Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko lähti soitellen jatkosotaan

Jouni Tilli kartoittaa pyhän uhon ja pahan pettymyksen

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Jouni Tilli
Jouni Tilli
Arvio: kirjat
Jouni Tilli: Suomen pyhä sota. Papit jatkosodan julistajina. Atena. 317 s.

Jouni Tillin Suomen pyhä sota -kirjan päähenkilöt ovat Raamatusta: Vanhan testamentin Jumala ja Uuden testamentin Jeesus. Piispat ja papit ovat myös mukana. Tilli kertoo, mitä he kirjoittivat ja puhuivat, kun Suomi lähti 1941 jatkosotaan. Siitä piti tulla pikavoitto, mutta se jatkui tappion syksyyn 1944.

Ylipäällikkö Mannerheimin päiväkäskyssä mainittiin "pyhä sota" ja "ristiretki". Hengenmiehet yhdistivät päiväkäskyyn Israelin kansan vaiheet. Suur-Suomea tavoiteltiin kuin Luvattua maata.

Neuvostoliitto oli jumalankieltäjien valtio, ja Ilmari Salomiehen (sittemmin arkkipiispa) mukaan suomalaiset olivat oppineet, "ettei pysyväisesti turvallisia oloja tämän petollisen ja riidanhaluisen naapurin läheisyydessä voitu saavuttaa". Ajankohtaiset sanat.

Suomen pyhä sota. Papit jatkosodan julistajina.

Jouni Tilli

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Sotahistoria, uskonto

Tilli tutkii evankelisluterilaisen kristinuskon suhdetta valtioon ja sotaan. Martti Lutherille ristiretket olivat pahinta paavin harhaoppia. Mainiosti Tilli siteeraa pappien värikkäitä Vanhan testamentin kielikuvia, joilla sotaa tuettiin.

Pappismiehillä meni siis lujaa kesällä 1941. Kirkon kellokkaiden ääni muuttui pyhästä uhosta pahaan pettymykseen. Silloin "lohduttaminen sekä uskon ja toivon herättäminen valtasivat alaa hurraa-isänmaallisuudelta", selittää Tilli.

Kesäkuussa 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäys aiheutti Suomen armeijalle kriisin. Jumala rankaisi valittua Suomen kansaa, koska se oli sortunut synteihin sodan vuosina, tulkitsi kirkko.

Tilli selvittää ylätason periaatteellista julistusta ja tarjoaa sen osalta vahvaa ajankuvaa.

Kuvan taustaa hän hahmottaa niukasti. Talvisodan järkytys oli suuri, ja Suomea uhkasi tuho koko ajan sen jälkeen. Neuvostoliitto oli julma suurvalta. Saksa samoin, ja siinä välissä oltiin. Eino Sormunen oli syystä huolissaan "pienten kansojen oikeudesta olemassaoloon".

Kuten historioitsija Teemu Keskisarja on tokaissut, ei siinä kanattanut miettiä, millaisessa liitossa tai aseveljeydessä oltiin. Kunhan apua saatiin.

Tilli mainitsee kyllä, että Suomi liittyi Antikomintern-sopimukseen marraskuussa 1941. Hän ei kerro, että se tapahtui vain, koska edessä oli talvi ilman ruokaa ja Saksa kiristi viljatoimituksillaan.

Kesän 1944 taistelut ovat Tillille paniikinomaista pakoa. Emme saa tietää, mitä papit sanoivat Neuvostoliiton hyökkäyksen pysäyttämisestä Ihantalassa, saati Ilomantsin voitosta.

Tilli lainaa vain Olavi Paavolaisen Synkän yksinpuhelun (1946) sodan jälkeen muotoiltua synkeää kuvausta piipahduksesta rintamalla tilanteen vakiinnuttua. Mistähän syystä historiantutkijat pitävät Paavolaista auktoriteettinaan?

Suomen pyhä sota tekee selväksi pappien sodan ristiriitaisen pohjan. Pohtimatta jää se, oliko jatkosota paitsi pyhä tai paha myös joka tapauksessa väistämätön.

Jeesuksen julistama rakkaus vihollista kohtaan jäi Tillin mukaan "julkisessa retoriikassa kuitenkin vähemmistöön". Yrjö J.E. Alanen kritisoi "uskonsota-julistusta" ja Onni Eerikäinen "ajan laumahenkeä".

Tilli käyttää toistuvasti ilmaisuja kuten "mielenkiintoista on". Kiinnostavaa onkin, miksi armo, anteeksianto ja lähimmäisenrakkaus eivät hallinneet pappien julistusta sodassa.

Kirkon sitoutumisen valtion sotaan Tilli hahmottaa hyvin. Pienen valtion hirveä asema kahden julkijumalattoman suurvallan välissä jää sivuun. Suomen pyhä sota on mielenkiintoinen kirja.

Korjaus kello 14.51: Toisin kuin arvostelussa aiemmin mainittiin, Suomi ei marraskuussa 1941 liittynyt Komintern-sopimukseen vaan Antikomintern-sopimukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat