Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanlopun enteet täyttävät trillerin

Monipuolinen toteutus tekee tuhdista kirjasta nopealukuisen

Kulttuuri
 
Michael Hammond MVphotos
Sarah Lotz kuuluu kansainvälisen läpimurron tehneisiin eteläafrikkalaisiin kirjailijoihin.
Sarah Lotz kuuluu kansainvälisen läpimurron tehneisiin eteläafrikkalaisiin kirjailijoihin. Kuva: Michael Hammond MVphotos
Arvio: kirjat
Sarah Lotz: Kolme (The Three). Suom. J. Pekka Mäkelä. Karisto. 494 s.

Etelä-Afrikasta on viime vuosina löytynyt uusia menestyskirjailijoita. Lauren Beukesin jalanjäljissä kansainvälisen läpimurron on tehnyt Sarah Lotz.

Lotzin Kolme on vetävä trilleri, joka seuraa erikoisten lento-onnettomuuksien nostattamia jälkimaininkeja.

Neljä lentokonetta syöksyy alas taivaalta eri puolilla maailmaa Mustaksi torstaiksi nimettynä päivänä. Tuhoisista katastrofeista selviää hengissä vain kolme lasta.

Kolme

Sarah Lotz

Kustantaja: Karisto

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, scifi

Mahdottomalta kuulostava tapahtumaketju käynnistää huhujen ja salaliittoteorioiden vyöryn. Media käy kuumana, ja palstatilaa saavat niin uskonnolliset fanaatikot kuin ufo-hörhötkin. Yhdysvalloissa suosiota kerää pastori Len Vorheesin teoria. Sen mukaan lapset ovat Ilmestyskirjan ratsastajia.

Maailmanlopun enteitä nähdään joka puolella ja yhä useampi uskoo, että pian kunnon kristityt tempaistaan taivaaseen. Harmageddonin ilosanoma yltää politiikan huipulle asti vaikutusvaltaisten tv-evankelistojen tuella.

Raflaavaa kuvioita lähestytään tavallisten ihmisten näkökulmasta. On hengissä selvinneiden lasten sukulaisia, pelastustyöntekijöitä ja muita, joilla on aitiopaikka ruohonjuuritason tapahtumiin. Ihmelasten synnyttämien reaktioiden ohessa tilaa saavat myös henkilöiden laajemmat elämäntilanteet.

Monikulttuurisuus on vahvasti esillä, sillä tarinan ytimessä on hyvin erilaisissa ympäristöissä kasvaneita yksilöitä omine maailmankatsomuksineen.

Yhdysvaltain syvän etelän uskovaisten seurana ovat Alzheimerin taudista kärsivää miestään hoivaava vanhus, Kapkaupungin slummien asukkaat ja japanilaisen nettinuorison edustajat.

Kirjan toteutustapa korostaa kunkin hahmon omaa ääntä. Romaani on kokoelma haastatteluja, lehtijuttuja, elämäkertaotteita, sähköpostiviestejä, sanelunauhoitteita, nettifoorumikeskusteluja ja viranomaisraportteja.

Ratkaisu takaa kerronnan monipuolisuuden. Kun jaksotkin ovat pääosin vain muutaman sivun mittaisia, on teos tuhtiudestaan huolimatta nopealukuinen. Kiinnostus tuleviin käänteisiin ja lasten arvoitukseen pysyy vaivatta yllä.

Lisäpotkua romaaniin tuo tarinan yhteiskunnallinen taso, joka tutkii fundamentalististen ja yltiökansallisten aatteiden leviämismekanismeja. Me vastaan muut -ajattelu, uhkakuvien maalailu ja vetoaminen Jumalan sanaan ovat toimivia keinoja oman henkilökohtaisen agendan edistämiseksi. Näkemys osuu hyvin yhteen myös nykyhetken uutisvirran kanssa.

Kolme kasvaa naiivinpuoleista premissiään kiinnostavammaksi rakenteensa, ihmiskuvauksensa ja kantaaottavuutensa ansiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat