Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuri tarvitsee jäitä, Hannu Raittila tekee niistä esseitä

Kirjailija liikkuu sulavasti sekä jään alla että pinnalla

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Vesa-Matti Väärä
Hannu Raittila kirjoittaa hauskoja esseitä jäästä.
Hannu Raittila kirjoittaa hauskoja esseitä jäästä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Arvio: kirjat
Hannu Raittila: Nollapiste. Siltala. 185 s.

Veden jäätymispiste on Hannu Raittilan esseiden lähtöpiste, josta edetään avaruuteen ja vuosituhansien taakse. Sieltä löytyy ihminen, nykyjulkkikseksi noussut jäämies Ötzi.

Jäistä kirjoittaessaan Raittila luistelee ympäri maapalloa, pohjoista pallonpuoliskoa ja Suomea. Muutamankin kaarroksen hän tekee oman elämänsä ympärillä. Raittila yhdistää jää-asioita jäämies Ötzistä Leniniin ja Sveitsin puolueettomuuspolitiikkaan ja sitä rataa.

Yhdistely toimii, ja jäätä löytyy yllättävistä paikoista, kuten Kuubasta, Hemingwayn romaanissa Kirjava satama. Saimaan jäät eivät ole kaukana sieltä.

Jäiden vapaa liikkuvuus on ollut osa maailmankauppaa, mutta myös suomalaista maitokauppaa. Näitä ääripisteitä Raittilan esseissä riittää, ja nollapisteestä ponnahdetaan vaikkapa "ryssän helvettiin", jossa arvellaan olevan kylmä.

Nopea ja hauska esseekirja innoittaa myös lisäyksiin. Raittila poikkeaa kalan jäissä varastoimisesta myös ruotsalaisten hapansilakkaan. Ollaan merta edempänä kalassa, sillä Kalle Päätalon Koillismaalta olisi tarjolla ollut "kessäytyny särki", tuo Iijoki-sarjan hirveä herkkuruoka.

"Ryssän helvetin" kylmyys lienee väärinkäsitys, koska sanonta tarkoittaa alkujaan, että veli venäläisellä on kylmä vielä helvetissäkin.

Samoin suomalaisella. Pentti Haanpään tuotannosta löytyy tokaisu: "Pankaahan puita piisiin, sanoi Siekkinen helvetissä."

Nautin, kun Raittila kertoo suomalaisesta maitojäiden sahaamisesta. Hänen mukaansa niitä vedettiin avannosta tukkisaksilla. Innostuun muistuttamaan, että jäiden nostamiseen kuiville käytettiin kätevää jääkelkkaa, joka ujutettiin jäätelin alle. Kyllä niitä kotiseutumuseoissa näkee.

Kärkkäät huomautukseni kertovat nimenomaan innostumisesta Raittilan jääesseiden sarjaan.

Raittila ei jäädy nollapisteessä, vaan liikkuu sulavasti sen alla ja yllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat