Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun nainen raiskaa ja rakastaa

Kulttuuri
 
Antti Berg
Arvio: kirjat
Maaria Päivinen: On nälkä, on jano. Into. 257 s.
Maaria Päivinen
Maaria Päivinen

Tuotteliaan Maaria Päivisen (s. 1982) kokeellinen proosa on kuin korviasärkevä musiikki. Se tunkeutuu kipeästi ihon alle kirosanoin, väkivallankuvauksin ja levottomin lauserytmein.

Päivisen aiheetkin ovat voimakkaita. Edellinen romaani, Runeberg-palkintoehdokas Pintanaarmuja kertoi väkivaltaisesta parisuhteesta, jossa masentunut, raskaana oleva lyöty nainen toivoo sikiön kuolemaa.

On nälkä, on jano kertoo taas jätetystä naisesta, joka masentuu, tahtoo raskaaksi ja toivoo miesten kärsivän. Päähenkilö on äärimmäisen pakkomielteinen matematiikanopettaja, jonka päässä pyörii matematiikan lisäksi seksi ja kosto.

Hän saa tietää eron jälkeen, että entinen avomies on ollut parittaja. Tieto saa päähenkilön vaihtamaan opettamisen parittamiseen.

Hän alkaa hankkia seksillä uhreiksi nimittämiään miehiä, jotka kauppaa eteenpäin muille naisille miesprostituoituina.

Romaani kuvaa, mitä päähenkilön pään sisällä tapahtuu. Kieli mukailee ajatuksenjuoksua, ja siitä puuttuu kaikenlainen poliittinen korrektius.

Naapuri on "paskajaskahomepalli", miehet raiskattavia "lutkia" ja avomies "suvaitsevainen harrastelijapaska".

On nälkä, on jano

Maaria Päivinen

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kirjeessään avomiehelle päähenkilö toteaa kevyesti: "Sukupuolesi on vaarassa. Leikkaan siittimiä."

Roisi puhe pehmenee hetkittäin kuvausvoimaisilla verbeillä kuten "virkahtaa", "lörpättää" ja "havitella", sekä romanttisilla ja korkealentoisilla lausahduksilla "voi kuinka Emilie kaipasikaan harmoniaansa".

Tämän ajatuksenjuoksun ohella nainen kirjoittaa kirjeitä ex-avomiehelleen, joissa todistelee rakkauttaan. "Odotan taivasta et usko kuinka. Että erimielisyydet unohdamme ja kirjoitan meidät jotta emme, ja että joku kuten sinä sisääni työntyisi, jättäisit solujasi, enkä enää koskaan hylkää."

Kirjeitä seuraa aina irrallinen seksikertomus, jossa eri naiset harrastavat seksiä uhri-miesten kanssa. Ne korostavat, kuinka nainenkin voi olla eläimellinen, esineellistävä sekä kykenee hyväksikäyttöön.

Kertomuksissa naisten kumppaneina on nuorimmillaan kymmenvuotias ja eksoottisimmillaan kaukaasialainen prostituoitu.

Vähempikin kuvottavuus olisi ehkä riittänyt.

Kärjistäminen onkin Päivisen helmasynti. Hän kuvaa rakkauden vaikutuksia ihmiseen panemalla naisen harrastamaan seksiä satojen miesten kanssa. Vain koska nainen haluaa kostaa ex-avomiehelleen ja tulla samalla raskaaksi.

Romaani tuntuukin enemmän ajatuskokeelta kuin todellisuudenkuvakselta.

Teos näyttää, miten voimakkaita tunteet ihmisen sisällä voivat olla. Tämänsuuntaisia kokeiluja hänen teoksensa ovat olleet kautta linjan, eivätkä ne ole vielä kertaakaan puhutelleet minua.

Teos teokselta Päivinen on lähestynyt valtavirtaista kirjallisuutta. Hänen esikoisromaaninsa oli romaanin mittainen proosaruno.

On nälkä, on jano -romaanissa on jo selkeä ja sujuvahkosti kulkeva juoni. Silti Päivisen teksti on niin raskasta, että romaanin lukeminen tuntuu epätoivoiselta rämpimiseltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat