Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän päivän trollit ovat tosikkoja 1500-luvun Rabelais'n hilpeän sättimisen rinnalla

Neljännen kirjan jälkeen Rabelais'n klassikkosarjasta puuttuu viimeinen

Kulttuuri
 
Versailles'n palatsi
François Rabelais'n 500 vuotta vanha satiiri puree yhä kipeästi.
François Rabelais'n 500 vuotta vanha satiiri puree yhä kipeästi. Kuva: Versailles'n palatsi
Arvio: kirjat
François Rabelais: Pantagruelin neljäs kirja (Le Quart Livre des faicts et dits héroïques du bon Pantagruel). Suom. Ville Keynäs. Siltala. 345 s.

Pienten kustantamoiden klassikkoinnostuksen jälkeen suomalainen keskivertolukija on tajunnut, että häntä on ikänsä huijattu.

Melkein kaikki suuret nimet, joista opettajat koulussa tietävästi ja ihaillen puhuivat, olivat heillekin pelkkiä nimiä.

Oikeasti antiikin, keskiajan tai uuden ajan alun klassikoita ovat lukeneet äärimmäisen harvat. Muun muassa sen takia, että harvoja niistä on suomennettu.

Pantagruelin neljäs kirja

Francois Rabelais

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Siltala-kustantamo jatkaa epäitsekkääksi tuomittua työtä julkaisemalla François Rabelais'n Pantagruelin neljännen kirjan. Kääntäjä on Ville Keynäs niin kuin WSOY:n vuonna 2009 julkaisemassa Kolmannen kirjan suomennoksessakin.

Kirjan päähenkilö on aiemmista osista tuttu, inhimilliset heikkoudet suvereenisti hallitseva Panurge, eräänlainen kirjailijan perusihmisen kuva. Hänen parinaan on munkki Veli Johannes. Yhdessä he muodostavat koomisen parivaljakon. Pantagruel jää sivummalle.

Romaanin näyttämö on Pantagruelin johtama löytöretkiajan laiva, joka etsii Bacbucin, eli pullon, oraakkelia. Matka kulkee Atlanttia muistuttavalla merellä, saarelta toiselle. Niiden asukkien kautta Rabelais pitää jälleen hauskaa ihmisluonnon, katolisen kirkon ja yhteiskuntien kustannuksella.

Sananselittäjä ja esipuheen kirjoittaja on 500 vuotta sitten (vuonna 1552) julkaistulle teokselle yhtä tärkeä kuin kääntäjä. Neljännessä kirjassa antiikintutkija Arto Kivimäki kertoo alaviitteissä, mitä toisen ajan kirjoittajan sanojen takana piilee.

Toiminnasta ja sen tuloksesta käytetään termiä "kriittinen editio". Mielestäni Martti Luther keksi jo Vähässä Katekismuksessa nerokkaan vastineen toiminnalle. Hän selitti Jumalan tarkoitukset käskyissä ja otsikoi ne kattavasti: Mitä se on?

Näin voisi menetellä maallisemmissakin opuksissa.

Vielä Ville Keynäsin rooliin. Kirjan alussa Keynäs käyttää kahdessa kohtaa ilmausta, joka liittää Rabelais'n kielen tämän päivän muotifraaseihin. "Hyvät hyssykät" tuo mieleen Pirkka-Pekka Peteliuksen ja "Näin se vain menee" -ilmaus on toinen herkkäkorvaisia raastava muotitermi.

Jatkossa Keynäs luopuu ratkaisusta ja kääntää arkiset törkeydet suomen kielen ajattomilla arkisilla törkeyksillä: perse, pieru ja niin edelleen.

Esimerkki kuvaa, millaisten vaihtoehtojen keskellä kääntäjä klassikoissa työskentelee. Lukijalle tärkeintä on johdonmukaisuus. Rabelais'n leikittelevässä, valehtelevassa, lähteitä ja kieltä keksivässä, omiin tarkoituksiin vääristelevässä tyylissä sekin on tarpeeksi "haasteellista".

Rabelais'n Pantagrueliin ja Suuren Gargantuan ihmeellinen elämään verrattuna Neljäs kirja sisältää vähemmän alapään ruumiinaukkojen huumoria ja keskittyy enemmän ruokaan ja uskontopiloihin.

Mitä puoli vuosituhatta sitten kirjoitettu teksti ja sen huumori antavat tämän päivän lukijalle?

Ainakin se näyttää, mistä monet tyylilajit kuten luettelot, kärjistykset, paisuttelevat ilottelut, röyhkeä pilkka ovat lähteneet. Vain toistuakseen uudestaan ja uudestaan nykykirjailijoiden, meillä vaikkapa Joel Lehtosen ja Veikko Huovisen, satiireissa.

Nykylukijalle Neljännen kirjan hauskuttavimmat jaksot ovat kuvaus Papimanian saarelaisista ja Panurgen ja Veli Johanneksen sanailu.

Papimania on hykerryttävää sarkasmia katolista kirkkoa ja paavin valtaa kohtaan. Saarelaiset ovat käsittäneet kristinuskon hiukan väärin ja Jumalan sijaan palvovat antaumuksella paavin kuvaa. Ja kirjan päähenkilöitä, jotka ovat nähneet elävän paavin.

Panurge puolestaan pelkää merimatkan myrskyissä surkimusmaisesti, ja hän on välittömästi selviämisen jälkeinen suurenmoisen rohkea – niin kuin ihminen aina.

Rabelais kuvaa myös sankarillista sotaa. Sillä erolla, että hänen sotansa arvostettava vihollinen on makkaroitten armeija. Voi sitä silpomisen iloa!

Uusi Rabelais-käännös on varsinkin karppaajalle maistuvaa kulttuurihistoriaa printtiajan alusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat