Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael Chabonin uusin kirja flirttailee avoimesti Quentin Tarantinon elokuvien kanssa

Massiivinen käännösromaani Telegraph Avenue katkaisee Pulitzer-voittajan pitkään jatkuneen hiljaisen kauden Suomessa

Kulttuuri
 
Ulf Andersen
Michael Chapon flirttailee avoimesti Quentin Tarantinon elokuvien kanssa laajassa romaanissaan.
Michael Chapon flirttailee avoimesti Quentin Tarantinon elokuvien kanssa laajassa romaanissaan. Kuva: Ulf Andersen
Arvio: kirjat
Michael Chabon: Telegraph Avenue (Telegraph Avenue). Suom. Aleksi Milonoff. Tammi. 618 s.

Näin voisi hyvinkin käydä, jos Quentin Tarantino hyppäisi hetken mielijohteesta kirjallisuuden maailmaan ja alkaisi suoltaa tarinaa – toki sillä varauksella, että väkivallan räikeitä mekanismeja tarkasteleva ohjaaja olisi imuroinut muutaman rauhoittavan pillerin ja palannut Jackie Brown -elokuvan (1997) ihmisten motiiveilla leikittelevään psykologiseen ilmaisuun, joka ankkuroituu lajityypillisesti blaxploitaationin urbaanin kielioppiin.

No, näin ei kuitenkaan ole käynyt. Ajatusleikki siksi, että Pulitzer-palkinnon vuonna 2001 saaneen Michael Chabon flirttailee avoimesti Quentin Tarantinon elokuvien kanssa massiivisessa romaanissaan Telegraph Avenue. Siinä käydään myös pitkiä filosofisia ja esteettisiä keskusteluita Tarantinon elokuvien tyylistä ja teemoista.

Hivenen boheemin kulmakunnan afrikkalais-amerikkalaisen asujaimiston arkea laveasti kuvaavan romaanin värikäs henkilögalleria niin ikään haaveilee, pettyy, rakastaa, huijaa, tulee torjutuksi, saa nenilleen ja etsii paikkaansa Tarantinon elokuvien hengessä.

Telegraph Avenue

Michael Chabon

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Käännösromaanit, Kaunokirjat, Satiiri

Ääni on Chabonin, mutta kädet Tarantinon.

Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten ilmestynyt Telegraph Aveneue sijoittuu maantieteellisesti sellaiselle alueelle, jolle on tarkka vastineensa todellisuudessa. Romaanille nimensäkin antanut, useita kaupunginosia yhdistävä Telegraph Avenue sijaitsee Oaklandissa Kaliforniassa Yhdysvaltojen länsirannikolla. Maantieteellinen jännite syntyy siitä, että Oaklandin afrikkalais-amerikkalainen historia ja nykyisyys ovat vastapaino viereisen kaupungin – Berkeleyn – pihanurmikkoa puleeraaville valkoisille hyväkkäille, joiden erilaisuuden sietokyky toteutuu korkeintaan teoriassa, mutta ei käytännössä.

Michael Chabon (s. 1963) avaa Telegraph Aveneuessa panoraaman kahden perheen repaleiseen arkeen Oaklandissa, jossa rakenteelliset muutokset uhkaavat monien elämää ja toimeentuloa – kuten Archy Stallingsin ja Nat Jaffen omistamaa vinyylikauppaa lihoiksi pantavassa vanhassa korttelissa. Miesten vaimot, Gwen ja Aviva, ovat vaarassa menettää oikeuden tehdä laillisia kotisynnytyksiä.

Panoraama kuitenkin osin hukkuu runsaisiin, joskin herkullisiin yksityiskohtiin. Siksi Telegraph Avenueta ei voi pitää sinä suurena amerikkalaisena romaanina, jollaiseksi jotkut sen ovat ehtineet nimetä.

Sen vahvinta antia on äärimmäisen rikas populaarikulttuurinen kudos, johon roolihenkilöiden elämä ovelasti lomittuu.

Erityisesti vinyylinkeräilijöiden sukat pyörivät jalassa vähintäänkin nopeudella 45 kierrosta minuutissa.

Ikävää on, että suomennokseen on jäänyt muutamia huolimattomuusvirheitä. Esimerkiksi Yesin albumi ei ole Closer to the Edge vaan Close to the Edge. John Coltranen sukunimessä on ylimääräinen kirjain. Nipotus siksi, että levynkeräilijät ovat lähes yhtä tosikkoja kuin kriitikot.

Vuolaasti etenevä Telegraph Avenue on monia käänteitä ja yllättäviä kohtaloita sisältävä vauhdikas satiiri. Liika häly kuitenkin peittää mielenkiintoiset henkilöhahmot alleen. Mutta kyllä Chabon osaa kirjoittaa, humoristisestikin. Näin hän toteaa Archyn lehtolapsesta: "hänen tukkansa, joka rakennettiin päivittäin intendentin säntillisyydellä vuoden 1973 museoafroksi, oli möykkyinen ja nukkainen, topografinen karttapallo".

Yksi romaanin keskeisistä teemoista porautuukin isyyden tunnustamiseen, isäksi tuloon, isän kieltämiseen ja isän etsimiseen. Archyn ongelmallinen isä on entinen kung fu -tähti b-luokan potkuelokuvista.

Mielenkiintoinen sivujuonne liittyy yli 300 ihmishenkeä vaatineeseen räjähdykseen Port Chicagon laivastotukikohdassa heinäkuussa 1944. Paikalliset uskovat, että nelisenkymmentä kilometriä koilliseen Oaklandissa sijaitsevassa satamassa laukesi ydinpommi, kun sitä oltiin siirtämässä meritse koekäyttöön Tyynenmeren atolleille. Asiasta vaiettiin, koska valtaosa uhreista oli mustia – myöhemmin syöpäaalto niitti mustia.

Telegraph Avenue katkaisee Michael Chabonin jo 25 vuotta jatkuneen hiljaisen kauden Suomen käännöskirjallisuuden markkinoilla. Nykyään Berkeleyssa asuvan kirjailijan isoksi nimeksi nostanut esikoisromaani Pittsburghin mysteerit ilmestyi suomeksi 1989. Nuortenromaani Kesämaa tosin saatiin suomeksi vuonna 2003. Kaikesta huolimatta: tervetuloa takaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat