Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiskirjailija kirjoitti aikuisten sadun höpsöistä ihmisistä, joista on helppo pitää

Jean-Paul Didierlaurent kirjoitti sadun aikuisille

Kulttuuri
 
Jean-Paul Didierlaurent
Jean-Paul Didierlaurent
Arvio: kirjat
Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa, suom. Kira Poutanen (Le Liseur du 6h27). Tammi, 189 s.

Aikuisille kirjoitettuja satuja ei tule usein vastaan. Novelleistaan tunnetun ranskalaiskirjailija Jean-Paul Didierlaurentin esikoisromaani Lukija aamujunassa muistuttaa satua.

Päähenkilö Guylain Vignolles on yksinäinen ja ujo mies, joka asuu kultakalansa kanssa ja tekee maailman tylsintä työtä. Hän syöttää kierrätyskeskuksessa kirjoja makulointikoneen kitaan muutaman erikoisen työtoverinsa kanssa.

Hupia elämäänsä Guylain saa nappaamalla talteen kirjoista irronneita sivuja ja lukemalla junassa ääneen irtolehtien katkelmallisia tarinoita.

Lukija aamujunassa

Didierlaurent

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Pari vanhaa rouvaa ihastuu Guylainiin ja kutsuu hänet vanhusten hoivakotiin lukemaan.

Toinen sattuma tulee vastaan, kun Guylain löytää junasta salaperäisen tytön muistitikulle kirjoittaman tekstin. Tikun sisältö kääntää ujon miehen elämän suunnan.

Pehmeään satuun sekoittuu tilkka absurdismia ja paljon pähkähullua huumoria.

Vanhusten hoivakodissa kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Guylainin tapoihin ei kuulu tarkastaa, millaista tekstiä on tulossa. Kiitolliselle mummoyleisölle kelpaa mikä vain ja väittely syntyy vaikka kärpäsestä.

Kun irtolehtien pinosta nousee eroottinen teksti, höppänäyleisön tarkkaavaisuus tiivistyy äärimmilleen. Guylainin ei auta nolostua, vaikka mieli tekisi painua maan alle.

Hoivakodin lempeän humoristinen kuvaus on pienen romaanin herkullisimpia jaksoja.

Päälinja on kuitenkin metsästysretkessä. Guylainilla on pakkomielle selvittää, kuka on muistitikun pudottanut, kaakeleita laskeva ja vessoja puunaava salaperäinen kirjoittaja.

Lukija aamujunassa poikkeaa kirjallisuuden valtavirrasta. Se karttaa realismia, rankkoja ihmissuhdesolmuja ja dekkareiden juonikuvioita. Sen ihmissuhdekuvioita ei voi istuttaa keittiörealismin kaavaan.

Jokainen kuvattava on todellisen maailman näkövinkkelistä erikoinen ja vähän vinksahtanut. Kirjailijan suhde höpsöihin ihmisiin on lämpöinen ja lämpö tarttuu lukijaankin. Näistä hölmöläisistä on helppo pitää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat