Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtaja murtumispisteessä

Asko Sarkolan elämää ohjaa intohimo työhön

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Liisa Talvitie: Asko Sarkola – naurun takana. WSOY. 290 s.

Elämäkerran nimi on enteellisesti Naurun takana. Kirjan päähenkilö on komedian ja farssin mestari. Mutta jokaisen komedian kääntöpuolena on tarina kyyneleistä. Ne vain ovat lakanneet tippumasta ja muuttuneet nauruksi.

Asko Sarkola
Asko Sarkola

Liisa Talvitien haastatteluihin perustuvan Asko Sarkolan elämäkerran koskettavimpia lukuja ovat murtumakohdat kuten vaihe, jossa tarinan päähenkilö kertoo murtumisestaan ja sairastumisestaan masennukseen.

Lillaniin valmistuu Kama Ginkasin sovittama ja ohjaama Anton Tšehovin Vahtimestari Nikitan teatteri, jossa Sarkola näyttelee mielisairaalan psykiatria. Äkkiä hän huomaa roolihenkilönsä tavoin sairastuneensa itse. Eletään vuotta 1988.

Sarkolan harteille on kasaantunut huolivuori, ja työn ylikuormitus syöksyy yli. Näyttelijän ja teatterinjohtajan rooleissa on oltava vahva, mutta jos turvakaiteet eivät ole kunnossa, ei ihminen yksinään selviä kovassa ristiaallokossa.

Sarkola sanoo haluavansa kertoa elämästään käännekohtien sykleinä. Hän haluaa kertoa kymmenestä hetkestä, jotka ovat muuttaneet elämän.

Hetkiä kirjaan on mahtunut paljon enemmän, mutta hyvin kirkkaasti tarina poimii suuret myrskyt ja lisäksi paljon pieniä, puhuttelevia yksityiskohtia.

Joskus suuren ja pienen ero hämärtyy. Muistin yksityiskohdat haparoivat ilmassa kuin kärhämät vailla tukipuuta.

Sarkola tunnetaan ihmisenä, joka ei päästä lähelleen, ei avaa yksityisyyttään eikä vetoa henkilökohtaisiin asioihinsa. Siihen nähden kirja on yllättävän avoin. Tilit kahden avioliiton ja kuuden lapsen isänä saavat taseensa hienosyisissä, liikuttavissa ihmissuhdepohdinnoissa.

Asko Sarkola - naurun takana

Liisa Talvitie

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Teatteri

Lasten ja toisen aviovaimon Jonna Järnefeltin haastattelut ovat kirjan herkkyysosasto ja välttämättömyys. Ilman niitä ei kuva päähenkilöstä rakentuisi, ei silloinkaan, kun hän työtään tiedostaen purkaa monia tärkeitä roolejaan.

Elämäkerta on valintoja, kohteensa tahdosta riippuva kooste tietoa, totuutta ja tunteita, mutta myös ajatusviivoja. Niitä ei ole tarkoituskaan avata lauseiksi tai tapahtumiksi.

Sarkolalla on tallella itsesuojeluvaisto, ja hyvä niin. Saamme tietää tarpeeksi voidaksemme kuvitella loput. Esimerkiksi siitä, millaista on johtaa Lilla Teaternia, kun pelissä on velan takuuna oleva koko henkilökohtainen omaisuus.

Tai kun hän Helsingin kaupunginteatterin johtajana tasapainoilee ohjelmiston ja budjetit niin, että teatteri saa pelastettua Paavo Nurmi -oopperan tappiot ja pystyy luomaan itselleen puskurirahaston. Nyt sille on kysyntää.

Kevennystä ei ole näköpiirissä. Ensi vuoden maaliskuussa teatteri sulkee täysremontin ajaksi kaikki kuusi näyttämöään kahdeksi vuodeksi avatakseen ne vasta 100-vuotiaan Suomen juhlavuonna 2017.

Väistötiloja on useita: Peacock, Ryhmäteatterin entinen Pengerkadun näyttämö ja Savoy. Areena, Lillan ja Studio Pasila jatkavat.

Elämäkerta päättyy pitkään harjoituspäiväkirjamaiseen kuvaukseen venäläisen kohuohjaaja Roman Viktjukin ja kirjailija Edvard Radzinskin Toveri K:n syntyvaiheista. Sarkolan vaikuttavasti ja analyyttisesti näyttelemä Otto Wille Kuusinen saa kirjassakin suuren roolin.

Värikäs on tekoprosessi totta tosiaan ollut.

Sikäli myös esityksen nähtyään ymmärtää nyt sen monet erityisyydet uusin silmin. Ehkä viimeisin työ polttelee kuumimmin. Mutta jääkö jotain tärkeää sen vuoksi myös kertomatta? Vaikeneminen on viisautta.

Syvimmin kirja vaikuttaa kertoessaan nuoren Sarkolan vaikeista vaiheista kohti teatterikoulua, ja kuvaukset koulun legendaarisista opettajista kuten Jekaterina Siablova-Hiitosesta.

Sarkolan mietteet stanislavskilaisen ja Denis Diderotin valitusfilosofisen näyttelijäkäsityksen dualismista ovat niin kiinnostavia, että niitä olisi lukenut paljon enemmänkin. Ja vielä lisää olisi lukenut myös suurten ohjaajien kädenjäljestä Sarkolan rooleissa.

Valaistusta saadaan onneksi Benno Bessonin ja Hamlet-Sarkolan työprosessista, sillä Hamlet ruotsiksi ja suomeksi ovat mielestäni Sarkolan uran komeimmat ja kohotteisimmat virstanpylväät.

Sarkolan käsityötaitoa painottavat ajatukset roolityöstä sisältävät suuria totuuksia. 19.03 on käsite, johon lukijakin uskoo. Jos esitys ei tempaise mukaansa kolme minuuttia alkamisensa jälkeen, on peli menetetty.

Bisse Ulfsson, Elina Salo, Lasse Pöysti ja tietenkin Vivica Bandler vierailevat kirjassa – ja lukemattomat muut työtoverit. Kirja vierittää vuosiaan nopsajalkaisena.

Teatterikatsojaa ilahduttavat Sarkolan rikastetut kertomukset, mutta myös hänen analyysinsa roolin valmistumisesta: ensin näyttelijä tekee karikatyyrin roolistaan, sitten hän on roolihenkilönsä puolustusasianajaja ja lopulta tuomari.

Odotan Asko Sarkolan seuraavaa roolia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat