Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylösnoussut sana itsesyntyisellä Venäjällä

Venäläinen avantgarde on edelleen ajankohtainen

Kulttuuri
 
Pekka Pesonen  
Kuvataiteilijoista Kazimir Malevitš oli mukana venäläisessä avantgardismissa. Hän perusti geometrisia muotoja suosineen suprematismin. Maalaus Suprematismi on vuodelta 1916.
Kuvataiteilijoista Kazimir Malevitš oli mukana venäläisessä avantgardismissa. Hän perusti geometrisia muotoja suosineen suprematismin. Maalaus Suprematismi on vuodelta 1916.
Arvio: kirjat
Venäläisen avantgarden manifestit. Toim. Tomi Huttunen. Suomennokset työryhmä. Osuuskunta Poesia. 256 s.

Venäläisenavantgarden manifestit on kokoelma erilaisten venäläisen kirjallisuuden suuntausten ohjelmanjulistuksia, julkilausumia, runokokoelmien esipuheita ja muita julistuksia.

Varhaisimmat ovat 1910-luvun taitteesta, viimeisimmät 1930-luvun alusta. Osa esitellyistä "ismeistä" on kirjallisuuden historiassa tunnettuja ja tunnustettuja, osa asiantuntijallekin jokseenkin tuntemattomia. Suuntausten kirjo oli Venäjällä tuolloin loputon. Monet muistuttivat toisiaan, mutta kaikkien lähtökohtana oli kapina aiempia ja samanaikaisia vastaan.

Taistelua käytiin sanan voimin, ja käytössä ovat kielen kaikki vivahteet ja voimavarat maailmoja syleilevän ylevistä arkisen rajuihin ja rienaavan raakoihin. Ja silloin kun ne eivät riittäneet, luotiin uusia sanoja, joiden oli määrä olla uuden maailman alku.

Venäläisen avantgarden manifestit

Tomi Huttunen (toim.)

Kustantaja: Poesia

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Kirjallisuus

Taistelua käytiin venäläisen runouden sanasta, jonka tuli olla sana sellaisenaan sekä ensimmäinen, itsenäinen, itseriittoinen ja järjentakainen sana. Uudenlaisen sanan luominen oli uuden maailman luomista. Vanha pantiin nurin sanan voimalla, ja vain sillä uusi saattoi syntyä.

Järjentakaisenakin sana oli nimenomaan venäläinen. Se oli itsesyntyinen niin kuin koko venäläinen avantgardekin. Antologian esipuhe selvittää valaisevasti "itsesyntyisen sanan" ja sanamaailman, samalla itsesyntyisen Venäjän käsitettä, käyttöä ja suhdetta sille rinnakkaisiin ilmauksiin.

Itsesyntyinen Venäjä oli muutosten ja mullistusten, myös uuden maailman luomisen kehto. Sanan uudet voimavarat ajankohtaistuivat juuri vallankumousten ja uuden yhteiskunnan syntymisen pyörteissä.

Jotkut suuntauksista halusivat antaa uuden sanansa uuden yhteiskunnan työkaluksi 1920-luvun alussa, osa sanoutui jyrkästi irti sosiaalisen ja sosialistisen vallankumouksen tavoitteista, osa pyrki tiukasti vain "hengen vallankumoukseen".

Kaikki uskoivat viime kädessä vain sanan vallankumoukseen. Sillä muuttuisi koko maailma. Miltei koko 1920-luvun tätä uskoa saattoi vielä julistaa, varsinkin kun julkaisukanavilla oli useimmiten varsin pieni levikki: pienimmillään julistukset levisivät käsin tehtyinä muutaman kappaleen painoksina.

1930-luvulla niistäkin alkoi joutua vaikeuksiin.

Suomennosvalikoima on koottu monenlaisista julkaisuista. Tunnetuin on jo aiemmin suomennettu kubofuturistien ohjelmanjulistus Korvapuusti yleiselle maulle vuodelta 1912.

Symbolistien tekstejä ei ole mukana, sen opit ja edustajat edustivat 1910-luvulla syntyneille suuntauksille taantumuksellista mystiikkaa ja vanhakantaista sanahelinää. Myös akmeistit on jätetty valikoiman ulkopuolelle, vaikka heidän näkemyksensä tulevat varsin lähelle eräiden mukanaolevien ismien oppeja.

Antologian suuri ansio on tunnettujen ja jokseenkin tuntemattomien tekstien yhdistäminen samaan valikoimaan. Se antaa erinomaisen kuvan ismien koko kirjosta.

Osa teksteistä on peräisin lehdistä ja niteistä, jotka nykyisin ovat suuria bibliofiilisiä harvinaisuuksia. Niiden painokset ovat olleet vain muutamia kymmeniä tai sitäkin vähemmän. Jotkut tehtiin täysin käsin, tietoisesti esimerkiksi tapettipaperin toiselle puolelle.

Useimmissa suuntauksissa vaikutti sekä runoilijoita että kuvataitelijoita, monia avantgarden sittemmin myös lännessä tunnettuja suuria nimiä Malevitšista Gontšarovaan. Vankkumaton ja utopistinen usko uuden ilmaisun voimaan yhdisti kaikkia.

Kansalliskirjastomme maineikkaassa slaavilaisessa kokoelmassa on venäläisen avantgarden käsintehtyjä julkaisuja ja harvinaisia ensipainoksia. Ne ovat olleet suomennosantologian tekijöiden käytössä ja niistä on otettu teoksen kuvitus. Siihen on valittu upeita näyttöjä siitä, kuinka sana on kuva ja kuva on sana. Juuri sellaisena sana on itseisarvoinen ja itseriittoinen.

Kaikissa esitellyissä suuntauksissa sanan ja ilmaisun keskeisyyden korostus merkitsee muodon ensisijaisuutta. Kyse on formalismista. Venäläinen formalismi oli venäläisen avantgarden ismien kanssa samanaikainen kirjallisuuden ja taiteen tutkimuksen koulukunta. Tavalla tai toisella, vahvasti tiedostaen tai täysin tietämättä, erilaiset suuntaukset olivat formalismin oppeihin sidoksissa ja demonstroivat sitä.

Sanan tuli muuttaa maailma, ja vain se saattoi sen tehdä. Niin julistivat futuristit ja imaginisti, mutta myös monien pienempien suuntausten luojat. Viktor Šklovski, sittemmin yksi tunnetuimmista formalisteista, tiivistää kubofuturistisena esitellyssä artikkelissaan Sanan ylösnousemus vuonna 1914:

"Vain taiteen uusien muotojen luominen voi palauttaa ihmiselle maailman kokemisen, herättää asiat kuolleista ja tappaa pessimismin."

Antologia esittelee vähemmän tunnettuina suuntauksina ja ryhminä Gruusiassa 1920-luvun taitteessa vaikuttaneen ryhmän 41{ring}, joka esittelee runoilijan käyttöön "17 tyhjänpäiväistä työkalua" sekä muun muassa nitševokit, fuistit, biokosmistit, luministit ja emotionalistit.

Yhden ryhmän toiminta rajoittui lähinnä yhteen kahvilaan, sen edustajien runot eivät milloinkaan levinneet laajemmalti. Siksi olikin hyvä julistaa: "Älä pelkää, pieni lauma. . ." ja samalla asettua uuden aikakauden luojiksi.

Biokosmisti ei voi "kolista ja kalista melankolian rattaissa, kun häntä kutsuvat taideteokset, joista ei ole unelmoinut vielä yksikään luoja, ei kuumeisinkaan pää".

Teoksen on toimittanut Tomi Huttunen. Hän on kirjoittanut esipuheen sekä suomentanut ja esitellyt muutaman suuntauksen tekstit.

Huttunen on vetänyt työryhmää, jonka jäsenet ovat kukin suomentaneet eri tekstejä ja kirjoittaneet ismien ja ryhmien tiiviit ja sellaisina erittäin informatiiviset esittelyt. Muutama teksti on suomennettu aikaisemmin, mutta melkein kaikki suomennokset ja kaikki esittelyt ovat uusia.

Työryhmään on kuulunut toistakymmentä Helsingin yliopiston venäjän kielen ja kirjallisuuden opiskelijaa ja jatko-opiskelijaa. Työ ei ole ollut helppo, kun jokseenkin jokainen suomennettu teksti on halunnut manifestoida uutta sanaa, kieltä ja maailmankatsomusta.

Lopputulos on erinomainen. Venäjää taitava lukija haluaa koko ajan katsoa alkutekstiä vain nähdäkseen, mitä näin jännittävä ilmaisu alkukielellä on.

Uskallan luvata: alkukieltä taitamaton voi rauhassa heittäytyä tekstin vietäväksi, villeimmässäkin vauhdissa suomennokset välittävät alkutekstin luontevasti ja luotettavasti.

Uuden kielen ja sen keinoin uuden maailman luojalta vaaditaan huikeata kielen hallintaa, mutta myös hulluuteen asti menevää fanatismia. Silloin "sanojen vanhoille timanteille palautetaan niiden ammoinen kimallus. Uusi kieli on vaikeaselkoinen, hankala, sitä ei sovi lukea kuin pörssiuutisia."

Toisaalta vain nöyrällä mielellä päästään lähimmäksi sitä selittämätöntä, jota oikean taitelijan on aina lähestyttävä.

Antologia esittelee viimeisenä venäläisen avantgarden "finaaliryhmän", OBERIUN (Todellisen taiteen yhdistys). Sen tunnetuimmat edustajat olivat 1970- ja 80-luvulla kulttimaineen saaneet Daniil Harms ja Aleksandr Vvedenski. Molempien elämä päättyi vankilassa 1941. Antologian viimeisenä tekstinä on Vvedenskin artikkeli Harmaa vihko vuodelta 1932. Se päättyy sanoihin:

"Kaikki hajoaa viimein kuolleisiin osiin. Aika syö maailman. Minä en ym. . ." Näistä sanoista "sanan ylösnousemus" saattoi taas alkaa uudelleen.

Kirjoittaja on venäläisen kirjallisuuden emeritusprofessori.

Venäläisen avantgarden manifestit -kirjan kuvitusta
Aleksandra Eksterin kuvitusta Ivan Aksjonovin teokseen Kunniattomat perusteet, 1916.
Aleksandra Eksterin kuvitusta Ivan Aksjonovin teokseen Kunniattomat perusteet, 1916.
Venäläisen avantgarden manifestit -kirjan kuvitusta
Boris Erdmanin kuvitusta Aleksandr Kusikovin runoelmaan Runoelmien runoelma, 1918–19.
Boris Erdmanin kuvitusta Aleksandr Kusikovin runoelmaan Runoelmien runoelma, 1918–19.
Jelena Guron kuvitusta teokseen Taiteen pikkukamelit, 1914.
Jelena Guron kuvitusta teokseen Taiteen pikkukamelit, 1914.
Igor Terentjev: Kolmen idiootin duetto, lyijykynäpiirros, 1919.
Igor Terentjev: Kolmen idiootin duetto, lyijykynäpiirros, 1919.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat