Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisjännäri paljastaa Venäjän uusrikkaiden jatkuvan sikailun

Opiskelukavereiden tekemä kirja kertoo asiantuntevasti oligarkkien orgioista

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Arvio: kirjat
Camilla Grebe – Paul Leander-Engström: Pietarin kapellimestari (Dirigenten från Sankt Petersburg). Suom. Pekka Marjamäki. Gummerus. 451 s.
Lars Trangius
Paul Leander-Engström ja Camilla Grebe.
Paul Leander-Engström ja Camilla Grebe.

Enää ei kohahduta, jos Ruotsista työntyy tuon tuosta uusia jännityskirjailijoita.

Mutta se yllättää, että Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström istuttavat trillerinsä niin hallitusti 2000-luvun alun Moskovaan.

Hei, eihän länsinaapurien pitänyt Venäjää tuntea!

Pinnalta Pietarin kapellimestari näyttäytyy perinteisenä jännitystarinana, ovelasti koottuna palapelinä. Päähenkilö, ruotsalainen investointipankkiiri Tom Blixen, on jäämässä yhä pahempaan alakynteen venäläismafiaa vastaan. Vähiin käyvät ystävät, elleivät sitten kokonaan lopu. Sentään jokunen liittolainen pysyy rinnalla.

Kujanjuoksu on lohduton, kun Blixen joutuu sotketuksi Moskovan taloudellis-poliittisen yläluokan intresseihin. Eliitin kuvaukset ovat yllättävintä lisäarvoa, jota Grebe ja Leander-Engström tarinan kyljessä lukijalle tuovat. Kuva ei houkuttele.

Äkkirikkaiden elämä on silkkaa sikailua. Loputtomat elintaso-orgiat, timantit ja samppanjat, ovat heidän ainoa tapansa määritellä asemansa ihmispörssissä, eikä vaatimattomuus kaunista. Miehen on oltava ylimiehekäs, naisen ylinaisellinen.

Poliitikot tarraavat täysin voimin etuihin. Tarinan edetessä astutaan aste asteelta ylemmäs yhteiskunnan portaissa, kunnes vihdoin avautuu kuin itsestään pääkysymys: kuka on Pietarin kapellimestari?

Romaani piirtää yhteiskunnan varjokuvan kymmenen vuoden takaa. Kremlin ja oligarkian keskeisiä kasvoja on tunnistettavissa vain kevyesti maskeerattuina, samoin RusOil-nimisen öljyfirman esikuva.

Venäjällä koettua poliittis-taloudellista väkivaltaa, tappamiskiihkoa suorastaan, ei kirjassa silotella. Murhia tehdään alinomaa ja raa'an tehokkaasti, mutta Grebe ja Leander-Engström eivät naturalistisesti hekumoi veritöillä. Enemmän he operoivat odotuksella ja taistelulla aikaa vastaan.

Joidenkuiden henkilöiden hahmottelu onnahtaa. Ohuehkoa yksiulotteisuutta voi vielä eliminoida, sillä nyt on käsillä vasta Moskova Noir -trilogian ensiosa.

Ruotsissa kirja julkaistiin ennen Krimin valtausta. Siitä käynnistynyt kiihdytysvaihe tekee Pietarin kapellimestarin ajankuvasta tavallaan entistä ajankohtaisemman – kuin pahan enteen siitä, mihin yhteiskunnan räikeä mielivalta saattaa johtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat