Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Burkha päällä salaa Afganistaniin – lue katkelmia Rauli Virtasen seikkailuista maailmalla

Missä ikinä tapahtuu, Rauli Virtanen ilmestyy paikalle. Suomen virallisen reportterin matkaelämäkerta paljastaa Virtasen hämmästyttävän laajan kokemuspiirin.

Kulttuuri
 
Bolivialaiset pakottivat Virtasen tanssimaan vuonna 1992.
Bolivialaiset pakottivat Virtasen tanssimaan vuonna 1992.
Arvio: kirjat
Rauli Virtanen: Reissukirja. WSOY. 404 s.

Reissukirja

Rauli Virtanen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Matkakirjat

Katkelmia Rauli Virtasen seikkailuista maailmalla

Virtasen ensimmäinen lentomatka päättyy pakkolaskuun
"Istun ensimmäistä kertaa elämässäni lentokoneessa ja paikka on taatusti mielenkiintoinen. Näkymät alhaalle viidakkoon ovat fantastiset, kiemurtelevia Amazonin sivujokia, pilvenhattarat kuin pumpulia.

Pari tuntia kuluu pilvenhattaroiden seassa, sitten masiina alkaa menettää korkeuttaan ja kaartaa jyrkästi. Alhaalla vain muutamia valoja. Onko Bogotá näin pieni, pimeä paikka? Laskeudumme pian töyssähdellen jonnekin armeijan käyttämälle kiitoradan tapaiselle. Ohjaamosta tulee kaveri kertomaan, että olemme tehneet pakkolaskun Villavicencion lähelle, pari sataa kilometriä Bogotásta lounaaseen. Bensatankki on kuulemma vuotanut."

Välttyy täpärästi laukaisemasta miinaa Libanonissa
"Olin Ruotsin radion kollegani Lars-Gunnar Erlandssonin kanssa matkalla tapaamaan ruotsalaisia YK-miehiä. Kun havaitsimme maantiellä sateen huuhtomasta hiekasta pilkistäviä telamiinalta vaikuttavia räjähteitä, päätimme jatkaa jalan peltoa pitkin.

Yhtäkkiä huomasin edelläni kulkevan Lars-Gunnarin edessä noin kymmenen sentin korkeudelle viritetyn siimalangan ja riuhtaisin hänet olkapäästä takaisin ennen seuraavaa askelta, joka ehkä olisi räjäyttänyt meidät.

'Vad fan gör ni där på mitten av minfältet!' meidät havainnut rauhanturvaaja huusi."

22-vuotias Virtanen jumittuu rahattomana Panamaan
"Iltapäivällä portieeri André tulee kertomaan, että ellemme maksa tänä iltana vuokraa, omistaja potkii meidät kadulle. Nelson on saanut tilin ja maksaa osuutensa, itse lähden kävelylle miettimään ratkaisua. Illalla kysyn passipoliisista, onko mahdollista yöpyä poliisiasemalla. Poliisi käskee yrittämään ja neuvoo tien Chorilloon. Palaan pensionaattiin, otan repun selkääni ja sanon Andrélle, että lähden nyt. André suostuu yllättäen siihen, että voin maksaa myöhemmin, kunhan jätän kelloni pantiksi vastaanottoon."

New Yorkin kirjeenvaihtajasta tulee Martti Ahtisaareen saunakaveri
"Suomessa 1970-luvulla tuntematon YK:n virkamies Martti Ahtisaari asui vaimonsa Eevan ja poikansa Markon kanssa näköetäisyyden päässä kodistani Waterside Plazan punatiilisissä tornitaloissa. Martista ja minusta tuli ystävät jonkinlaisina sielunveljinä, eikä kumpikaan ole ymmärtänyt lopettaa maailman kiertämistä.

Joukko suomalaisia YK-diplomaatteja ja virkamiehiä piti kovana saunojana tunnetun Ahtisaaren johdolla Itäisen 10. kadun venäläistä saunaa hengissä varsinkin lauantaisin. Sen lauteilla sain monta ystävää. Saunan jälkeen saatoimme usein piipahtaa parin korttelin päähän kaupungin vanhimpaan irlantilaiseen pubiin McSorley'siin."

Virtanen ja kuvaaja Markku Niskanen ylittävät rajan Pakistanista Afganistaniin burkhiin pukeutuneina
"Menemme Raulin kanssa samaan paikkaan, missä muutkin naiset odottelevat miehiään. Kyykistymme ja odottelemme, että Daud löytää meille uuden kyydin. Kuiskailemme Raulin kanssa mitä teemme, jos joku puhuttelee meitä. Emme osaa pashtua tai urdua. Eikä äänemme taida kuulostaa afgaaninaiselta. Olemme hiljaa. Jännitys on sietämätön. Leikkivät lapset tulevat luoksemme. Tuo poika puhuu selvästi minulle. Olemme hiljaa. Poika tulee melkein kiinni minuun. Yrittää katsoa burkhan silmikon läpi. Voiko hän nähdä mitään?"
(Lainaus Niskasen kirjoituksesta)

Ystävällinen senegalilaismies tarjoaa yösijaa vuonna 1974
"Iltamyöhällä päädyn poikkeuksellisen ystävällisen senegalilaismiehen autossa pikkukaupunkiin lähelle Malin rajaa. Mies huomauttaa, ettei kaupungissa ole hotelleja, ja siksi on parempi, että majoitun hänen kotiinsa. Koti osoittautuu yhdeksi savimajahuoneeksi, jossa on torakoiden jo miehittämä patja maalattialla, hämyisä pinkki valaistus, muoviruusuja ja seinillä vähäpukeisten nuorten miesten kuvia. Olivetti Letteraa kädestäni laskematta kiitän tarjouksesta, kävelen valopilkuttomaan yöhön ja löydän jostain onnen kaupalla hotellihuoneen, joka kuuluu sarjaan maailman askeettiset yösijat."

Jos suomalaisia pyydettäisiin nimeämään yksi tunnettu suomalainen ulkomaantoimittaja, yleisin vastaus olisi todennäköisesti ensi vuoden syksyllä Tampereen yliopistossa journalistiikan vierailijaprofessorina aloittava Rauli Virtanen.

Vietnamin sodasta Libanonin sisällissotaan, Irakin sodasta Balkanille, Afganistaniin ja Thaimaan tuhoisaan tsunamiin. Missä ikinä maailmalla on tapahtunut viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana, Virtanen (s. 1948) on raportoinut niistä paikan päältä suomalaisten olohuoneisiin.

Tv-persoonansa lisäksi Virtanen tunnetaan dokumenttisarjoista, tietokirjoista ja reportaaseista, joita hän on kirjoittanut kaikkiin merkittäviin suomalaislehtiin 1970-luvun alusta alkaen. Hänen matkaelämäkertaansa latautuu erityisiä odotuksia.

Jo Reissukirjan tyyli ja layout paljastavat, ettei seuraavan neljänsadan sivun aikana istuta konferensseissa eikä neljän tähden hotelleissa. Ennemminkin kannattaa varautua matkaan Madventures-hahmojen tyyliin. Edessä on vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Reissukirjan alussa Virtanen valottaa lapsuuttaan.

Se on kaikkea muuta kuin kosmopoliittinen. Keiturin kylässä Orimattilan maaseudulla lapsuutensa viettänyt yksinhuoltajan poika oli lapsena ujo tuppisuu, joka pelkäsi lähes kaikkea. "Pimeää, ukkosta, mörköjä."

Ensimmäinen kosketus kansainvälisyyteen tulee miltäpä muulta kuin merimieheltä, jonka paisutellut tarinat eksoottisista paikoista saavat Rauli-pojan haltioitumaan.

Lapsena herää myös bongausvietti. Se alkaa autojen rekisterikilvistä, jatkuu lintuharrastuksena ja huipentuu siihen, kun Virtasesta tulee ensimmäinen suomalainen, joka on käynyt kaikissa maailman 194 maassa.

Reissukirjasta leijonanosa on omistettu Virtasen neitsytmatkalle Etelä-Amerikkaan. 22-vuotias yliopistoon kyllästynyt Etelä-Suomen Sanomien ulkomaantoimittaja päättää syksyllä 1970 ryhtyä vapaaksi toimittajaksi ja lähteä kiertämään Amerikkoja. Porin satamassa Virtanen kiipeää Rioon suuntaavaan rahtilaiva m/s Actiniaan.

Lähes vuoden mittaiseksi venynyt ensimmäinen reportaasimatka vie Riosta Amazonin läpi Peruun ja Kolumbiaan ja sieltä pohjoiseen aina Alaskaan saakka. Päiväkirjamerkinnöin ryyditetty kuvaus on seikkaperäistä – ripuleineen ja rakastumisineen.

Välillä rahat loppuvat kesken. Tyhjätaskuna eläminen Panamassa ennen internetiä ja luottokortteja opettaa, miten luovitaan kiperistä tilanteista.

Maailmanpolitiikan merkkitapahtumista kiinnostunut lukija alkaa jo odottaa, milloin päästään "tositoimiin", eli Virtasen uran merkittävimpiin uutiskokemuksiin konfliktialueille.

Ensimmäinen reissu pohjustaa kuitenkin tulevaa: Virtanen oppii luottavaisen ja avoimen asenteen maailmaan. Tälle pohjalle hänen koko tuleva uransa rakentuu.

Loppuosa ei enää etene kronologiana vaan muuttuu enemmän tajunnanvirtamaiseksi anekdoottikokoelmaksi.

Listataan parhaimpia kaupunkeja, kehnoimpia lentoyhtiöitä, huikeimpia maisemia. Liftataan Kamerunista Tšadiin, piipahdetaan Etelä-Mantereella, haastatellaan Nelson Mandelaa ja Ku Klux Klaanin johtajaa, saunotaan Swazimaassa ja matkustetaan burkhaan pukeutuneena salaa Pakistanista Afganistaniin.

Meno on välillä niin vauhdikasta, että lauseen alkupäässä on mahdotonta ennustaa, mihin maailman kolkkaan lauseen lopussa päädytään.

Vielä 65-vuotiaana Virtanen löytää itsensä Turkin ja Syyrian rajalta ei-kenenkään maalta piileskelemässä siltarummussa teini-ikäisen ihmissalakuljettajan kanssa.

Virtasen kokemuspiiri maailmalta on hämmästyttävän laaja. Anekdootteja on viihdyttävä lukea, mutta jossain vaiheessa mieleen nousee, jääkö kirja vain kokoelmaksi merimiestarinoita.

Loppua kohden Virtanen vakavoituu. Hän pysähtyy pohtimaan, mitä konfliktialueilla nähty inhimillinen kärsimys tekee ihmiselle.

Jättäähän se jälkensä.

"Olen halunnut kieltää pojiltani sotapelit ja leikkiaseet, vaikka ne kuuluvatkin poikien kasvumaailmaan. Tappamisen näkeminen on järkyttänyt minua sen verran, että olen kieltäytynyt lähtemästä metsästysretkille", Virtanen paljastaa.

Matkustusaddiktio on vaikuttanut myös perhe-elämään. Matkoilta on usein palannut poissaoleva isä.

Virtanen pohtii myös muuttunutta uutismaailmaa. Kun ennen ulkomaanjournalismille annettiin maakuntalehdissäkin runsaasti tilaa, ja journalisteille aikaa työhön , nykyään arvossa on kiivastahtinen pintaliito.

"Ulkomaankirjeenvaihtajalta on otettu pois suuri osa sitä vapautta, joka on tärkeää jo yksistään luovan työn kannalta."

Reissukirjan parhainta antia on asenne, jolla Virtanen suhtautuu maailmaan.

Siitä huokuu avoimuus ja myötätunto, jonkinlainen herrasmiesmäinen kunnioitus ihmisiä, tapoja, uskontoja ja kulttuureja kohtaan. Vuoden 2014 uhkia ja vastakkainasetteluja korostavassa maailmassa se jättää jälkeensä raikkaan olon.

Rauli Virtasen kuva-arkisto
Rauli Virtanen aseistettujen eteläsudanilaisten keskellä joulukuussa 2013.
Rauli Virtanen aseistettujen eteläsudanilaisten keskellä joulukuussa 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat