Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Kortelainen eläytyi taidegraafikon elämään

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Arvio: kirjat
Anna Kortelainen: Kivipiirtäjä. Taiteilija Antti Niemisen elämä. Gummerus. 299 s.

Viipurissa syntynyt ja enimmäkseen Turussa vaikuttanut Antti Nieminen (1924–2007) oli taidegraafikko, joka tunnetaan hänen kypsän kautensa surrealistisista ja fantasia-aiheisista litografioistaan. Hänen varhaisempaan tuotantoonsa kuuluu myös työläisaiheita sekä täysin abstrakteja teoksia.

Antti Nieminen on myös Anna Kortelaisen kirjan Kivipiirtäjä päähenkilö. Kuten sen kansikin sanoo, uutuus ei ole kirja Niemisen taiteesta vaan hänen elämästään. Lukuisten perheenjäsenten ja läheisten kautta kirja kasvaa myös laajemmaksi kertomukseksi elämästä viime vuosisadan Suomessa.

Taiteesta jo nuorena kiinnostuneen Niemisen tarina alkaa Viipurin saaristosta. Hän kokee kaksi sotaa, raskaan työn laivatelakalla ja hitaat toipilasvuodet keuhkoparantolassa. Avioliitto Yhdysvalloissa kohdatun lapsuudenystävän kanssa 1960-luvun lopussa avaa vihdoin mahdollisuuden keskittyä taiteen tekemiseen.

Jokainen elämä on arvokas. Elämäkertana Kivimies on siitä harvinainen, ettei Nieminen ole moneen kertaan seppelöity mestari vaan eräänlainen taiteen rivimies. Menestys ei ole aina kiinni omasta halusta, kohtalolla on sanansa. Niemistä se heitteli rajusti.

Nieminen kirjasi elämänsä käänteet kymmeniin yksityiskohtaisiin päiväkirjoihin, jotka ovat olleet Kortelaisen pääasiallisia lähteitä. Mutta hän on myös jatkanut siitä, mihin Niemisen kynä pysähtyi.

Kortelainen on tehnyt kohteestaan kolmiulotteisen antamalla tälle sisäisen äänen, tunteita, ajatuksia, jopa vuorosanoja. Hän on dramatisoinut Niemisen vaiheet elävästi ja uskottavasti. Kirjaa lukiessaan on tuon tuosta nipistettävä itseään, jotta muistaisi tekstin olevan suurelta osin kuvittelua, dokumentteihin ja haastatteluihin perustuvaa fiktiota, jota lisäksi värittävät myös kirjoittajan omat kokemukset.

Niemisen parhaiden vuosien grafiikkaa leimaa pikkutarkkuus ja yksityiskohtien loputtomuus. Usein vaikuttaa siltä kuin Kortelainen olisi halunnut soveltaa samaa tyylilajia. Yksityiskohdat lapsuudesta Uuraassa, rintamalta Karjalassa ja esimerkiksi tärkeästä matkasta New Yorkiin 1967 on kirjattu sellaisella hyperrealistisella tarkkuudella, että Niemisen tarinan suuri kaari miltei hautautuu niiden alle. Se mikä toimii kuvassa, ei välttämättä toimi tekstissä.

Niemisen taiteen Kortelainen jättää suurelta osin teoskuvien varaan, joita kirjan sivuista on noin viidennes. Hän sirottelee kuitenkin tekstiinsä johtolankoja, jotka osaltaan avaavat teosten taustoja. Tällaisia ovat informalismiin keskittynyt ARS-näyttely Ateneumissa 1961 sekä Niemisen New Yorkin museoissa kohtaamat surrealistit Max Ernst ja Joseph Cornell, joiden kollaasitekniikka näyttää jättäneen jälkensä Niemisen taiteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat