Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antiikin Rooma antaa sotaa ja sanomisen taitoa

Kaunopuheisuudessa tärkeintä on selkeys, korostaa Quintilinianus

Kulttuuri
 
Maijastina Kahlos   
Hulton Archive
Taiteilijan näkemys Hannibalin ja karthagolaisarmeijan Rhône-joen ylityksestä matkalla pohjoisesta kohti Italiaa.
Taiteilijan näkemys Hannibalin ja karthagolaisarmeijan Rhône-joen ylityksestä matkalla pohjoisesta kohti Italiaa. Kuva: Hulton Archive
Arvio: kirjat
Titus Livius: Karthagon Hannibal lähtee sotaan (Ab urbe condita XXI). Suom. Erkki Palmén, Maija-Leena Kallela, Ylermi Luttinen ja Teivas Oksala. Basam Books. 200 s.
Quintilianus: Puhujan kasvatus. I–IV kirjat. Suom. Aulikki Vuola. Faros. 400 s.

Erkki Palménin oppikirjat muistavat kaikki, jotka ovat lukeneet vähänkin latinaa. Itsekin olen oppinut ja opettanut latinaa hänen kirjoistaan.

Palmén aloitti mittavan Liviuksen käännöstyön, mutta menehtyi kesken kaiken. Hänen ystävänsä ja työtoverinsa ovat nyt saattaneet työn loppuun.

Titus Livius (59 eaa – 17 jaa) on roomalaisen historiankirjoituksen suurimpia nimiä. Liviuksen historiateoksen 21. kirja Karthagon Hannibal lähtee sotaan kuvaa toisen puunilaissodan (218–202 eaa) ratkaisevia vuosia. Laajentaessaan valtaansa Rooma kävi kolme puunilaissotaa toista suurvaltaa, Karthagoa vastaan läntisen Välimeren herruudesta.

Karthagon Hannibal lähtee sotaan, Puhujan kasvatus

Titus Livius, Quintilianus

Kustantaja: Basam Books, Faros

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Tietokirjat, historia

"Puunilaiset" oli roomalaisten käyttämä nimitys karthagolaisista. Toinen puunilaissota alkoi kiistana Hispaniasta (nyk. Espanja).

Karthagon sotapäällikkö Hannibal nousee Liviuksen kerronnan keskiöön. Hannibal siirsi sodan Italiaan viemällä joukkonsa ja sotanorsunsa Alppien yli Italiaan ja etenemällä kohti Roomaa.

Hannibal oli roomalaisten arkkivihollinen. Tästä huolimatta roomalaiset sotapäälliköt ja myöhemmät historiankirjoittajat, Livius mukaan lukien, eivät voineet olla ihailematta hänen kyvykkyyttään johtajana, hänen rohkeuttaan ja sisukkuuttaan.

Roomalaiset pitivät karthagolaisia vihollisiaan kavalina ja julmina, ja Liviuksen mukaan Hannibalin petollisuus oli puunilaiset mitatkin ylittävä.

Suurvaltojen välisessä propagandasodasta meille on välittynyt vain roomalaisen puolen tulkinta sodasta. Se sijaan emme tiedä siitä, millainen kuva karthagolaisilla oli vihollisistaan roomalaisista.

Liviuksen kuuluisassa kuvauksessa Hannibal jo lapsena vannoo isälleen, että hän ryhtyy Rooman viholliseksi niin pian kuin mahdollista.

Nyt suomennettu 21. kirja päättyy tilanteeseen, jossa Hannibalin joukot uhkaavat Rooman kaupunkia. Toinen puunilaissota päättyi lopulta karthagolaisten häviöön, kun roomalaiset siirsivät sodankäynnin Karthagon omille alueille Pohjois-Afrikkaan.

Quintilianuksen (35–100 jaa) Puhujan kasvatus on merkittävimpiä puhetaidon oppikirjoja, jolla oli suuri vaikutus antiikin ja uuden ajan alun retoriikkaan, teoriaan ja käytäntöön. Koko teokseen kuuluu 12 kirjaa, joista nyt suomennetut neljä kirjaa käsittelevät puhetaidon opetusta, hyvää kielenkäyttöä, retoriikan teoriaa ja oikeuspuheita.

Antiikin Roomassa puhetaidon opetus oli suunnattu eliitin pojille, joista kasvatettiin puhujia, lakimiehiä ja poliitikkoja.

Quintilianus antaa neuvoja lasten opettamiseen:

"Oppimisen tulee olla leikinomaista, lapselle tulee esittää kysymyksiä ja antaa tunnustusta, ja hänen on hyvä oppia iloitsemaan saavutuksistaan".

Opettajasta Quintilianus sanoo: "Hänen on hyvä olla ankara muttei tyly, ja ystävällinen muttei liian tuttavallinen, sillä tylyä opettajaa aletaan karsastaa, liian tuttavallista oppilaat taas eivät kunnioita".

Quintilianus ottaa kantaa siihen, mitä kirjallisuutta oppilaiden oli hyödyllistä lukea ja myös miten. Lukemisen tuli olla miehekästä ja siinä oli oltava arvokkuutta ja suloutta.

Quintilianus toteaa, ettei runojen lukeminen ei "saa olla mitään hajanaista lauleskeluakaan eikä siinä saa olla naismaista äänenvaihtelua, jollainen nykyään on huudossa". Kaunopuheisuudessa tärkeintä on selkeys, sillä todella oppinut henkilö puhui myös helppotajuisemmin ja selkeämmin kuin muut ihmiset.

Klassikot ovat saaneet arvoisensa, ansiokkaat ja aikaa kestävät suomennokset.

Kirjoittaja on latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat