Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimamiehet kiihdyttävät ajatuksia

Tero Tähtisen ja Matti Mäkelän kirjeenvaihdosta koottiin esseekokoelma

Kulttuuri
 
Antti Berg
Vesa Oja
Matti Mäkelä on kirjoittajakaksikosta varautuneempi.
Matti Mäkelä on kirjoittajakaksikosta varautuneempi. Kuva: Vesa Oja
Arvio: kirjat
Matti Mäkelä ja Tero Tähtinen: Vanha metsuri ja metsähippi. Savukeidas. 221 s.

Talvella 2012 esseisti-kriitikko Tero Tähtinen kohtasi itseään kolmisenkymmentä vuotta vanhemman esseisti-kriitikko Matti Mäkelän Shanghaissa. He päättivät aloittaa kirjeenvaihdon, josta lopulta koottaisiin kirja Vanha metsuri ja metsähippi.

Aiheet vaihtelevat kirjallisuudesta jääkiekkoon ja vuodenajasta kuolemaan. Jos aiheet ovat yhteisiä, heidän näkökulmansa ovat erilaisia. Tähtinen on cityvihreä ja zenbuddhalainen, Mäkelä henkevä maaseudun puolustaja.

Heidän tyylinsäkin eroavat tyystin. Tähtinen kirjoittaa monisanaisesti, innostuneesti ja vilpittömän uteliaasti, Mäkelä taas varautuneesti. Hän on ilmaisussaan niukka eikä aina tahdo vastata Tähtisen kysymyksiin.

Vanha metsuri ja metsähippi

Matti Mäkelä, Tero Tähtinen

Kustantaja: Savukeidas

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Päiväkirjat

He naljailevat lempeästi toisilleen, vaikka ymmärtävät pian, kuinka samasta puusta veistettyjä ovat.

Tahdikkaan alun jälkeen tapahtuu surullinen käänne, joka kertaheitolla muuttaa viestinvaihdon syvyyttä. Tähtisen äiti kuolee, ja hän alkaa perusteellisesti käsitellä surua kirjeissään.

Mäkelä koettaa parhaansa mukaan lohduttaa. "Emme vielä tunne toistemme henkilökohtaista elämää kovinkaan, mutta tämä kirjeenvaihtomme vaikuttaa niin, että surusi tuntuu myös minussa."

Siitä lähtien tekstissä pilkahtelee voimakkaammin nopeasti muodostunut keskinäinen lämpö, luottamus ja myötätunto.

Ajatuksenvaihto on kaikin puolin mielenkiintoista luettavaa. Aiheet vaihtelevat sujuvasti, ja he totisesti herättävät lukijankin ajattelemaan niin suuria kuin pieniä asioita. Kokoelman jälkeen on yhä hankalampi pilkata maaseutua yksiselitteisen huonona asuinpaikkana.

Mäkelä muistelee kaihoten lapsuutensa lammashakoja ja kertoo luontoretkistään puolisonsa kanssa. Tähtinen taas kertoo omista patikoinneistaan ja oman luonnonsuojeluyhdistyksensä Villin vyöhykkeen toiminnasta.

Molemmat tekevät myös jatkuvia säähavaintoja. Ne saivat minut muistamaan monia hetkiä ulkomailla, jolloin kaipasin kipeästi takaisin suomalaisen ilmanalaan.

Viestejä on vaihdettu lopulta yli vuoden päivät, ja siksi ajattelijoiden ärsyttävätkin ajatukset tulevat väistämättä tutuiksi.

Itseään ja toista lempeästi ironisoiva Tähtinen äityy monesti turhan yksipuolisiin sättimisiin. Typeryydestään saavat kuulla virkamiehet, toimittajat ja filosofit, feministit ja ateistit.

Tähtinen muistaa korostaa, kuinka hän pitää jääkiekosta ja kykenee myös fyysisiin töihin. Tällainen elitismin karttaminen näyttää jo halvalta populismilta, jossa Tähtinen yrittää ostaa suosiota älyllisen laiskuuden hinnalla. Elitisti hän on, vaikka voissa paistaisi.

Yllättävää kyllä provokaattorina lahjakas Mäkelä toppuuttelee ja toteaa usein viisaasti, etteivät asiat ole niin yksiselitteisiä.

Vain kerran kirjoittajat tuntuvat kompastuvan oikein rähmälleen. Silloin aiheena ovat sukupuolet ja "naisasia".

Tähtinen toteaa, että miehet "rakastavat naisia ja ennen kaikkea tarvitsevat ja janoavat sitä rakkautta, jota naiset tähän maailmaan antavat". Mäkelänkin mielestä feministien pääseminen "tavoitteisiinsa" sai aikaan sen, että tytöille syntyi käsitys, että he ovat "vallan erikoisia, nimittäin pyhimyksiä, kuningattaria, peppi pitkätossuja".

Heille on olemassa tavallinen mies ja tavallinen nainen. Itse en uskaltaisi moisia yleistyksiä tehdä. Varsinkaan kun he kirjeenvaihdollaan todistavat, että heidänkin yleistävät ennakkoluulonsa ovat usein katteettomia.

Molemmat puhuvat myös lähinnä mieskirjailijoista ja -ajattelijoista, jolloin naisille jää kirjeissä siskon, äidin tai puolison rooli. No, eräänlaista perinnetietoisuutta sekin. Itse mietin kiukkupäissäni kaikkia niitä naiskirjailijoita, jotka saavat harvoin ansaitsemaansa huomiota.

Silti tai ehkä juuri siksi kirja on onnistunutta asiaproosaa. Se pakottaa huonoimmillaankin lukijan ajattelemaan ja ottamaan kantaa eikä päästä häntä vähällä.

Savukeidas
Nuori Tero Tähtinen kirjoittaa innostuneesti ja uteliaasti.
Nuori Tero Tähtinen kirjoittaa innostuneesti ja uteliaasti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat