Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi Hurriganes-kirja on ovisilmä 1970-luvun alun harmaaseen "Kekkoslovakiaan"

Radiokilpailun voittaneesta Get Onista alkoi rockin valtakulttuuristuminen

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Vesa Oja HS
Hurriganes päivitti perusrockin 1970-luvun kuosiin. Kuvassa Cisse Häkkinen ja Remu Aaltonen Hurriganesin comeback-keikalla Café Metropolissa kesäkuussa 1988.
Hurriganes päivitti perusrockin 1970-luvun kuosiin. Kuvassa Cisse Häkkinen ja Remu Aaltonen Hurriganesin comeback-keikalla Café Metropolissa kesäkuussa 1988. Kuva: Vesa Oja HS
Arvio: kirjat
Petri Laukka: Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa – Kuinka rock valtasi suomettuneen Suomen. Into. 255 s.

Joulukuun kahdeskymmenes oli vuonna 1974 suuri päivä suomalaisen rockin historiassa – tai on ainakin niille, jotka kuuntelivat Ylen perjantai-iltana radioimaa European Pop Jurya.

Helsinkiläinen Hurriganes voitti silloin yleisradioyhtiöiden kuukausittaisen levykisan kappaleella Get On ja antoi samalla suomalaiselle rockille potkun uuteen aikaan.

Tai niin tätä siivet saanutta sankaritarinaa nykyään kerrotaan, tuoreimpana tulkitsijana oululainen toimittaja ja kulttuurihistorioitsija Petri Laukka, 50.

Hän oli kymmenvuotiaana yksi niistä radion ääreen hiljentyneistä, joille Hurriganesin odottamaton saavutus oli käänteentekevä avainkokemus sekä monien samankaltaisten myöhemmin jakama sukupolvikokemus.

Mutta voiko voiton todella "tulkita lähtölaukaukseksi rockin hyväksymiselle ja rock-kulttuurin syntymiselle Suomessa", kuten Laukka tiivistää kirjassa Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa?

Petri Laukan kirja on muokattu hänen väitöskirjastaan.
Petri Laukan kirja on muokattu hänen väitöskirjastaan.

Ainakaan kansa ei lähtenyt Roadrunner-albumin täytekappaleeksi tehdyn Get Onin kannustamina kaduille, eivätkä edes toimittajat panneet etusivuja uusiksi. Esimerkiksi Helsingin Sanomat ei uutisoinut voittoa, vaikka Remu Aaltosen, Cisse Häkkisen ja Albert Järvisen Hurriganes jätti eurooppalaisista hittiyhtyeistä taakseen muun muassa Mudin ja Sweetin.

Huomaamattomuus on sekä kuvaavaa että ymmärrettävää.

Juuri Pop Juryn alla toisen albumin julkaissut Hurriganes oli joulukuussa 1974 suurelle osalle suomalaisista arvoitus. Alaa tuntevillekin se oli rockin äpärälapsi, jonka musiikillinen ja kulttuurinen merkitys ymmärrettiin vasta vuosien kuluttua.

Ja ymmärrettävää riittää yhä, kuten Laukka osoittaa pitkään työstämässään teoksessa. Se on tiivistetty versio hänen vuoden takaisesta väitöskirjastaan Kekkoslovakian kuninkaat – Hurriganes 1970-luvun suomalaisen kulttuurin tuotteena, tekijänä ja nostalgiana.

Laukan kertaama tarina on pääpiirteittäin tuttu yhtyeen alkuvaiheet tunteville, mutta aikakautta toisella tavalla avaava. Hurriganes on hänelle kaikkineen kuin ovisilmä 1970-luvun alun harmaaseen "Kekkoslovakiaan", jossa vallitsi jako länteen ja itään, oikeistoon ja vasemmistoon sekä taiteelliseen ja epätaiteelliseen, poliittisesti epäkelpoon rockiin.

Eikä kenellekään lienee enää epäselvää, kumpaan joukkoon amerikkalaista elämänmenoa asuineen, autoineen ja tähtilippuineen edustanut, avoimella kaupallisuudellaan ärsyttänyt Hurriganes kuului.

Ehkä toimittaja Mikko Alatalon tammikuussa 1975 tekemä tv-haastattelu – se, jossa hän kyseli Hurriganesin rockin sanomaa – ei ansaitsisi aivan näin laajaa erittelyä. Mutta se on edelleen edustavan herkullinen esimerkki kahden maailman törmäyksestä.

Laukan teoksessa ominta ja kiinnostavinta onkin Hurriganesin kontekstointi, kehystäminen. Hän sijoittaa yhtyeen omaan poliittis-kulttuuriseen aikakauteensa, jonka historioissa se on yleensä jätetty noteeraamatta. Kuten ylipäätään varsinainen populaarikulttuuri.

Laukan väitöskirjan otsikossa puhutaan Kekkoslovakian kuninkaista, mutta vain yksi oli oikea kingi, "päälliköksi" tituleerattu Aaltonen. Tiivistetyn teoksen nimi Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa vastaakin paremmin todellisuutta, sillä peräänantamaton Aaltonen piiskasi yhtyettä myös ideologisesti, sosiologi Max Weberin ja hänen pääteoksensa hengessä.

Osuva ja hauska onkin perusteltu havainto, että luottamusta, työmoraalia, vastuuta ja vastikkeellisuutta korostaneen Aaltosen asenteessa toteutui Weberin Protestanttinen etiikka ja kapitalismin henki.

Tai kuten hän itse muistelee Hurriganesin alkua kirjassa Remu – poika varjoiselta kujalta:

"Mä sanoin jätkille: tää on niinku metsätyömiehillä. Puu ei kaadu ennen ku ukot heiluu. Ei tää oo mitään moottorisahasysteemiä. Tässä pitää kirves heilua ja lastu lentää."

Osa radio-ohjelmasta European Pop Jury on kuultavissa Ylen Elävässä arkistossa yle.fi/elavaarkisto/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat