Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raamatuntutkija, jota konservatiivit eivät sulata

Heikki Räisänen on tehnyt kansainvälisen huippu-uransa kohujen keskellä

Kulttuuri
 
Mikko Malkavaara  
Katja Tähjä
Heikki Räisänen tunnustautuu kyselijäksi.
Heikki Räisänen tunnustautuu kyselijäksi. Kuva: Katja Tähjä
Arvio: kirjat
Heikki Räisänen: Taistelua ja tulkintaa. Raamatuntutkijan tarina. Kirjapaja. 455 s.

Tutkijan urallaan Heikki Räisänen (s. 1941) on saanut melkein kaiken mahdollisen: ulkomaisia kunniatohtorin arvoja ja palkintoja, nimitykset tutkija- ja akatemiaprofessoriksi, huippuyksikön johtajuuksia, omaan elämäntyöhön keskittyviä seminaareja ja julkaisuja.

Samalla Räisänen on tehnyt uraa kohujen keskellä, tulilinjalla. Räisäsessä on henkilöitynyt kriittinen raamatuntutkimus, johon konservatiivikristityt ovat suhtautuneet ahdistuneesti, allergisesti ja aggressiivisesti.

Räisänen on tekstianalyytikko, historiallisen raamatuntutkimuksen edustaja.

Taistelua ja tulkintaa

Heikki Räisänen

Kustantaja: Kirjapaja

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: elämäkerrat, uskonto

Kuka

Heikki Räisänen

 Suomalainen teologian tohtori, s. 10. 12. 1941.

 Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Uuden testamentin eksegetiikan professori 1975–2006, Suomen Akatemian tutkijaprofessori 1984–1994 ja akatemiaprofessori 2001–2006.

 Vartija-lehden päätoimittaja 1989–2000.

 Vieraillut tutkijana Harvardissa, Cambridgessa ja Tübingenissa.

 Tutkinut etenkin evankeliumeja, apostoli Paavalia ja varhaiskristillisyyttä, kirjoittanut myös Koraanista ja uskontojen dialogista.

Muistelmateoksessaankin hän nostaa etualalle tekstit, kirjansa ja kirjoituksensa. Niiden avulla hän punoo ajattelunsa ja tutkimuslöytöjensä kehityslinjan. Myös teosten vastaanotto ja niiden tärkeimmät arviot tulevat kuvatuiksi.

Muistelmateos on Räisäsen kommentaari elämäntyöstään. Sellaisena se on viime vuosikymmenten teologisen tutkimuksen ja kirkollisen elämän arvokas lähde. Hieno se on myös lukukokemuksena.

Kirjaan mahtuu tuoreinkin hyökkäys. Suomalainen dosentti Timo Eskola julkaisi 2013 sekä englanninkielisen 500-sivuisen kielteisesti väritetyn analyysin Räisäsen elämäntyöstä että suppeamman suomalaisen version. Keskustelu aiheesta puuttuu kirjasta, sitä käydään paraikaa.

Räisästä on lyöty, mutta hän on puolustautunut tarkasti ja väliin ärhäkästi. Hän on innokas jalkapallon harrastaja ja hänet tunnetaan reilun pelin periaatteen kannattajana. Siksi hän käy kriitikon väitteet läpi tutkijan tarkkuudella ja joskus myös perääntyy.

Entiseksi fundamentalistiksi häntä on kutsuttu kiusaksi asti. Sen hän kiistää.

Hänen määritelmänsä mukaan avara, vapaamielinen, valistunut uskonnon tulkinta on ihmiskunnalle elämän ja kuoleman kysymys.

Hän ei ole halunnut sanoutua irti kristillisestä identiteetistä, vaan tulkita perinnettä ja hakea tilaa vapaalle keskustelulle.

Toiset raamatuntutkijat todistavat Räisäsen ansioksi päättelyn johdonmukaisuuden ja tuoreuden.

Liberaaliudessaan tutkimustulokset eivät olleet mullistavia.

Uskovan äidin ja vähemmän uskovaisen isän helsinkiläisessä opettajakodissa varttunut lahjakas poika uppoutui Raamatun maailmaan jo leikki-ikäisenä. Tästä kirja alkaa. Kasvuvuosien esitys on koskettava: Raamattu kulki jo silloin mukana.

Jo opiskeluaikana kriittinen raamatuntutkija nosti päätään. Räisänen teki havainnon, ettei evankelista Luukas pannut painoa Jeesuksen kuoleman pelastavalle merkitykselle.

Varhainen havainto oli myös, miten synoptisista evankeliumeista ( Matteus, Markus ja Luukas ) tutut Jeesuksen tosi ihmisyyttä kuvanneet piirteet olivat Johanneksen evankeliumista hälvenneet. Siinä Jeesus "kuvataan Jumalaksi, joka on tuokioksi laskeutunut maan päälle".

Uusi testamentti sisälsi Jeesuksen persoonasta hyvin erilaisia tulkintoja, joita oli jokseenkin hankala yhdistää ristiriidattomaksi kokonaisuudeksi.

Kehitys kohti liberaalimpia näkemyksiä oli tasainen. Ajattelua vahvistivat sekä suomalaiset opettajat että kansainvälinen tutkimus. Äkkikäänteitä ei ollut.

Kohu alkoi Räisäsen marraskuussa 1971 pitämästä esitelmästä, jossa hän totesi "raamatullisimmankin" teologian olevan valikoivaa tulkintaa. Hänen mukaansa Raamattu ei ollut yliluonnollisen ilmoituksen dokumentti vaan inspiraation lähde.

Räisäsestä tehtiin teologisen tiedekunnan kauhukakara. Esitelmää pidettiin osoituksena teologisen tiedekunnan opetuksen sopimattomuudesta tuleville papeille.

Leima pudotti Räisäsen kirkon raamatunkäännöstyöstä, mutta hänen Raimo Huikurin kanssa kääntämä Uusi testamentti nykysuomeksi oli myyntimenestys.

Räisänen on tutkinut myös Koraania. Ymmärryksellä kristinuskon ja islamin yhteisestä traditiotaustasta ja melko suuresta teologisesta samankaltaisuudesta on tarvetta yhä enemmän.

Kansainvälinen kuuluisuus alallaan hänestä tuli tutkimuksella Paavalista ja laista (1983). Siinä ja muissa Paavali-tutkimuksissaan Räisänen piirsi kuvan ristiriitaisesta Paavalista, joka julisti täydellistä vapautta laista, mutta myös korosti lakia ja Jumalan kansansa kanssa tekemää liittoa.

Epäjohdonmukaisuuden aiheutti yritys pitää kiinni toisiinsa sopimattomista ajatuksista. Paavalin lakipohdinnat toivat kristinuskoon liian lakihenkisen ja kielteisen kuvan juutalaisuudesta.

Laaja julkisuus Räisäsen ympärillä alkoi piispainkokouksen annettua toistamiseen kielteisen lausunnon hänen kirjoittamastaan lukion raamattutiedon oppikirjasta. Räisäsen mielestä muut samassa yhteydessä hyväksytyt kirjat olivat hänen omaansa liberaalimpia.

Vuosi 1985 merkitsi lehdistökeskustelua raamattukysymyksestä, kirkollisesta sensuurista ja siitä, miten kirkko salasi raamatuntutkimuksen tuloksia. Räisäsestä tuli eksegetiikan matkasaarnaaja.

"Hullu vuosi" merkitsi myös kanteluita tuomiokapitulille. Räisästä vaadittiin luopumaan pappisvirasta. Pappeudesta luopuminen ei Räisäsen mukaan ollut suuri ongelma, mutta kysymys alkoi tuntua vaikeammalta ja pappisvirka aiempaa tärkeämmältä, kun toiset painostivat.

Elämäntyön synteesi, laaja tutkimus The Rise of Christian Beliefs, ilmestyi vuonna 2010, ja sen supistettu suomenkielinen versio Mitä varhaiset kristityt uskoivat vuotta myöhemmin.

Kirja luo yleiskuvan varhaiskristillisen ajatusmaailman muotoutumisesta juutalaisen perinteen pohjalta. Paavalin suhde juutalaiseen lakiin on yksi avainkysymyksistä, mutta merkittävä on myös näkemys Luukkaasta orastavan kristillisen humanismin edustajana.

Jos Luukkaan kirjoitukset olisivat joutuneet hukkaan ja pois Uuden testamentin kokonaisuudesta, kristinuskon käsitykset rakkaudesta ja yhteisyydestä olisivat kehittyneet toisin.

Vastaavasti, jos "Luukas olisi saanut vaikuttaa vielä enemmän tulevaan kehitykseen, uskontunnustuksemme olisivat voineet muovautua toisenlaisiksi".

Räisästä saa kiittää myös termistä "kulttuurikristitty".

Sillä hän tarkoittaa henkilöä, joka arvostaa kristillistä perintöään ja kamppailee sen kanssa, mutta ei osaa pitää tosina kirkkojen opinkappaleita tai osaa niistä. Räisänen sanoo tunnustautuvansa itsekin tähän kyselijöiden joukkoon.

Kirjoittaja on teologian tohtori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat