Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen romaani ja paljon enemmän

Kulttuuri
 
David Mitchell
David Mitchell
Arvio: kirjat
David Mitchell: Jacob de Zoetin tuhat syksyä (The Thousand Autumns of Jacob de Zoet). Suom. Tuukka Toppari ja Erkki Värrälä. Sammakko. 560 s.

Brittikirjailija David Mitchell (s. 1969) lienee tunnetuin kolmannesta teoksestaan Pilvikartasto (2004, suom. 2008). Tästä historiallista kertomusta ja tieteistarinaa yhdistelevästä kirjasta on tehty myös elokuva. Myös Mitchellin neljäs romaani Black Swan Green (2006) on ilmestynyt suomeksi 2008.

Jacob de Zoetin tuhat syksyä on Mitchellin viides, vuonna 2010 ilmestynyt teos, joka pääsi ilmestymisvuotenaan Time-lehden vuoden kymmenen parhaan romaanin listalle.

Kyseessä on historiallinen tarina, joka on oikeastaan metaromaani. Teoksen jälkisanoissa Mitchell esittelee laajasti historiallisia romaaneja, analysoi sitä, miten ja miksi niitä kirjoitetaan ja miksi niistä pidetään.

Jacob de Zoetin tuhat syksyä

David Mitchell

Kustantaja: Sammakko

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Tätä taustaa vasten voi nähdä, kuinka Jacob de Zoetin tuhat syksyä on oikeastaan kirja historiallisista romaaneista, erittäin taitava, nokkela ja viihdyttävä muotoharjoitelma.

Teos sijoittuu 1700–1800-lukujen taitteen Japaniin, Dejiman kauppa-asemalle Nagasakin edustalle. Sinne saapuu rikastumisen toivossa Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian nuori virkailija Jacob de Zoet.

Dejimalla Jacob joutuu korruption ja ahneuden verkkoon. Hän myös ihastuu japanilaiseen kätilöön Orito Aibagawaan.

Romaanin ensimmäinen osa käsittelee kulttuurieroja, valistuksen perinnön hiipimistä suljettuun Japaniin, omanvoitontavoittelua, rasismia ja ahdasmielisyyttä.

Toinen osa on trilleri, lähestulkoon kauhutarina, ja kolmannessa tykit ryskyvät ja paha saa palkkansa.

Mitchell kokoaa historiallisen romaaninsa oikeaoppisista paloista: romantiikasta, seikkailuista ja eksotiikasta. Keitos on koukuttava ja verevä, mutta ei tyhjänpäiväinen. Kaiken alla kulkee ajatus edistyksen koko ajan etenevistä voimista.

Jacob de Zoetin tuhat syksyä on täynnä vastakohtia. Eurooppalainen kapitalismi vastaan japanilainen feodalismi, yhteiskuntaluokan sanelema kohtalo vastaan romanttinen individualismi ja niin edelleen.

Romaani viihdyttää, mutta pistää myös ajattelemaan niin historian kulkua kuin sen perintöä nykyajassa. Ja tietenkin historiallisen romaanin olemusta, sen väistämätöntä tulkinnallisuutta, tiettyä pakollista epäaitoutta, joka toteutuu väistämättä, vaikka yksityiskohdat olisivat kuinka oikein.

Kääntäjille on mahdollisesti tullut kiire, sillä suomennos on epätasainen.

Esimerkiksi Private Confessor ei ole "henkilökohtainen tunnustaja" vaan "henkilökohtainen rippi-isä", drawing room on olohuone tai sali, ei "piirustushuone", huudahdus "hang precedent!" olisi parempi kääntää "hiiteen ennakkotapaus!" kuin "hirttäkää ennakkotapaus!", ja niin edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat