Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirja: Suomen sotasalaisuudet päättyivät Stalinin pöydälle vuonna 1941

Presidentti Risto Rytin hallitukselleen antama raportti vuodettiin todennäköisesti Mauno Pekkalan ja Hella Wuolijoen kautta

Kulttuuri
 
Jukka Tarkka  
Arvio: kirjat
Stalinin salainen jatkosota. Jatkosodan venäläiset dokumentit Toim. Timo Vihavainen ja Ohto Manninen. Docendo. 437 s.
Lehtikuva
Presidentti Risto Rytin hallitukselle kesäkuussa 1941 antama raportti kulkeutui Stalinille todennäköisesti valtiovarainministeri Mauno Pekkalan ja kirjailija Hella Wuolijoen kautta.
Presidentti Risto Rytin hallitukselle kesäkuussa 1941 antama raportti kulkeutui Stalinille todennäköisesti valtiovarainministeri Mauno Pekkalan ja kirjailija Hella Wuolijoen kautta.

Sodan armoton kitka ja raaka rumuus hallitsevat näistä asiakirjoista välittyvää jatkosodan kuvaa. Mukana on lisäksi muutaman sivun mittainen jakso huippukiintoisaa poliittista historiaa ja saman verran jossitteluun houkuttelevaa sotahistoriaa.

Generalissimus Josif Stalin ja hänen lähimmät apurinsa saivat tuoreeltaan raportin presidentti Risto Rytin Suomen hallitukselle 9. kesäkuuta 1941 antamasta tilannearviosta.

Ryti esitti katsauksensa kaksi viikkoa ennen

HS
Hella Wuolijoki
Hella Wuolijoki

kuin Suomi liittyi Hitlerin aloittamaan hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan. Stalinille mennyt raportti kertoo Suomen osittaisesta liikekannallepanosta samalla tavalla kuin Ryti on päiväkirjaansa kirjoittanut. Se ennakoi sodan alun ajankohtaa jopa täsmällisemmin kuin Rytin on muistiinpanojensa mukaan esittänyt.

Kummallista kyllä Stalinille menneissä tiedoissa ei toisteta Rytin tilannekatsauksen rajuimpia ydinkohtia. Hän totesi melkein toivovansa sodan syttymistä ja arvioi Saksan ja Neuvostoliiton välisen sodan koituvan eduiksi koko maailmalle.

Silti Kremlin herrojen saamassa muistiossa on niin paljon samoja asioita kuin Rytin päiväkirjamerkinnässä, että se selvästi perustuu hallituksen kokouksessa läsnä olleen muistikuvaan kuulemastaan.

Raportin julkaissut venäläinen teos viittaa niiden tietolähteeseen Neuvostoliiton ulkomaantiedustelun käyttämällä koodinimellä Poet, joka suomalaisten tutkijoiden vakiintuneen käsityksen mukaan oli kirjailija Hella Wuolijoki.

Wuolijoki ei ollut ministeri, eikä siis ole voinut olla kuulemassa Rytin katsausta. Hänen todennäköisin tietolähteensä on valtiovarainministeri Mauno Pekkala, joka näyttää toimineen neuvostovakoojien kanssa joskus myös ilman välikäsiä.

Erkki Tuomioja on kertonut Wuolijoen elämäkerrassa isoäitinsä yrittäneen alkukesällä 1941 saada sosiaalidemokraatit liennyttämään asenteitaan sodan välttämiseksi. Väinö Tanner ei taipunut tuumaakaan, pikemminkin jyrkensi kantaansa.

Stalinin salainen jatkosota. Jatkosodan venäläiset dokumentit.

Timo Vihavainen ja Ohto Manninen (toim.)

Kustantaja: Docendo

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Sotahistoria

Tuntuisi luontevalta, että Wuolijoki on turvautunut Pekkalaan, joka kuului tavallaan perhepiiriin, hänen veljensä oli naimisissa Wuolijoen sisaren kanssa.

Pekkala ei välttämättä ole tiennyt, että hänen tietonsa kulkeutuisivat Neuvostoliiton ylimmälle johdolle, mutta juuri se oli melko varmasti Wuolijoen tarkoitus. Se vaan on outoa, että Rytin kovimmat lausumat eivät kulkeutuneet Kremliin. Kumpi itsesensuroi, Pekkala vai Wuolijoki?

Aikalaisten kuvausten mukaan hänen vireystilansa ei aina ollut hänen tehtäviensä tasalla.

Dokumenttikokoelma koskettaa historian harrastajaa myös lyhyellä väläyksellä jatkosodan loppuvaiheeseen. Heti neuvostojoukkojen vallattua Viipurin kesäkuun lopulla 1944 Stalin käski joukkojensa edetä Kymijoen itärannalle.

Seuraavana päivänä Stalin ilmoitti, että tähän tehtävään pyydettyjä kahta lisäarmeijakuntaa ei anneta. Stalinia poltteli jo juhannuksen aikoihin kiire kohti Berliiniä.

Stalinin käsky hyökkäyksestä Kymijoelle jäi täyttämättä, mutta sydäntä kylmää ajatus siitä, mitä Talin-Ihantalan alueella olisi tapahtunut, jos Kannakselta länteen hyökkäävää voimaa olisi ollut kaksi armeijakuntaa enemmän kuin oli.

Kirjan pääosa on tiedustelun keräämää aineistoa kesältä 1941, kun puna-armeija perääntyi lähes kaaoksessa.

Tavanomaisen ajattelun mukaan Stalin oli talvisodan kovien kokemusten jälkeen trimmannut sotavoimansa uuteen huippukuntoon. Nämä dokumentit kertovat, että Suomen rintamalla ei vielä kesällä 1941 ollut näitä uudesti syntyneitä valiojoukkoja.

Johdon sekoilu, logistiikan hataruus ja joukkojen avuttomuus johtivat uskomattomaan töpeksemiseen ja kammottaviin tappioihin.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat