.

Kirjalla on vetävän dramaattinen nimi. Se enteilee menetystä ja luopumista. Niitä Joni Skiftesvikin (s. 1948) Valkoinen Toyota vei vaimoni käsittelee.

Omakohtaisen teoksen ytimessä on paitsi terveyden menetys – sekä oma että vaimon – myös perhettä vuosia sitten kohdannut tragedia, Kim -pojan hukkuminen.

Valkoinen Toyota on taksi, joka kyyditsee sydänlihaksen rappeumaa sairastavan Hilkka -vaimon sairaalaan, sydämensiirtoon.

Valkoinen Toyota vei vaimoni

Joni Skiftesvik

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit, elämäkerrat

Auton valkoinen väri antaa kotiin jäävälle, itsekin pallolaajennuksen läpikäyneelle puolisolle, toivoa: ehkä tämä sittenkin päättyy hyvin. Mustat autot eivät ole koskaan merkinneet heidän perheessään hyvää.

Skiftesvik ei etäännytä, vaan puhuu itsestään ja perheenjäsenistään – myös entisistä työtovereistaan – omilla nimillä. Hän kirjoittaa muistellen, eri aikatasoissa.

Asteittainen luopuminen ja kuoleman hiipivä läheisyys tekevät sen, että elämän alkaa nähdä episodeina, vaiheina, tapahtumina. Tulee halu pysähtyä niiden äärelle, hahmottaa mennyttä faktisten tapahtumien ja muistikuvien kautta. Kirjan alaotsikkona onkin Elämänkuvia.

Usein joku pieni hetki, vaikkapa lintu pihapuussa, laukaisee lapsuusmuiston. Heti kirjan alussa kirjailija aavistelee lintujen höperehtimisessä enteitä, muistaa lapsuutensa tukkihommissa silpoutuneen miehen kuoleman. Jotain ikävää on nyt tapahtumassa, niin tukkimiehetkin olivat taannoin sanoneet.

Kivun kokemus tuo mieleen myös elämän varrella koetut pelot ja tarinat muiden menetyksistä. Kun kirjailijaa viedään ambulanssilla sairaalaan, hän vertaa kyytiään äitinsä isän viimeiseen kelkkakyytiin lumihangessa – ja tuumaa, että asiat voisivat olla huonomminkin.

Skiftesvik on suvereeni kertoja, tarkka havainnoija ja luonnon kuvaaja. Lapsuusmuistoissaan hän piirtää arvokasta ajankuvaa. Tästä kaikesta hän on saanut urallaan paljon tunnustusta. Menestys alkoi Puhalluskukkopoika ja Taivaankorjaaja -novellikokoelman kiittävästä arviosta Helsingin Sanomissa vuonna 1983.

Novellien ja romaanien ohella on syntynyt elokuvakäsikirjoituksia, näytelmiä, kuunnelmia. Yhtenä antoisana kokemuksena kirjailija nostaa esille yhteistyön ohjaaja Matti Ijäksen kanssa. Käy selväksi, kuinka tietyt tosielämän tapahtumat siirtyivät Katsastus-elokuvan kohtauksiksi, fiktiivisille hahmoille tapahtuviksi sattumuksiksi.

Kaikki muistot ja tarinat eivät asetu teoksen kokonaisuuteen yhtä saumattomasti. Skiftesvik antaa turhan paljon tilaa muistoilleen lehtimies- ja kirjailijanuriltaan. Teoksen intensiteetti hajoaa, side nykyhetkeen ja samalla lapsuuden avainkokemuksiin katkeaa.

Samaan aikaan kun vaimo saa uuden sydämen Helsingin Meilahdessa, kirjailija joutuu itse sairaalaan Oulussa. Vaimo on leikkauksessa, kun Anders Breivik surmaa 69 norjalaista nuorta Utöyan saarella heinäkuussa 2011. Koska elimiä kuljetetaan usein rajojen yli, Skiftesvik pyörittelee mielessään ajatusta, sykkiikö hänen vaimonsa rinnassa nyt norjalaisen nuoren vahva sydän.

Kuoleman rinnalla näyttäytyy usein syntymä, alku, oma ja toisten. Kun esikoispoika nyt seisoo isänsä vuoteen vierellä, isä katsoo aikuista lastaan ja muistaa yön jolloin esikoinen syntyi samassa sairaalassa. Ympyrät sulkeutuvat, yhtä aikaa sitkeä ja hauras elämänlanka väpättää.

Syntymät ja kuolemat ovat hetkien tiivistymiä, kirkkaita kohtia kunkin ihmisen aikajanalla. Oman pojan menetys on isälle vedenjakaja, jonka jälkeen kaikki on ollut toisin. Kirjailijalle tuo muutos symbolisoituu lottorivissä. Ennen Kimin kuolemaa hän on täyttänyt lottorivit lastensa syntymäpäivien mukaan. Kimin kuolema on sotkenut rivin, ja lottoaminen on loppunut siihen.

Muistelmateoksen kuulaan loppuluvun aloittaa takauma Kim-pojan hukkumisesta, kesken jääneestä elämästä. Isä kohtaa hukkuneen poikansa ja saaren, jota poika lähti etsimään. Jäljelle jää haikeus, luopumisen hiljainen hyväksyntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat