Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilijat vapauttivat alitajuntansa

Kirjakustantamo Savukeidas julkaisee surrealismin perusteoksia

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Getty Images
Surrealistirunoilija André Breton pukeutui Francis Picabian teokseen Pariisissa vuonna 1920 järjestetyssä tapahtumassa.
Surrealistirunoilija André Breton pukeutui Francis Picabian teokseen Pariisissa vuonna 1920 järjestetyssä tapahtumassa. Kuva: Getty Images
Arvio: kirjat
Apollinaire: Murhattu runoilija (Le poète assassiné). Suom. Jaana Seppänen. Savukeidas. 222 s.
André Breton ja Philippe Soupault: Magneettikentät (Les Champs magnétiques). Suom. Timo Kaitaro ja Janne Salo. Savukeidas. 114 s.
Achille Chavée: Keitteitä ja valittuja runoja. Suom. Aki Räsänen. Savukeidas. 142 s.

On kulunut sata vuotta ensimmäisen maailmansodan puhkeamisesta. Samalla voisi oikeastaan viettää surrealismin satavuotisjuhlaa.

Surrealismin tunnetuimmat teokset ovat varmasti Salvador Dalín maalaukset ja hänen Luis Buñuelin kanssa 1927 tekemänsä elokuva Andalusialainen koira. Surrealismi oli alun perin kuitenkin kirjallinen liike, jonka panivat alulle nuoret runoilijat André Breton ja Philippe Soupault teoksellaan Magneettikentät, joka ilmestyi vuonna 1920.

Ensimmäinen maailmansota vei André Bretonin (1896–1966) lääketieteen opiskelijana neuropsykiatriseen sairaalaan. Hän kuunteli mielisairaiksi luokiteltujen potilaiden mielleyhtymien yllättävää runollisuutta. Samaan aikaan hän tutustui Siegmund Freudin teorioihin alitajunnasta.

Murhattu runoilija, Magneettikentät, Keitteitä ja valittuja runo

Apollinaire, André Breton ja Philippe Soupault, Acille Chavée

Kustantaja: Savukeidas

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, runot

Bretonin mukaan surrealismi oli alun perin reaktio sodan järjettömyyttä vastaan. Sen rinnalle tahdottiin tuoda mielen ja alitajunnan kahleeton virta ja taianomaiset sattumat.

Itse sanan "surrealismi" keksi Guillaume Apollinaire (1880–1918), runoilija, joka syntyi Italiassa puolalaisen äidin poikana mutta joka ajautui Pariisiin, silloisen taiteen ehdottomaan keskipisteeseen. Ylirealismia tarkoittava sana nähtiin ensi kerran hänen, Jean Cocteaun ja Eric Satien balettiin kirjoittamassaan ohjelmalehtisessä vuonna 1971.

Savukeidas-kustantamo on lyhyen ajan sisällä julkaissut peräti kolme surrealistikirjailijan teosta. Bretonin ja Soupaultin Magneettikenttien lisäksi ilmestyy Apollinairen proosaa Jaana Seppäsen suomentamana ja valikoima belgialaisrunoilija Achille Chavéen aforismeja ja runoja Aki Räsäsen suomentamana.

Magneettikentät on proosakokoelma, joka koostuu löyhästi yhteen liittyvistä runokuvista. Toimitusvaiheessa Breton poisti tekstistä tieten tahtoen liian kerronnallisuuden, ideana kun oli tuottaa tekstiä ilman tietoisen mielen sensuuria. Tulos on osin kiehtova ja tuore, osin taas väsyttävää kuvavyörytystä.

Kirjassa on kosolti hienoja lauseita, mutta liikamäärä yllättäviä yhteenliittymiä ja oikkuja myös turruttaa.

Surrealismin asiantuntija Timo Kaitaro ja Bretonin proosan suomentaja Janne Salo ovat onneksi tehtävän tasalla. "Sateenvarjolla ylitettävä järvi, maan levottomuutta herättävät sateenkaariheijasteet, tästä kaikesta syntyy halu kadota."

Automaattisen kirjoituksen hanke epäonnistui, kuten Breton itsekin myönsi. Tietoista toimintaa ei voi kytkeä pois päältä. Bretonin myöhemmät, yhä suomentamattomat runot ovat kirjallisuutena vankempaa ainesta.

Apollinairen 1910-luvulla syntynyt proosa ei ole vielä varsinaista surrealismia, kuten eivät ole hänen runonsakaan.

Silti Murhatusta runoilijasta tunnistaa helposti saman hengen kuin vaikkapa surrealismin ehkä tunnetuimmasta teoksesta, Luis Buñuelin lyhyestä elokuvasta Kulta-aika.

Nimitarina kertoo sankarirunoilija Croniamantalin ihmeellisistä seikkailuista, joka päättyy kansanjoukon vihanpurkaukseen hyödytöntä runoutta kohtaan. Tarina tulvii mielikuvituksen loikkia, totuttujen kerronnan ylityksiä, ja yllytään jopa rienaamaan.

Apollinaire kirjoittaa niin nopein kääntein, että kaikki psykologinen uskottavuus joutaa romukoppaan. Tilalla on absurdeja käänteitä, puhdasta hulluttelua – ja sittenkin eräänlainen todellisuuden rinnakkaismaailma, joka auttaa näkemään myös todellisuuden absurdiuden. Kirjan tolkullisempi jälkipuoli, joka toimii kuin Jorge Luis Borgesin mielikuvituksellisten novellien esiasteena, on kirjallisesti tasokkaampi kuin nimitarina.

Joka tapauksessa kirjasta voi lukea ivamukaelman tekijän omasta odysseiasta: Apollinaire syntyi Italiassa, äiti oli puolalainen, isä kadonnut, ja Pariisiin asettumista edelsi vaellusta pitkin Eurooppaa. Valmista surrealismia.

Mutta Apollinaireltakin toivoisi uutta runovalikoimaa suomeksi, sillä runoudessa hänen lahjakkuutensa nimenomaan ilmeni.

Lähimpänä tuttua modernia runoutta ovat jotkin Achille Chavéen (1906–1969) tekstit. Aforistikkona hän on salamyhkäinen, toisinaan hyvinkin terävä:

"Vaikka sinut olisikin ristiinnaulittu, älä automaattisesti pidä itseäsi Kristuksena".

Tai: "Annat kyyneltesi valua valtamereen saakka, jossa ne voivat muuttua helmiksi".

Runoilijana Chavée pääsee vauhtiin vasta valikoiman loppupuolella – aluksi vaivana on surrealismille ominainen taipumus luoda outoja kuvia kaiken muun kustannuksella.

Kaikki nämä kirjat paljastavat surrealismin tavattoman, toivottomankin romanttisen luonteen: etsitään taianomaisia sanayhdisteitä, jotka vapauttaisivat mielen jokapäiväisen logiikan kahleista.

Ehkä riittää, että siinä onnistutaan vain osittain.

Philippe Soupalt vuonna 1920.
Philippe Soupalt vuonna 1920.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat