Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maritta Lintusen romaanissa kohtaavat ne, joita normaalina itseään pitävät eivät aina kestä

Hulluruohola on teos, joka heittää lukijan keskelle maagisella realismilla kyllästettyä panoraamaa

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Maritta Lintunen on taitava hulluttelemaan ja luomaan kontrasteja.
Maritta Lintunen on taitava hulluttelemaan ja luomaan kontrasteja. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Arvio: kirjat
Maritta Lintunen: Hulluruohola. WSOY. 307 s.

Alussa nainen, Sara Järä, on palannut kolmen vuoden reissultaan eri puolilla maailmaa.

Häntä on Helsingin Eirassa odottamassa isoisä, sillä muita elossa olevia lähiomaisia ei enää ole. Isällä on ollut päässä kasvain ja äiti on pudonnut humalapäissään tuolilta.

Isoisä Janne Järä on päättänyt laittaa lapsettoman ja naimattoman pojantyttärensä ruotuun. Maailmalla hölmöilyn jälkeen aikuisen naisen "on aika opetella kuorimaan peruna ja luomaan lapiolla polku auki".

Hulluruohola

Maritta Lintunen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Samalla isoisä aikoo maksattaa velkansa vanhalle rintamatoverilleen, toteuttaa tämän Tukholmassa asuvan pojanpojan – psykiatrin – toiveen.

Niinpä varakkaan isoisän autonkuljettaja kuskaa Saran keskelle ei-mitään, autiolle Riihen kyläkoululle hankien keskelle. Siellä Saran on määrä elää eristyksissä muutaman sellaisen persoonallisuudeltaan poikkeavan kanssa, joita "itseään normaaleina pitävien ihmisten on vaikea kestää".

Tässä Maritta Lintusen Hulluruoholan kehyskertomus, joka heittää lukijan keskelle jonkinlaista maagisella realismilla kyllästettyä panoraamaa. Siellä on varsin kutkuttava viettää aikaa.

Riihen porukka on jonkinlainen friikkisirkus, mutta sen verran tunnistettavia rajatapaukset ovat, että heidät voi kuvitella olemassa oleviksi. Kyllä heidän kaltaisiinsa on tullut törmättyä.

Yksi asukkaista on talon kellarissa ruohoa kasvattava Paavo Grön, joka ei juo kahvia eikä teetä, koska ne kiihottavat häntä väärästä paikasta. Sen sijaan Datura eli hulluruoho kiihottaa juuri oikeasta kohtaa.

Hulluruoholan asukkaat ovat toinen toistaan erikoisempia, mutta eivät mieleltään sairaita. Epikriisejä heillä ei tietenkään ole. Sara Järän tehtävä onkin selvittää kunkin kuvio, mitkä "mielimadot kullakin ovat solmussa". Samalla hän tietenkin pääsee tutkimaan myös itseään ja omaa sopeutumattomuuttaan.

Paikoitellen juoni tuntuu hivenen pakotetulta ja romaanin arvoituksellinen ja unenomainen tunnelma horjahtelevat.

Surrealistisen ja koomisenkin perusvireen alla soljuu syvempi taso, jossa Lintunen availee erityisesti romaaninsa päähenkilön Saran motiiveja. Selviää ainakin se, miksi alkoholistiäidin syyllistämä tytär on halunnut paeta, vailla kykyä kiinnittyä mihinkään tai kehenkään.

Ja tämän pakotien isoisä nyt siis haluaa kyseenalaistaa, vaikkakin omista tarpeistaan käsin, "viimeisenä kasvatuksellisena tehtävänään". Ehkä isoisä kuitenkin uskoo, että hänen maailmalla huiteleva, löyhätapainen lapsenlapsensa voi vielä uskaltaa kohdata itsensä toisten ihmisten avulla.

Tämä on isoisän ilmeisesti vahingossa heittämä haaste: kuinka saada yhteys toisiin ihmisiin. Ja olla vielä ihminen toiselle, olipa se toinen millainen tahansa.

Lintunen on taitava hulluttelemaan ja luomaan kontrasteja. Vaihtuvat kertojaäänet tuovat romaaniin muhevuutta – persoonallisuudet pääsevät hyvin esille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat