Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreetta Onkeli kirjoitti maalaiselämästä modernin poikakirjan

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Kreetta Onkeli
Kreetta Onkeli
Lastenkirjat
Kreetta Onkeli: Kesä autokorjaamon yläkerrassa. Otava. 155 s.

Kreetta Onkeli tuli viime vuonna rytinällä lastenkirjallisuuteen, peräti kolmella kirjalla. Tänä vuonna hän on kirjoittanut itsenäisen jatko-osan Finlandia Junior -palkittuun lastenromaaniin Poika, joka menetti muistinsa.

Nyt Arto ja Kimo lähtevät kesän viettoon maalle ja oppivat kuukauden aikana paljon elämästä ja itsestään.

Onkelin tapa kirjoittaa lapsille on samaan aikaan sekä tavattoman freesi että vanhanaikainen. Keinot, joiden avulla hän koulii lapsen oikeustajua, herättävät ajattelemaan moraalisia valintoja ja niiden seurauksia, muistuttavat huomioimaan läheisiä ja hätkähdyttävät jopa aikuistakin lukijaa.

Romaanissa pojat tönäisevät vahingossa pienen kylän ökyrikkaan yrittäjän ainoan pojan mopoa ja joutuvat korvaamaan vahingon. Näin Onkeli pääsee luontevasti käsittelemään myös työn tekemistä ja vastuullista käyttäytymistä. Tämä aihealue onkin ihmeen pitkään puuttunut lasten- ja nuortenkirjallisuudesta!

Onkeli yhdistää hiukan äkkiväärästi kreikkalaista tragediaa ja poikuuden ja nuoruuden välimaastossa teutaroivien pikkupoikien sielunliikkeitä, mutta kun tähän yllättävyyteen tottuu, siitä huomaa jopa pitävänsä.

Ennakkoluuloja tuuletellaan myös ilman kursailuja esimerkiksi liikuntavammaisia ja venäläisiä kohtaan. Kesä autokorjaamon yläkerrassa on mainio moderni vastine terveellistä maalaiselämää ja erähenkeä propagoineille vanhoille poikakirjoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat