Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiehtova, verkkainen taru uskonnon perustajasta

Amin Maaloufin näkemyksessä uskontoon liittyy aina valtataistelu

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Juhani Niiranen HS
Amin Maalouf kirjoittaa hivenen vanhahtavaan tyyliin.
Amin Maalouf kirjoittaa hivenen vanhahtavaan tyyliin. Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: kirjat
Amin Maalouf: Valon puutarhat (Le Jardins de Lumière). Suom. Anna-Maija Viitanen. Gummerus. 349 s.

Libanonilaissyntyinen Amin Maalouf kirjoittaa romaanissaan Valon puutarhat kahdesta suurvallasta, joiden valtapiirien jalkoihin pienemmät vallat jäävät.

Ajankohtaista? Aivan varmasti, vähän aikaa sitten, nyt ja aina. 200-luvulle sijoittuvan tarinan päähenkilönä eivät kuitenkaan ole Rooman ja Persian mahtavat hallitsijat, vaan Mani, oman uskonnon eli manikealaisuuden perustaja. Mutta jos tahtoo seuraajia, saa kyytipojaksi valtapolitiikan.

Manikealaisuus tarkoittaa tätä nykyä tapaa nähdä maailma mustavalkoisena, jakaa asiat jyrkästi hyvään ja pahaan. Maalouf kuitenkin korostaa mesopotamialaisen uskonnonperustajan rauhanomaisuutta ja sovinnollisuutta: uuden uskon on tarkoitus yhdistää, toimia rauhan ja sovinnon hyväksi.

Maaloufilla on siis sanoma. Eikä ihme: hän muutti Pariisiin vuonna 1976, kun Libanonin sisällissotaa oli käyty vuoden verran. Sen jälkeen hän on kirjoittanut arabimaailman ja lännen kohtaamisista niin historiassa kuin nykyajassa.

Maaloufin kerronta on hivenen juhlavaa, vanhahtavaa tarinointia. Mania ei turhaan psykologisoida, eikä kirjailija oikein mene kunnolla hänen nahkoisinsa.

Mutta onneksi Maalouf kirjoittaa nytkin sujuvasti ja nautittavasti aivan kuten vuonna 2009 suomennetussa hienossa Samarkandissa, tällä kertaa Anna-Maija Viitasen hyvänä suomennoksena. Omar Khaijamin elämää käsittelevässä romaanissa oli eri aikatasoja ja kirja kirjassa -rakenne. Nyt on toisin. Valon puutarhoihin sisältyy sentään jokunen päälle liimattu historianluento, mutta mitäpä siitä, kun nykylukija nimen omaan kaipaakin taustatietoja. Ja muistutusta siitä, että vallankäyttö, kansojen konfliktit ja uskonnot ovat melkoisen pysyviä ilmiöitä.

Mani viettää lapsuutensa gnostilaishenkisessä lahkossa, jossa elämä on säädeltyä. Hän saa kuitenkin eräänlaisen ilmestyksen, kun kuulee äänen, "kaksosen", puhuvan hänelle. On lähdettävä suureen maailmaan oikaisemaan vääriä jumalkuvia.

Julistajan oma usko hylkää ulkomaailmalta sulkeutumisen, mutta säilyttää myös puritanistisen gnostilaisuuden piirteitä. Manin tapa nähdä jokainen ihminen valon ja pimeyden taistelukenttänä oli jotain uutta. Mutta ihmiset hän saa puolelleen sanoutumalla irti vallitsevien uskontojen valtapolitiikasta.

Silti Mani saa tuntea valtapelien kiemuran mahtavan kuninkaan hovissa. Hän saavuttaa hovin suosion pelastamalla parantajantaidoillaan valtaperheen tyttären hengen. Kuningas ei niin vain saa Mania sotasuunnitelmiensa osaksi.

Alun perin vuonna 1991 ilmestynyt romaani tekee julistajan suulla tiettäväksi, että valtakunta menestyy paremmin, kun ei sorru sotimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat