Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikamatkaajan lemmessä on monta mutkaa

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
Arvio: nuortenkirjat
Kerstin Gier: Smaragdinvihreä (Smaragdgrün). Suom. Ilona Nykyri. Gummerus. 485 s.

Lontoolainen 16-vuotias Gwendolyn on tavallinen koulutyttö – paitsi että hän näkee haamuja. Eräänä päivänä hän huomaa myös pystyvänsä matkustamaan ajassa. Se ei sinänsä yllätä, sillä hänen sukuunsa syntyy ajoittain aikamatkageenin omaavia henkilöitä.

Saksalaisen Kerstin Gierin (s. 1966) Rakkaus ei katso aikaa-trilogia muodostaa yhtenäisen tarinan, osat eivät ole luettavissa yksittäin. Smaragdinvihreä on sen päätös, jota edelsivät Rubiininpuna ja Safiirinsini.

Tarinassa Gwendolyn joutuu mukaan vuosisatoja jatkuneeseen suunnitelmaan, jota toteuttaa salaperäisen Vartijoiden veljeskunta. Suunnitelman takana on 1700-luvulla elänyt kreivi St. Germain, oikea historiallinen hahmo, mystinen 1700-luvun seikkailija, jonka väitettiin olevan kuolematon.

Vartijoiden piirissä Gwendolyn törmää ja ihastuu toiseen aikamatkaajaan, muutamaa vuotta vanhempaan Gideoniin. Juonittelut ja keskinäisen luottamuksen puute tekee kahden nuoren lemmestä mutkikasta.

Trilogiassa on aikamatkatarinoille ominainen paradoksaalinen juoni, jossa henkilöt saavat hämmentäviä ennakkotietoja tulevaisuudesta törmäämällä itsensä myöhempiin versioihin. Palaset loksahtelevat yhteen sarjan ehkä hiukan liiankin ruusuisessa päätösosassa.

Sarjan parhaita puolia ovat sen henkilöt. Koheltava Gwendolyn, hänen fiksu ystävättärensä Leslie ja Gwendolynia kaikkialle seuraava demonin haamu Xemerius ovat sympaattisia tapauksia. Kaiken takana oleva kreivi on kiehtova ja kauhea hahmo, samanaikaisesti leppoisa vaari ja manipuloiva suuruudenhullu narsisti.

Aikamatkoja tarinassa olisi oikeastaan saanut olla enemmänkin. Etenkin edellisen osan kuvaus Gwendolynin vierailusta soiréessa, 1700-luvun yläluokan illanvietossa, muistutti siitä, että ihmiset ovat kaikkina aikoina lopulta melko samanlaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat