Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällä kertaa ei vihaa vaan kammotusta

Kulttuuri
 
Andrej Reiser
Thomas Bernhardia on sanottu Kafkan perinteen jatkajaksi.
Thomas Bernhardia on sanottu Kafkan perinteen jatkajaksi. Kuva: Andrej Reiser
Arvio: kirjat
Thomas Bernhard: Häiriö (Verstörung). Suom. Tarja Roinila. Teos. 219 s.

Romaani jakautuu kahteen osaan. Ensimmäinen kertoo lääkärin ja hänen poikansa, nuoren opiskelijan, matkasta Itävallan maaseudulla. Kyse on lääkärin potilaskierroksesta, ja jakson olennainen teema on Itävallan maaseudun julmuus ja takapajuisuus.

Jälkimmäinen osa, pituudeltaan runsaat sata sivua, on jotain aivan muuta. Se koostuu ruhtinas Sauraun pitkästä monologista, jossa tämä kertoo isälle ja pojalle elämästään, elämänfilosofiastaan, unistaan, pojastaan ja kaikesta muustakin. Puhe muuttuu edetessään yhä houreisemmaksi ja epäloogisemmaksi.

Kahden osan välillä ei ole tasapainoa tai harmoniaa, mikä korostaa ruhtinaan puheiden mielettömyyttä.

Häiriö

Thomas Bernhard

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Romaanin ensimmäisessä, traditionaalisemmassa osassa on useita vaikuttavia jaksoja. Yhdessä niistä isä ja poika matkustavat myllylle, jossa on surmattu kymmeniä kauniita eksoottisia lintuja, koska ne metelöivät liikaa. Kuvaus linnuista ja niiden kuolemasta on Kafkan mieleen tuovalla tavalla omituinen ja oudon pelottava.

Englantilainen kirjailija Zadie Smith onkin sanonut, että itävaltalainen Thomas Bernhard (1931–1989) on yksi harvoista Kafkan perinteen jatkajista.

Varhaistuotantoon kuuluva Häiriö on erilainen kuin tähän asti suomennetut bernhardit. Suomentaja Tarja Roinila sanoo osuvasti jälkisanoissaan, että jos monissa Bernhardin kirjoissa puoleensavetävää on viha tai iloinen iljetys, ruhtinaan monologissa etusijalla on kammotus.

Monologi muistuttaa välillä ahdistuneen nuoren filosofianharrastajan synkistelyä, välillä se taas on kiehtovaa niin kuin mielenterveydeltään horjuneen ihmisen puhe voi olla, ja välillä esiin välähtää aidosti kiinnostava lause tai kolme.

Häiriön ongelma on sama kuin kaikella koomisesti huonolla: kuinka pitkään tätä jaksaa? Sivukaupalla koomisen sekavaa filosofointia on joka tapauksessa sivukaupalla sekavaa filosofointia, ja loppupuolella meno on jo aika tahmeaa.

Lukemisen mielihyvää lisää kuitenkin kursivointi. Bernhard on yksi kirjallisuushistorian suurista kursiivin käyttäjistä.

Monet Häiriön kursivoinneista ovat normaaleja, loogiselta tuntuvia painotuksia, mutta toistuvasti kursiiviin hiipii vinoja ja liioiteltuja sävyjä. Vähän niin kuin kiihtynyt ihminen muuttuu huvittavaksi ryhtyessään painottamaan tiettyjä sanoja.

Tai liikaa painotuksia tekevä tärkeilevä ihminen muuttuu rasittavaksi ja sitten hauskaksi. Tai niin kuin pakkomielteisesti outoa sanaa painottava ihminen tuntuu pelottavalta.

Ja joskus painotetut sanat alkavat leijua omassa, salaperäisessä avaruudessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat