Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirja Väinö Voionmaasta kertoo merkillisestä oppositiomiehestä ja rauhantekijästä

Väinö Voionmaan asiantuntemus toi Petsamon suomalaisille Tartossa 1920. Jatkosota katkaisi hänen ja Väinö Tannerin välit.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Väinö Voionmaa puutarhatöissä kesämökillään Vihdissä vuonna 1943. – Kirjan kuvitusta.
Väinö Voionmaa puutarhatöissä kesämökillään Vihdissä vuonna 1943. – Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Maria Lähteenmäki: Väinö Voionmaa. Puolue- ja geopoliitikko. SKS. 517 s.

Nyky-Suomessa tiedemiehet karttavat politiikkaa, mutta vuosisata sitten kaksoisroolia pidettiin luonnollisena ja kunniallisena. Oikeistossa oli jopa enemmän pääsääntö kuin poikkeus, että johtoporras tuli yliopistolta.

Maria Lähteenmäki paneutuu teoksessaan historianprofessori, sosialisti Väinö Voionmaahan (1869–1947). Sikäli Voionmaasta pitää puhua poikkeushahmona, että vasemmalla ei hänen rinnalleen tungeksinut professoreita tai dosentteja – Edvard Gyllingiä ja Julius Ailiota lukuun ottamatta.

Voionmaa lipui politiikkaan hitaasti. Hän oli Tokoin senaatissa 1917, mutta istui itsenäisyyden ajalla vasta Tannerin ulkoministerinä 1926–27 ja Cajanderin kauppa- ja teollisuusministerinä 1937–39.

Väinö Voionmaa

Maria Lähteenmäki

Kustantaja: SKS

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, yhteiskunta

Mutta ensin Voionmaa (vuoteen 1906 asti Wallin) kävi tiede- ja kielitaistelunsa. Suomenkielisyys ja moderni sosiaalihistoriallinen ote lykkäsivät professuuria, eikä häntä riemulla kutsuttu Sdp:n johtorinkiinkään. Päinvastoin, herrakammoinen työväenpomo Edvard Valpas-Hänninen junaili Voionmaan vaaliboikottiin, eikä tämä päässyt eduskuntaan ennen kuin 1919.

Geopoliitikkona Voionmaa piti kansallisena perustanamme "luonnollista Suur-Suomea". Eron oikeiston Suur-Suomi-kalisteluihin tämä pasifisti piti kirkkaana: Suomenlahden–Laatokan–Äänisen–Vienanlahden itäraja piirtyisi historiallisen kulttuuripiirimme eikä pöyhkeiden valtiointressien sanelemana.

Kirja selkeyttää Voionmaan roolin Tarton rauhanneuvotteluissa 1920. Merkitystään muistelmissaan liioitteleva Tanner keskittyi Tartossa talouteen, ja Voionmaa ajoi rajakysymyksiä. Delegaation iltalukemisiksi oli jopa otettu kaksi Voionmaan tuoretta raja-alueteosta.

"Jäämeren käytävän" eli Petsamon saannin Suomelle Lähteenmäki lukee lähinnä Voionmaan tiukan argumentaation ansioksi. Asiantuntemus puri neuvosto-osapuoleen yllättävän hyvin, vaikka Karjalasta suomalaisten pitikin tinkiä.

Voionmaa otti osaa myös Moskovan rauhanneuvotteluihin 1940, ja vielä Pariisin rauhan pohjustukseen 1946–47. Ne olivat kuitenkin käskynjakotilaisuuksia eivätkä aitoa neuvottelemista, joten Tartto jäi Voionmaan kruunuksi.

Maaliskuun 1940 Moskovasta heittyy sysimustia kuvia, joita syventää suomalaisryhmän sisäinen syyttely, miltei käsikähmä hetkittäin. Päiväkirjoissaan Voionmaa havainnoi tilanteita terävästi.

Vaikein henkilöjuonikuvio kehkeytyy Voionmaan ja Tannerin välille. Sitten 1920-luvun arvostus, kunnioituskin, vaihtui vähä vähältä kritiikiksi ja jatkosodanajan välirikoksi – lopulta siihen, että Voionmaa vaati Tannerille sotasyyllistuomiota 1946.

Oppositiomiehenäkin Voionmaan motiivit kumpusivat pikemmin sotakabinetin teoista kuin henkilökohtaisista antipatioista.

Kirjaa ei aivan tohdi nimittää elämäkerraksi, professori-poliitikon kokokuvaksi. Lähteenmäki kumma kyllä ohittaa täysin Voionmaan ministeritehtävät, ja sen sijaan uhraa toisinaan paljonkin sivuja tämän kannalta hieman epäolennaisiin seikkoihin.

On ymmärrettävissä, että itsekin rajaseutuja tutkiva Maria Lähteenmäki sukeltaa syvimmälle Voionmaan maantieteellis-historiallisiin näkemyksiin. Painotus johtaa siihen, että "poliitikko" Voionmaa jää paikoin turhan pintaan.

Joka tapauksessa: merkillinen, merkittävä hahmo tämäkin Väinö oli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat